شبکه های اجتماعی در حال حاضر یکی از بهترین زمینه ها برای بازاریابی و جذب مشتری هستن. کار و صنعت شما هر چیزی که باشه می تونید یه جمعیت قابل قبول از مشتری های مورد هدفتون روی توی شبکه های اجتماعی مختلف مثل اینستاگرام و توییتر پیدا کنید. خصوصا با توجه به زمان استفاده ی کاربران از این شبکه ها که مدام رو به افزایشه و هر روز هزاران کاربر به این شبکه ها می پیوندن.
قطعا برای مدیریت و استفاده درست از این شبکه ها برای بازاریابی بی شمار روش و پیشنهاد وجود داره که هر کدوم توی یه زمینه خاص می تونن به شما کمک کنن. اینجا ما ده تا از اصول پایه رو آوردیم که اگه کارتون بازاریابی توی شبکات اجتماعیه، توجه بهشون میتونه توی کار شما تغییر فوق العاده ای ایجاد کنه.
پس بیاید یه نگاهی بهشون بندازیم:
معاشرت کنید
معاشرت، برقراری ارتباط و مراوده با مشتری جزو اولین و پایه ای ترین اصول بازاریابیه. واژه ی communicate که به معنی معاشرته، از ریشه ی لاتین communis میاد که به معنی جمع ئه. این ارتباط و اهمیت بین معاشرت و جمع رو نشون میده. معاشرت صحیح به شما کمک میکنه که بتونید اعتماد جمع مورد نظرتون رو جلب کنید و به سمت خودتون جذبشون کنید.
کلید اصلی برقراری این ارتباط به بهترین نحو اینه که این ارتباط تا جایی که ممکنه خالصانه، صادقانه و صمیمی باشه. به مرور زمان این باعث میشه مخاطب های شما بهتون اعتماد کنن و حتی به شما به عنوان یه منبع قابل اعتماد درخصوص محصول یا خدمات خاصی که ارائه میدید، نگاه کنن.
مطمئن بشید که مخاطب هاتون احساس شنیده شدن میکنن.
برای مخاطب هاتون فضایی فراهم کنید که توش راحت بتونن با شما حرف بزنن، اگه شکایتی دارن مطرحش کنن و از سمت شما جواب مناسب دریافت کنن. برای مثال می تونید یه صفحه کامل رو به صدای مشتری و رفع مشکل اون ها اختصاص بدید، تجربه، آزمایش های اجتماعی و پرسش های جمعی همه ثابت کردن که این قضیه اعتماد و وفاداری مشتری به شما رو به طرز عالی ای بیشتر میکنه.
همچنین بخوانید: مهارت های لازم برای بازاریابی
اشتراک گذاری کنید
به اشتراک گذاشتن محتوای با کیفیت به صورت منظم، نشون میده که شما به مخاطب هاتون اهمیت میدید. برای کسایی که هنوز مخاطب شما نیستن هم یه بستر مناسب فراهم میکنه که به سمت شما جذب بشن.
محتوای دلنشین و خاص در خصوص محصولات یا خدماتتون تهیه کنید و توی صفحاتتون به اشتراک بذارید، حال و هوای صفحه تون رو ثابت و مثبت نگه دارید، با چاشنی تفاوت های دلپذیر و خوشایند برای مخاطب هاتون. فضایی ایجاد کنید که احساس آشنایی و اعتماد توی مخاطب ایجاد کنه ولی در عین حال هر دفعه یه چیز جالب و جدید برای ارائه داشته باشه و کسل کننده نشه!
شاید ریسکی به نظر برسه ولی بازاریابی جزو حرفه هاییه که امتحان ایده های جدید توش خیلی مهمه! توی پست کردن و به اشتراک گذاشتن، ایده های مختلف رو حتما امتحان کنید و بررسی کنید که بازخورد مخاطب شما چطوره.
همراه با این کار حتما تحقیق هم داشته باشید که چه نوع محتوایی در خصوص محصول یا خدمات شما بهترین عملکرد رو توی دنیای مجازی داره. اینم در نظر داشته باشید که نوع محتوا و پلتفرم با هم ارتباط مستقیم دارن و برای مثال پستی که برای اینستاگرام مناسبه ممکنه توی تلگرام یا توییتر خوب عمل نکنه. همچنین بهتره که کارتون فقط منحصر به یه پلتفرم خاص نباشه و توی چندین شبکه اجتماعی صفحه و حساب داشته باشید، باور کنید، تاثیرش غیرقابل انکاره!
اندازه گیری کنید
اوایل کار، اندازه گیری و بررسی پیشرفت یا پسرفت کار ممکنه یکم ترسناک به نظر برسه و توی ذوق بزنه. باید حتما اینو در نظر داشته باشید که متوجه خطاها شدن چیز بدی نیست و برعکس، کاملا به نفع شماست چون این فرصت رو پیدا میکنید که شناسایی و رفعش کنید و یا نقاط قوت رو پیدا کنید و بهشون بهای بیشتری بدید. پس ازش وحشت نداشته باشید چون در نهایت خروجی این پروسه چیزیه که صلاح کار شما توش نهفته ست.
عملکرد صفحه تون رو بسنجید، با چیزایی مثل تعداد دنبال کننده ها، تعداد لایک ها، تعداد پیام های مثبت و مقایسه شون با تعداد پیام های منفی، تعداد بازدید های کلی از صفحه و یا یه پست خاص، روش هایی که مخاطب ها از طریقش صفحه شما رو پیدا کردن و خیلی موارد دیگه. این موارد رو زیر نظر داشته باشید و بررسی کنید که هر فعالیتی توی صفحه چه تاثیری روی این موارد میذاره، این به شما کمک میکنه روش های جوابگو برای مخاطبای خودتون رو پیدا کنید و نقاط ضعف رو پیدا کنید و حلشون کنید.
تولید کنید
عکس ها و ویدئو ها، دو ستون اصلی بازاریابی دیجیتال توی شبکه های اجتماعی هستن. انسان تاثیر پذیری خاصی از اطلاعات بصری داره و شما می تونید از این برای کمک به پیشرفت کارتون استفاده کنید. آزمایشات نشون میده که الصاق یه عکس مرتبط، به یه رشته از اطلاعات، توانایی به خاطر سپردن اون اطلاعات رو تا 63% بالا میبره. اگه اهمیت این فاکتور براتون جا نیفتاده اینم بدونید که یه آمار دیگه از سمت کمپانی ادوبی نشون میده که افرادی که ویدئو های مربوط به محصولات رو دیدن 1.8 برابر شانس خریدشون از مشتری های معمولی بیشتره.
تصاویر و ویدئوهای جالب توجه و جذاب در ارتباط با محصولات و خدمات خودتون تدوین کنید. اصلا از استفاده از روش های جدید یا پلتفرم های جدید واهمه نداشته باشید. اگه پلتفرم تازه ای به بازار اومد جزو اولین کسب و کارهایی باشید که بهش می پیوندید. زیاد سر عملکرد محتوا وسواس به خرج ندید و سفت و سخت نباشید، بی شمار روش وجود داره که میتونید برید سراغشون و امتحانشون کنید.
جالب توجه ترین روش در نهایت تدوین ویدئو هست که لزوما هم نیازی به بودجه خیلی زیادی نداره. اگه آدم درستش رو پیدا کنید میتونید با کم ترین هزینه ویدئوهایی با کیفیت قابل توجه تولید کنید که توی صفحه تون قرار بگیره.
الهام بگیرید
مارک تواین میگه که:
– چیزی به اسم ایده ی جدید وجود نداره. کاری که ما میکنیم اینه که ایده های قدیمی رو بر می داریم و اونا رو تیکه تیکه می کنیم، به هم میچسبونیم و با دید متفاوت بهشون نگاه میکنیم.
این گفتار کاملا درمورد حرفه ی بازاریابی صدق میکنه. توی زمینه ی بازاریابی در شبکات اجتماعی، خلاقیت مخصوص بازاریابی تون رو به کار بندازید، لزومی نداره که حتما قوانینی که پیشنهاد میشه رو کاملا رعایت کنید، کار و صفحه خودتون رو بررسی کنید و اون قوانین رو بسته بهش تغییر بدید و بعد اعمال کنید.
از خدمات آنلاین مثل Feedly، Pocket ، Flipboard برای جستجو بین مطالب مفید سرتاسر وب استفاده کنید. شبکه هایی مثل Buzzfeed, Reddit, Buzzsumo, Imgur, Tumblr استفاده کنید که از جدیدترین و محبوب ترین ترند ها و موضوعاتی روز وب با خبر بشید و ازشون برای ایده گرفتن محتواتون استفاده کنید.
روابط رو پرورش بدید
اولین چیزی که با شنیدن عبارت “شبکه اجتماعی” به ذهنتون میرسه، چیه؟ روابط.
ایجاد و پرورش روابط یکی از اصول پایه برای مدیریت شبکه های اجتماعیه. طبیعتا گفتنش راحت تر از انجام دادنشه، ولی اینطورم نیست که غیرممکن باشه. ایجاد روابط توی شبکه های اجتماعی دقیقاً به چه معناست؟ برای خیلی از برند ها، توی به جا گذاشتن یه تجربه مثبت و خوشایند برای مشتری خلاصه میشه.
به مشتری هاتون گوش بدید و جواب مناسب براشون تهیه کنید. این یه راه عالی برای ایجاد و پرورش روابط توی شبکه های اجتماعیه، تعامل فعال دور مرحله ای: گوش دادن و جواب دادن. برای کنترل بیشتر و بهتر روی مکالمات از ابزار هایی مثل Respond ، TweetDeck و Mention استفاده کنید. نشون دادن این که یه شخص واقعی با قابلیت همدردی و همدلی پشت برند شما وجود دارد ، به رشد روابط شما توی شبکه های اجتماعی خیلی کمک میکنه.
حل کنید
موارد زیادی وجود داره که میشه از قدرت شبکات اجتماعی برای حل کردنشون استفاده کرد. چیزایی مثل سوالات مخاطبان و تبلیغات هدفمند. برای حل صحیح مواردی از این دست به عنوان یه بازاریاب، اول باید بتونید تشخیص بدید که مشکل یا فرصت چیه. علاقه و توجه مخاطباتون رو اولویت قرار بدید، برای این کار سوالای مرتبط ازشون بپرسید، در مورد روحیاتشون مطالعه کنید، بررسی کنید که اگه یه بخش و محتوای خاص شما محبوبه، دلیلش چیه. شناختن این الگوها به شما کمک میکنه که کسب و کارتون رو بر اساسشون گسترش بدید.
فرصت ها رو با استفاده از داده ها شناسایی کنید. یکی از راهای پیشنهادی برای شناسایی مشکلات و فرصت های حل کردنشون توی زمینه شبکه های اجتماعی، بررسی Google Analytics و تعاملات صورت گرفته توی صفحاته. وبلاگ شما چه ده و چه ده هزار بازدید از مطالب داشته باشه، در نهایت یه سری از مطالبی که توش قرار گرفتن به نسبت بهتر از بقیه عمل کردن. به جای حدس زدن این که کدوم مطالب اینطور بودن، میتونید به نگاه سریع به داده هاتون بندازید.
باز باشید
طبق گزارش برند های معتبر کوهن و ولف ، 91٪ از مصرف کنندگان توی محصولات، خدمات و در کل برند ها، صداقت خیلی خیلی براشون مهمه و اولویت قرار داره. با مشتری هاتون رو راست باشید و چیزایی مثل جزئیات پشت صحنه رو باهاشون به اشتراک بذارید. برای مثال میتونید از وضعیت امروز توی اداره پست برای ارسال محصولات حرف بزنید. این روش باعث میشه مشتری به شما و برندتون احساس نزدیکی و صمیمیت کنه و اعتمادش نسبت به شما میره بالا.
شروع شفاف بودن با مخاطب معمولا ممکنه یکم سخت باشه ولی چیزیه که به مرور توش مهارت پیدا می کنید و یاد میگیرید که چه چیزایی رو باید به اشتراک بذارید و چه چیزهایی رو باید پیش خودتون نگه دارید. کسب و کار شما جنبه های مختلف تجاری زیادی داره که می تونید مخاطب ها رو در جریانشون قرار بدید. چیزایی مثل مصاحبه ها ، زندگی اداری و نشون دادن یک روز از زندگی یکی از کارکنان شرکت همه مثال های مناسبی از این دست هستن. یادتون باشه که ضمیمه کردن عکس و ویدئو همیشه تاثیر مثبت داره و این قضیه هم مستثنی از این قاعده نیست.
بازتاب رو بررسی کنید
چیزی که اکثر بازاریاب ها و کسایی که شبکه های اجتماعی رو مدیریت می کنن، غالباً یادشون میره اینه که در نهایت، هر چقدر هم که تلاش حرفه ای صرف این زمینه بشه، این محیط هنوز یه شبکه ی اجتماعیه. پشت هر حساب کاربری توی این محیط یه شخص واقعی و معمولیه که داره از این پلتفرم برای دریافت اطلاعات و سرگرمی استفاده می کنه. وظیفه ما به عنوان بازاریاب اینه که این خواسته، یعنی دریافت اطلاعات و سرگرم شدن رو با هر یک از مطالبی که تولید می کنیم به مخاطب ارائه بدیم.
برای بهتر شدن عملکرد بهتره هر از چند گاهی وقت بذارید و ببینید که برای ارضای این نیاز چه کارهای جدیدی می تونید انجام بدید و عملکردتون تا اینجا چطور بوده.
بررسی شرکت های دیگه برای بازاریابی و الهام گرفتن ازشون برای مدیریت شبکه های اجتماعی یکی از موثرترین راه هاییه که توی این زمینه می تونید ازش استفاده کنید. چند تا از چالش های آنلاین و مطالب فراگیری که مورد توجه تون هستن رو بردارید و یه جوری با ایده های مربوط به کسب و کار خودتون ترکیبشون کنید. می تونید حتی از کسب و کار هایی که کاملا غیر مرتبط با کار شما هستن هم الهام بگیرید، فقط کافیه که پشتکار و خلاقیت کافی به خرج بدید، مطمئن باشید که از نتیجه ای میگیرید پشیمون نمی شید.
مقابله به مثل کنید
روش آخر که جزو مهم ترین ها هم هست، مقابله به مثل کردنه. داشتن فعالیت هایی که حس مقابله به مثل و بخشندگی رو از سمت شما برای مشتری ایجاد کنه تاثیرش فراتر از بیانه. اینجور فعالیت ها باعث میشن که همونطور که مشتری پولش رو صرف شما میکنه، شما هم همین کار رو بکنید و به هر نحوی، یه هزینه مشخص رو به خوشحال کردن مشتری ها اختصاص بدید. چه از طریق هدیه دادن اشانتیون باشه، چه همراهی توی خیریه ها و چه برگزاری قرعه کشی.
مثال های موفق برای این روش، بی شماره. هرچقدر که شما برنامه هایی مثل قرعه کشی، مسابقه، giveaway و فرصت های این چنینی برای مشتری های ایجاد کنید، برگشت سودش چندین برابر مقدار هزینه شده ست و در کنار سودش، یه تصویر قابل اعتماد از شما به مشتری هاتون ارائه میده که مهم ترین بخش بازاریابی توی شبکه های اجتماعیه.
به یاد داشته باشید که اصل 9 رو اینجا می تونید به کار ببرید، چون هرچقدر این پروژه ها صادقانه تر باشن و نفعشون برای مشتری بیشتر باشه، نتیجه بهتر و مطلوب تری خواهید داشت که مطمئنا ارزششو داره. اینطوری هر دو طرف، هم شما و هم مشتری راضی خواهید بود.
خب!
امیدوارم که این 10 اصل طلایی برای مدیران شبکه های اجتماعی به شما کمک کنه که مهارتتون توی بازاریابی رو تقویت کنید و نتیجه های عالی بگیرید. در آخر هم یه لیست خلاصه از این ده تا اصل اینجا میذاریم که هر وقت نیاز داشتید بتونید یه نگاه مختصر و کوتاه بهش بندازید.
- معاشرت کنید
- اشتراک گذاری کنید
- اندازه گیری کنید
- تولید کنید
- الهام بگیرید
- 6. روابط رو پرورش بدید
- حل کنید
- باز باشید
- بازتاب رو بررسی کنید
- مقابله به مثل کنید