برای زیبایی تان چقدر ارزش قائلید؟ آیا هزینه هایی که برای حفظ زیبایی خود میکنید را محاسبه کرده اید؟ بهتر است قبل از هرگونه هزینه اضافی بدانید که سیگار کشیدن چه عوارض وحشتناکی برای زیبایی دارد و آنرا ترک کنید.
چگونه سیگار کشیدن به پوست شما آسیب می رساند؟
وقتی می شنوید که سیگار کشیدن می تواند به پوست شما آسیب برساند، اولین چیزی که به ذهن شما خطور می کند چیست؟
احتمالاً اولین چیزی که به ذهن بسیاری از ما خطور می کند، چین و چروک پوستی است.
برخی از سموم موجود در دود سیگار به کلاژن و الاستین، دو پروتئین طبیعی که مسئول سفتی و لطافت پوست هستند، آسیب می رساند. این آسیب، پیری پوست را تسریع می بخشد و افراد سیگاری را مستعد چین و چروک پوست صورت و بدن می کند.
در این مطلب از مجله آلامتو می خواهیم بلاهایی که سیگار کشیدن بر سر پوست می آورد، را بررسی کنیم. لطفا تا انتها با ماهمراه باشید.
پیری زودرس پوست صورت
اگر به صورت یک فرد سیگاری دقت کنید خطوط عمودی در اطراف دهانش می بینید که به اصطلاح خطوط افراد دودی یا (Smoker’s lines) نامیده می شود. این خطوط اغلب به علت حالت غنچه کردن لب ها که شخص در هنگام سیگار کشیدن به خود می گیرد، به وجود می آیند. خطوط پنجه کلاغی چشم نوعی چین و چروک است که با افزایش سن در گوشه خارجی چشم ظاهر می شود. برای افراد سیگاری، این آسیب معمولاً خیلی زودتر از سایر افراد خودش را نشان می دهد.
همانطور که در قسمت بالا هم گفتیم، آسیب به کلاژن و الاستین نیز عامل بزرگی در پیری زودرس پوست است. اما در کنار آن، انقباض عروقی ناشی از سیگار نیز می تواند در پیری زودرس پوست تاثیرگذار باشد. رگهای خونی منقبض شده مانع از جریان خون و اکسیژن به سلولهای پوست شده و در نتیجه پیری پوست زودتر اتفاق می افتد.
افتادگی پوست
آسیب پوستی ناشی از سیگار کشیدن می تواند منجر به افتادگی پوست در سایر قسمت های بدن شود. سینه ها و قسمت بالای بازوها، اغلب تحت تأثیر از دست دادن خاصیت کشسانی پوست به دلیل استعمال سیگار قرار می گیرند.
سرطان پوست
اگر سیگار می کشید، احتمال ابتلای شما به سرطان سلول سنگفرشی (SCC) 52 درصد بیشتر از سایر کسانی است که سیگار نمی کشند. این سرطان دومین نوع رایج سرطان پوست محسوب می شود و اغلب بر روی لبهای افراد سیگاری ظاهر می شود.
محققان اینگونه تصور می کنند که افزایش خطر ناشی از کاهش سیستم ایمنی بدن به دلیل سموم موجود در دود سیگار است.
پسوریازیس
پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که لکه های قرمز و خارش دار روی پوست ایجاد می کند. استرس می تواند موجب بروز این بیماری شود، اما سیگار کشیدن نیز یک عامل خطر محسوب می شود. افراد سیگاری بیشتر مستعد ابتلا به نوعی پسوریازیس به نام ﭘﺎﻟﻤﻮﭘﻼﻧﺘﺎر پوسچولوزیس (palmoplantar pustulosis) هستند.
پزشکان معتقدند که رابطه بین پسوریازیس و سیگار کشیدن، می تواند نیکوتین موجود در سیگار باشد. نیکوتین بر سیستم ایمنی بدن، التهابات پوستی و رشد سلولهای پوستی تأثیر می گذارد، همه این موارد می تواند در ایجاد پسوریازیس نقش داشته باشد.
جالب است بدانید که، زنانی که روزانه 20 نخ سیگار یا بیشتر می کشند، دو و نیم برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری به پسوریازیس مبتلا می شوند. برای مردان نیز خطر کمی بیش از یک و نیم برابر افراد غیر سیگاری است.
تاخیر در بهبود زخم
انقباض عروقی ناشی از سموم موجود در دود سیگار بر روی ترمیم زخم تأثیر منفی می گذارد. کمبود جریان خون، توانایی بدن در ترمیم خود را کند می کند. اکثر پزشکان به دلیل تأثیری که سموم سیگار بر روند بهبودی فرد دارند، ترک سیگار را به شدت به بیماران توصیه می کنند.
علاوه بر این، سیگار کشیدن می تواند خطر عفونت زخم، شکست در پیوند پوست، مرگ بافتی و تشکیل لخته خون را افزایش دهد.
همچنین شواهدی وجود دارد مبنی بر این که سیگار کشیدن ممکن است خطر ترک خوردگی پوستی که معمولا یک شکل از زخم است که معمولا با افزایش سریع وزن ایجاد میشود، را افزایش دهد.
آکنه اینورسا
هیدرآدنیت عفونی (Hidradenitis suppurativa) معروف به آکنه معکوس، یک بیماری التهابی پوستی نسبتاً شایع است که در مناطقی از بدن مانند زیر بغل، کشاله ران و زیر پستان زنان، ایجاد می شود.
آکنه معکوسی که تشخیص داده نشده باشد، اغلب به شکل برآمدگی های جوش مانند خودش را نشان می دهد. این وضعیت دردناک است و می تواند ماه ها یا حتی سالها طول بکشد. سیگار کشیدن یک عامل خطر برای این بیماری پوستی محسوب می شود.
واسکولیت
افراد سیگاری در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری بورگر (Buerger) که یک نوع واسکولیت است، قرار دارند. واسکولیت یا التهاب رگ، به طیف وسیعی از بیماری های التهابی رگ های خونی گفته میشود.
بیماری Buerger بر جریان خون در دست ها و پاها تأثیر می گذارد. رگهای خونی در این مناطق منقبض یا مسدود می شوند و در نتیجه باعث درد و آسیب به بافت می شوند. موارد شدید بیماری بورگر می تواند منجر به زخم در پوست انگشتان دست و پا شود.
تلانژکتازی (Telangiectasia)
تلانژکتازی به حالتی گفته می شود که در آن رگ های خونی کوچک در بدن گشاد می شوند و باعث آسیب رساندن به دیواره های مویرگی می شوند. این اتفاق ممکن است در هر جایی اتفاق بیفتد، اما بیشتر در نزدیکی سطح پوست، جایی که ممکن است لکه های بنفش یا هرگونه کبودی مشاهده شود، بیشتر قابل توجه است.
سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری تلانژکتازی است. نیکوتین موجود در سیگار رگهای خونی را منقبض می کند و این عمل می تواند صدمه ای ایجاد کند که منجر به این بیماری شود.
تغییر رنگ پوست
رنگ پوست افراد سیگاری ممکن است ناهموار باشد و به سمت رنگی با توناژ نارنجی یا خاکستری تمایل داشته باشد. کمبود اکسیژن رسانی به سلول های پوستی، همراه با اثرات منفی بسیاری از مواد شیمیایی موجود در سیگار، بدون شک در بروز این مسئله نقش دارند. دود سیگار مملو از 7000 ماده شیمیایی شامل 250 ماده سمی و 70 ماده سرطانی است.
نگه داشتن سیگار در بین انگشتان چند بار در روز، موجب زرد و زمخت شدن انگشتان و فضای بین آن ها می شود. از آنجایی که نیکوتین به صورت مستقیم با پوست در تماس است، در طولانی مدت آسیب هایی به پوست دست وارد خواهد کرد.
چگونه ترک سیگار می تواند باعث بهبود پوست شود؟
در حالی که چین و چروک پوست ممکن است به طور کامل ناپدید نشود، بازگشت جریان خون نرمال به سلولهای پوست، اکسیژن و مواد مغذی را به مکان های موردنیاز می رساند و پوست شما یک بار دیگر سالم به نظر خواهد رسید.
تولید مجدد کلاژن و الاستین از سر گرفته خواهد شد و پس از مدتی نتایج آن را نیز خواهید دید. لکه های تیره نیز به مرور از بین می روند.
با ترک سیگار، خطر ابتلا به بیماری هایی که می توانند بر روی پوست تأثیر بگذارند نیز کاهش می یابد.
ممکن است مدتی طول بکشد تا نتیجه ترک سیگار را ببینید، اما مزایای آن برای سلامتی شما ملموس خواهد بود و ارزش کارهایی را که برای ترک آن لازم است را دارد. پس کافی است تصمیم به ترک بگیرید و اراده کنید آن را عملی کنید.
2 دیدگاه
سیگار دیگه اینقدر زیادم عوارض نداره!!!! من که طرفدار پروپاقرص سیگارم و خیلی سیگار دوست دارم.
عالی بود مرسی از توضیحاتتون