کم کاری تیروئید و ریزش مو

کم کاری تیروئید و ریزش مو چگونه به هم ارتباط دارند؟

ریزش مو ممکن است به دلایل مختلفی در افراد دیده شود؛ وراثت، محیط زندگی، بیماری های زمینه ای، اختلالات عصبی و … برخی از این دلایل هستند. بروز کم کاری تیروئید و ریزش مو گاهی یک نشانه است یعنی گاهی ریزش مو می تواند به عنوان یک هشدار دهنده عمل کند و می خواهد به فرد بفهماند که یکی از اعضای داخلی بدن دچار اختلال شده است، یکی از ارگان هایی که می تواند روی مو تاثیر بگذارد غده تیروئید و کم کاری تیروئید است.

علل بروز کم کاری تیروئید و ریزش مو چیست؟

هورمون های تری یودوتیروزین و تیروکسین از غده تیروئید ترشح می شوند، این هورمون ها در واقع تنظیم کننده کارکرد سلول ها در بدن به شمار می روند اما چه اتفاقی می افتد اگر این تنظیم کننده ها مختل شوند؟ با ترشح بیش از حد هورمون های تیروئیدی کارکرد سلولی سریعتر شده و برعکس با ترشح کمتر از حد نرمال هورمون های تیروئیدی، سرعت کارکرد سلولی کمتر می شود که حالت دوم در کم کاری تیروئید دیده می شود.

علائم کم کاری تیروئید

گفتیم اگر ترشح هورمون های تیروئیدی به اندازه نباشد عملکرد سلول های بدن با اختلال مواجه می شود که می تواند نمود بالینی هم پیدا کند؛ یکی از علائمی که در کم کاری تیروئید دیده می شود ریزش مو می باشد.

در واقع هورمون های تیروئیدی روی فولیکول های مو اثر می گذارند و وقتی فرد دچار کم کاری تیروئید شود فولیکول های مو آسیب دیده و فرد موهای سالمی نخواهد داشت و این همان ارتباط موجود بین کم کاری تیروئید و ریزش مو است.

کم کاری تیروئید و ریزش مو

همچنین بخوانید: کم‌ کاری‌ تیروئید در بارداری خطر دارد و چه تاثیریی بر روی جنین دارد؟

ارتباط بین کم کاری تیروئید و ریزش مو ناشی از چیست؟

عملکرد فولیکول مو تحت تاثیر سلول های بنیادی قرار دارد که این سلول ها توسط تیروکسین کنترل می شوند. وقتی که در ترشح هورمون های تیروئیدی اختلال رخ دهد، کارکرد سلول‌های بنیادی مختل می‌شود و با ضعف فولیکول مو، ریزش مو رخ می دهد؛ چرخه ای که اگر ادامه دار باشد می تواند منجر به بروز کچلی در فرد شود.

علائم کم کاری تیروئید در ریزش مو

درصورت بروز علائم و نشانه های زیر در کنار سایر علائم کم کاری تیروئید، می‌توان به ارتباط بین کم کاری تیروئید و ریزش مو شک کرد:

  • اگر تراکم مو های شما در کل سر بطور یکنواخت کاهش پیدا کرده و یا نسبت به قبل موهای کم پشت تری دارید.
  • اگر تار موهای شما نسبت به گذشته نازک تر شده اند.
  • اگر دچار ریزش موی تلوژن افلوویوم شده‌اید.
  • اگر بعد از حمام و هنگام خشک کردن مو بیش از 100 تار مو روی حوله می‌بینید.
  • اگر موهایتان بخاطر ضعف فولیکول ها، سفید شده اند.

خاطر نشان می کنیم که از دست دادن چند تار مو در روز امری طبیعی است، اما اگر ریزش مو ها خیلی بیشتر از ۱۰۰تار مو باشد، غیرعادی  تلقی می شود و در صورتی که موارد بالا با سایر علائم کم کاری تیروئید مثل اضافه وزن، بی حال، تغییرات خلقی و… همراه باشد می توان به ریزش مو ناشی از کم کاری تیروئید شک کرد.

کم کاری تیروئید و ریزش مو

برای درمان کم کاری تیروئید و ریزش مو چه راهکاری وجود دارد؟

برای درمان ریزش مو در کم کاری تیروئید باید به رفع منشاء آن بپردازیم؛ یعنی باید عملکرد هورمون های تیروئیدی اصلاح شود. در کم کاری تیروئید روش درمان دارویی، استفاده از هورمون های تیروئیدی صناعی مثل لووتیروکسین سدیم است.

اگر در مراحل اولیه ریزش موی ناشی از کم کاری تیروئید قرار دارید، می توان امیدوار بود که موهای ریخته شده دوباره رشد کنند اما اگر از زمان بروز این مشکل مدت زیادی گذشته و پیشرفته شده باشد ممکن است به درمان های دیگری هم نیاز داشته باشید.

درمان سنتی آیورودا

یکی از روش های سنتی که در درمان کم کاری تیروئید و ریزش مو استفاده می شود روش آیورودایی می باشد، یعنی گیاهان دارویی آیورودایی از طریق تنظیم عملکرد هورمون های مترشحه از تیروئید باعث می شوند سلول های بنیادی فولیکول مو عملکرد مناسب را از سر بگیرند که این فرآیند باعث تقویت رویش مجدد موها می شود.

استرسی که به خاطر عدم تعادل هورمونی رخ می دهد باعث می شود دوره استراحت فولیکول های مو طولانی تر شود که این طولانی تر شدن دوره استراحت باعث تاخیر در رویش و رشد موها می شود. با استفاده از روغن های گیاهان دارویی آیورودایی می توان چرخه رویش موها را مجددا تنظیم کرد.

همچنین بخوانید: درمان ریزش مو در آقایان به 10 روشی که شما را شگفت زده میکند!

کم کاری تیروئید و ریزش مو

بهبود ذخایر آهن موجود در بدن فرد

ذخایر آهن بدن روی سطح فریتین خون تاثیر می گذارد، به نظر می رسد اختلالات تیروئیدی می‌تواند روی فریتین خون اثر بگذارد که این امر منجر به ضعیف شدن فولیکول های ریشه مو و بروز ریزش مو می شود.

اصلاح املاح معدنی و ویتامین ها

اگر فرد از ذخایر کافی ویتامین ها و املاح معدنی برخوردار نباشد، باعث بروز مشکل در پوست و مو می شود حتی اگر فرد مبتلا به کم کاری تیروئید نباشد. اگر دچار ریزش مو شده اید حتماً با یک آزمایش سطح ویتامین های خون خود را تعیین کنید تا در صورت لزوم از مکمل استفاده کنید. ویتامین های گروه ب، ای، سی و املاح معدنی مثل روی، آهن، مس و کوآنزیمی با نام کیو ۱۰ تاثیر بسزایی در رشد مو دارند. دقت کنید که مصرف مکمل ها حتماً باید با تجویز پزشک و طبق برنامه باشد.

تاثیر تغذیه‌ سالم در کم کاری تیروئید و ریزش مو چگونه است؟

رعایت یک برنامه و رژیم غذایی مناسب حاوی ویتامین ها، املاح معدنی و سایر ریزمغذی های ضروری برای بدن، می تواند تاثیر بسزایی در سلامت پوست و مو داشته باشد. علاوه بر این نیاز است تا از برخی از بد مغذی ها مثل شکر، غذاهای سرخ کردنی، مشروبات الکلی و کافئین پرهیز کرد تا تیروئید فرد ملتهب نشود و ریزش مو تشدید پیدا نکند.

برای ترمیم موهای از دست رفته چه باید کرد؟

پیش تر گفته شده اگر کم کاری تیروئید به درستی کنترل و درمان نشود ریزش مو ادامه دار خواهد بود و حتی ممکن است منجر به بروز کچلی در فرد شود، بنابراین لازم است از روش های ترمیمی و زیبایی مثل کاشت مو استفاده کرد.

کاشت مو یک روش درمانی نیست اما می‌تواند موهای از دست رفته را به فرد برگرداند ولی قبل از هرچیز بهتر است کم کاری تیروئید تحت درمان قرار بگیرد تا نتیجه کاشت مو موفقیت آمیز باشد.

همچنین بخوانید: بهترین رژیم لاغری برای کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید و ریزش مو

سخن پایانی

کنترل کم کاری تیروئید و ریزش مو نیازمند درمانی چند جانبه است، روشی که هم فرد باید به اصلاح سبک زندگی بپردازد و رژیم غذایی مناسب را برگزیند و هم درکنار آن با درمان دارویی و رفع مشکل کم کاری تیروئید از ادامه دار شدن ریزش مو و بروز کچلی جلوگیری کند.


نظر خود را بیان کنید