چندین دهه و شاید حتی بیش از یک قرن است که افراد مختلف در سرتاسر دنیا قدام به سیگار و پیپ یا قلیان کشیدن میکنند و تقریبا همه از عوارض آن برای بدن اطلاع دارند اما باز هم برای کنارگذاشتن سیگار و ترک آن با مشکل مواجه هستند. سیگار در واقع یک محصول ساده است ولی عوارض گوناگونی دارد، این کالا از برگ خرد شده توتون ساخته شده که آن را در یک کاغذ نازک لوله شده ریخته اند و در انتهای آن یک فیلتر وجود دارد که با کمک حرارت روشن شده و دود آن استعمال میشود. با پک زدن به سیگار دود آن وارد ریه ها میشود و نیکوتین موجود در دود باعث ایجاد حالت سرخوشی در فرد میگردد. کارخانه های تولید سیگار دارای برندهای مختلف هستند که حتی در داخل ایران هم برخی از این برندها وجود دارند.
ریشه تولید سیگار را باید در بومیان قاره آمریکا جستجو کرد. آنها تنباکو را مورد استفاده های مختلف قرار میدادند مثلا آن را میخوردند یا در مراسم های مذهبی استفاده میکردند، همچنین برای دود کردن آن از لوله های چوبی استفاده میکردند که نوع پیشرفته تر آن امروز همام پیپ است. در اوایل مردم با مشاهده خارج شدن دود از دهان و بینی دیگران متعجب میشدند اما خیلی سریع سیگار کشیدن در بین اقشار مختلف محبوب شد و در اواسط قرن پانزده ملیادی سیگار وارد اروپا شد. در اوایل قرن نوزدهم میلادی شخصی به نام جیمز بیوکنن شرکت تولید دخانیات آمریکا را تاسیس کرد. دوک برای اولین بار ماشین سیگار را ساخت و به سراسر دنیا توزیع کرد در نتجیه سگیار گسترش جهانی یافت، در نتیجه جهانی سازی سیگار توسط این شخص انجام شده است.
در آن سالها توسعه اقتصادی تنباکو بسیار گسترش یافت و بر خلاف مبارزاتی که در جامعه علیه سیگار انجام میشد، گسترش آن روز افزون بود و حتی تحقیقات علمی منجر شده برای معرفی عوارض سیگار چندان نتوانست جلوی گسترش مصرف سیگار را بگیرد. زنان علاوه بر مردان در کنار آرایش به سیگار روی آوردند و حتی در طول جنگ جهانی اول و دوم سربازها هم از جیره سیگار برخوردار بودند.
تاثیرات سیگار بر سلامت فردی و جمعی:
ماده ای در توتون ها وجود دارد به نام “نیکوتین” این ماده شیمیایی و روانگردان بوده که در صورت مصرف به طور مستمر باعث اعتیاد خواهد شد. این ماده شیمیایی بزرگترین عامل مرگ و میر در سطح جهان است که با سیگار و یا حتی قلیان کشیدن وارد ریه ها شده و طی مدت فقط 7 ثانیه مغز فرد را تحت تاثیر خواهد گذاشت.
بیماری قلبی و کبدی را باید از دیگر عوارض سیگار در کنار بیماری هایی مانند بیماری ریوی و سکته های مغزی و قلبی دانست. هرچه در سنین پایینتر افراد شروع به سیگار کشیدن کنند تاثیرات منفی آن در افزایش این بیماری ها بیشتر خواهد بود. اطرافیان شخصی که در حال سیگار کشیدن است نیز از این بیماری ها بی تاثیر نبوده و تحت تاثیر دود سیگار می باشند. طبق آمارهای ارائه شده در قرن بیستم سیگار باعث مرگ صد میلیون نفر گردیده است که نسبت به مرگ حوادث طبیعی و برخی بیماری ها بسیار بیشتر است. تاکنون مقالات زیادی مضرات مصرف سیگار ارائه شده است و تولید دستگاه الکترواسموک نیز به دنبال عوارض سیگارشکل گرفته است که بتواند عوارض سیگار را کمتر کند. جالب اینجا است که کارخانه جات تولید سیگار این مقالات را غیرمعتبر میدانند و همچنان به تبلیغ برندهای خود مشغول هستند. دولت ها با افزایش مالیات بر روی قیمت سیگار سعی میکنند با بالا بردن قیمت آن مصرف آن را کاهش دهند. معمولا افرادیکه سیگار میکشند تمایل به استفاده از ادکلن هایی با رایحه تلخ مانند بلک افغان دارند. این ادکلن رایحه ای دودی و سنگین دارد.
علاوه بر موارد فوق خرید و استعمال های طولانی مدت از سیگار، قلیان و پیپ باعث تاثیرات زیادی بر مغز و حافظه میگردد و افرادیکه در سنین کم اقدام به استفاده از سیگار میکنند تاثیرات منفی زیادی مانند جلوگیری از افزایش قد طبیعی در آنها یا در قسمت های دیگر بدن خواهد شد. همچنین تاثرات منفی زیادی بر روی سیسم های گوارشی پوستی در پی دارد.
افرادیکه در حال ورود به اولین دوره های بیماری های راونی هستند چندین برابر بیشتر از اشخاص معمولی در خطر ابتلا به اعتیاد سیگار قرار دارند.
مراحل ترک سیگار یا ترک قلیان:
ترک سیگار و قلیان نسبت به سایر مواد دخانی و یا مخدر نسبتا راحتتر است، اخیرا هم دستگاهی ساخته شده است به اسم الکترواسموک که این دستگاه ترک سیگار را آسانتر کرده است. الکترواسموک ها به عبارتی همان سیگارهای با عنوان برقی هستند که عوارض آنها به دلیل کنترل روغن هایی که به بخار تبدیل میشوند بسیار کمتر از سیگار است. البته تاکنون هیچ پژوهش علمی که اثبات کند آنها خطردارند گزارش نشده است.
در اولین مراحل ترک سیگار به طور عادی و بدون کمک گرفتن از دستگاهایی مانند الکترو اسموک ابتدا بدن شروع به دغع سموم و تاثیرات ماده نیکتوین کرده و ضربان قلب و دمای بدن و به دنبال آن فشار خون به سطح عادی باز خواهد گشت( کمتر خواهد شد) ظرفیت ریه ها بیشتر شده و درد موجود در نای کاهش می یابد و اکسیژن بیشتری به خون خواهد رسید.
برای ترک سیگار علاوه بر اسموکینگ نیز از برخی داروهایی گیاهی و سنتی هم میتوان استفاده کرد که البته باید زیر نظر کارشناسان و مشاوران ترک سیگار انجام گردد.
میزان سختی ترک سیگار به عواملی مانند موارد زیر بستگی دارد:
- مدت زمانی که شما سیگار مصرف کرده اید
- اشخاص سیگاری که با آنها در ارتباط هستید
- نوع سیگاری که مصرف میکرده اید
- تعداد سیگارهای روزانه شما
یکی از روشهایی که مشاوران برای ترک سیگار مددجویان خود از آن کمک میگیرند رفتار درمانی است، روش دیگر نیز درمان با موارد جایگزین مانند همان الکترواسموکینگ می باشد. در روش رفتار درمانی معمولا از دارو هم استفاده میشود که با ترکیب رفتار درمانی و دارو میتوان سیگار را در مدت زمانی خاص ترک کرد. داروهایی که برای ترک سیگار استفاده میگردد جایگزین آن نیستند بلکه باعث جلوگیری از جذب نیکوتین توسط بدن میگردد و باعث میگردد میل به سیگار کم شود. از نمونه آن داروها قرص وارنیکلین است که حتما باید زیر نظر پزشک متخصص استفاده گردد.
واکنش های بدن در زمان ترک سیگار:
در صورتی که بخواهید سیگار را بدون کمک گرفتن از روش هایی مانند دارو یا اسموکینگ ها ترک کنید، مراحل و تغییراتی را در بدن خود مشاهده خواهید کرد، مثلا حدود نیم ساعت بعد از اینکه آخرین نخ سیگار خود را کشیدید میزان ضربان و به دنبال آن فشار خون کم می شد، یک روز بعد از آن میزان مونوکسید کربن موجود در خون به اندازه طبیعی باز خواهد گشت و اکسیژن خون به سطح نرمال خواهد رسید. دو روز بعد از ترک سیگار حس چشایی و بویایی به حالت طبیعی باز خواهد گشت. یک تا سه ماه بعد از ترک سیگار جریان خون طبیعی تر شده و فعالیت های ریوی عادی خواهد شد و بعد از نه ماه ریه ها بازسازی میگردد و مژک ها احیا خواهد شد که در نتیجه آن سرفه و تنگی نفس کمتر میشود.
یک سال بعد از ترک سیگار خطر بیماری های قلبی تقریبا نصف خواهد شد. بعد از گذشت چندین سال( پنج تا پانزده سال) احتمال بروز سکته مغزی یک فرد که قبلا سیگار میکشیده است مشابه افراد عادی خواهد شد. و ده ها تاثیر فیزیکی و جسمی دیگر…
در نتیجه پیشنهاد میکنیم همین امروز اقدام به ترک سیگار کنید. حتی اگر ادکلن های تلخی مانند ادکلن بلک افغان میتواند به شما در کاهش مصرف سیگار کمک کند میتوانید اقدام به خرید آن کنید.
تفاوت سیگار و قلیان:
تا قبل از آزمایش های دقیق عده ای بر این عقیده بودند که قلیان های که در مخزن آنها آب وجود دارد کم خطرتر از سیگار هستند. با پیشرفت علم و آزمایش های متفاوت مشخص شد که دود قلیان علاوه بر اینکه همه مضرات سیگار را دارد، بلکه مونوکسید کربن موجود در آن بیشتر از سیگار است. همچنین مواد سمی ناشی از دود زغال و بیماری های مرتبط با استنشاق آن را هم باید به قلیان اضاف کرد.
در دهه هشتاد مصرف سیگار در بین افراد بسیار بیشتر از قلیان بود، اما در دهه نود مصرف سیگار کاهش پیدا کرد ولی قلیان با رشد مصرف زیادی روبرو شد، بدین ترتیب دولت ها مجبور به هزینه بیشتری برای کاهش مضرات دود قلیان شده اند تا بتوانند بیماری های ایجاد شده در اثر آن را کاهش دهند. جالب است بدانید هر بار استفاده از قلیان مساوی با یک پاکت سیگار است و هر پک زدن به قلیان چندین برابر بیشتر از سیگار دود وارد ریه ها میشود. اما با این حال ترک قلیان معمولا آسان تر از ترک سیگار است چراکه به دلیل دشواری های استفاده از آن نسبت به سیگار، مصرف روزانه آن کمتر از سیگار بوده و ترک آن را راحتتر میکند. بر اساس آمارها میزان دودی که از هر پک زدن به قلیان وارد بدن میشود نسبت به سیگار حداقل 10 برابر بیشتر می باشد. علاوه بر افراد سیگاری افراد قلیانی هم به عطر بلک افغانو به خاطر رایحه دودی آن علاقه مند هستند.
طرفداران و گروهای مخالف عرضه و مصرف سیگار:
فروش سیگار در رده سوم بعد از نفت و دارو قرار میگیرد و علاوه بر اینکه سود زیادی را به تولید کنندگان آنها میرساند، سود سرشاری را هم روانه خزانه های دولتی خواهد کرد که نسبت به عرضه سیگار مالیات دریافت میکنند در نتیجه دول کشورها حاضر به جلوگیری کامل از عرضه سیگار نیستند. و خیلی از افراد به طور آزادانه اقدام به تهیه سیگار و یا خرید پیپ به همراه تنباکوهای آن میکنند.
حتی در ایران نیز که واردات سیگار ممنوع است شرکت دخانیات را یکی پردرامدترین شرکت های دولتی معرفی کرده اند. همچنین این کشور یکی از پرمصرف ترین سیگارهای تولید آمریکایی است. در قرن 19 میلادی جنبش هایی اجتماعی علیه مصرف سیگار شکل گرفت که هدفآنها بیشتر جلوگیری از مصرف سیگار توسط زنان و کودکان بود و کمتر به تاثیرات سلامتی آن توجه میشد. البته گروهی از زنان سیگار کشیدن را به عنوان نمادی از جنبش آزادی می دانسته اند و به طور ملموس در اجتما اقدام به کشیدن آن میکردند. در آلمان تلاش های زیادی برای مبارزه با سیگار در دوره نازی ها انجام شد. در کشور استرالیا محدودیت های زیادی برای تولید کنندگان سیگار انجام شد و از آنها اجازه تبلیغ در محیط های مختلف سلب شد.
تاریخچه توتون و تنباکو در ایران:
ایران از جمله کشورهایی است که مردم این سرزمین در معرض هجوم توتون و تنباکوهای استعمارگران و سیگاری و قلیانی شدن توسط این توتون ها بوده اند.
تا قبل از ورود پرتغالی ها به جنوب ایران و استعمار این نواحی توتون در ایران چندان شناخته شده نبوده است، اما از زمان اشغال جزایر جنوبی کشور توتون و تنباکو وارد ایران شد و در عصر شاه عباس کاشت تنباکو درقسمت های وسیعی از کشور گسترش پیدا کرد. در اوسط قرن هجده میلادی بذر توتون از ترکیه به گیلان آورده و کاشت شد و به دنبال آن بذر توتون به مازندران راه یافت و تعدادی کشاورز اقدام به کاشت آن کردند که به شدت کشت آن افزایش یافت. امتیاز کاشت و فروش تنباکو یکی قراردادهای ننگین در زمان ناصرالدین شاه بود که به یک شرکت انگلیسی واگذار شد و به دنبال آن استقلال داخلی کشور از بین رفت. در دهه کنونی پرطرفدارترین سیگارهایی که در ایران مصرف میشود وینستون و کنت است.
شرکت های سیگارسازی تنباکو را چگونه آماده میکنند؟
تنباکو به نیکوتیانا هم معروف است و بیش از شصت نوع مختلف دارد و معروفترین آن در آمریکای شمالی و جنوبی میروید، برای اینکه تنباکو را در سیگار استفاده میکنند ابتدا برگ های آن را میچینند و خشک میکنند وپس از پاکسازی خشک شده توتون را با ماده ای به نام گلیسیرین مرطوب میکنند و در بشکه های مخصوص انبار میکنند و بعد از گذشت دوسال تنباکوی موجود در بشکه ها خشک و تیره تر میشود و درصد نیکوتین آنها هم کمتر خواهد شد و پس از آن تنباکو را در سیگارها به کار میبرند. در نتیجه یکی دیگر از تفاوت های سیگار و قلیان را میتوان همین مورد دانست که با توجه به اینکه در قلیان از تنباکوهای تازه و پرورش داده نشده استفاده میشود میزان نیکوتین آن بالاتر از سیگار بوده که عوارض آن بیشتر است. البته در کارخانه جات سیگار سازی منتظر ماندن برای دو سال بسیار طولانی است بدین ترتیب آنها با حرارت دادن تنباکو این زمان را به چند ساعت میرسانند. در دهه های قبل از گسترش صنعت فقط از برگ های توتون در سیگارها استفاده میشد و ساقه ها را دور میریختند، اما کارخانه جات کنونی متاسفانه تمام ساقه ها و قسمت های دیگر را به سیگار اضافه میکنند.
نتیجه گیری:
پیشنهاد میکنید برای جلوگیری از اینکه فرزندان نوجوان شما جذب دخانیات های مختلف علاوه بر سیگارو قلیان یا پیپ و… نشوند آنها را با خطرات و بیماری های این قبیل محصولات آشنا کنید. در برخی از مدارس و دانشگاه ها معمولا کلاس های مشاوره برای آشنایی دانش آموزان با این موارد گذاشته میشود، اما به آنها اکتفا نکنید.
سعی کنید فرزندانتان را از محیط هایی که افراد سیگاری و… در آن حظور دارند دور کنید و همچنین کتابها و فیلم های آموزشی در رابطه با عوارض دخانیات های مختلف برای آنها تهیه کنید. اگر خود شما سیگاری و یا قلیانی هستید میتوانید به راحتی با کمک الکترواسموک ها و یا کمک مشاوران آن را ترک کنید. هرچه میزان سالهای مصرف دخانیات شما بیشتر شود ترک آن دشوارتر است.