غسل شب قدر
غسل شب قدر از جمله اعمال مستحبی ماه مبارک رمضان و ویژه شب های قدر می باشد که مانند غسل های واجب و مستحبی دیگر انجام شده تنها نیت آن متفاوت است که با نیت غسل مستحبی شب قدر انجام می گردد. لیله القدر شب نزول قرآن و تعیین سرنوشت یکساله انسان است که چنانچه با غسل و خلوص نیت به صبح رسد بسیار نیکو می باشد. امروز در آلامتو به بررسی سوال غسل شب قدر چگونه انجام می شود و چه زمانی باید غسل کرد؟ خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
غسل شب قدر چگونه انجام می شود؟
غسل شب قدر عملی مستحب ولیکن بسیار پرفضیلت می باشد که انجام دادن آن از جانب بسیاری از علمای دین توصیه می گردد. طریقه انجام دادن غسل شب قدر مانند غسل های واجب و مستحبی دیگر می تواند به صورت ترتیبی یا ارتماسی صورت گرفته و تفاوتی با آنها ندارد. بلکه تنها نیت آن متفاوت است که به نیت قربت الله انجام شده و کافیست به امری انجام داده می شود واقف بوده و نسبت به آن آگاه باشید. البته انجام دادن این غسل در شب های فرد ماه رمضان (اول، سوم، پنجم، هفتم و… بسیار مورد توصیه قرار گرفته است.
همچنین بخوانید: نماز شب قدر چگونه و چه ساعتی خوانده میشود؟ چند رکعت است؟
بهترین زمان غسل شب قدر
زمان غسل شب قدر از نظر آیت الله مکارم شیرازی برای روز نوزدهم ماه مبارک رمضان هنگام غروب آفتاب و هنگام اقامه اذان مغرب می باشد که بهتر است نماز مغرب با غسل خوانده شود. البته غسل شب قدر مستحب است و می توان در هر زمان از شب انجام داد ولیکن بهتر است در شب نوزدهم ماه رمضان وقت غروب آقتاب و در لیالی بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان بین نماز مغرب و عشاء انجام گردد. باز هم مستحب است در شب بیست و سوم ماه رمضان دو غسل انجام گردد اولین غسل در هنگام غروب آفتاب و دومین غسل در ساعات پایانی شب.
خواندن نماز با غسل شب قدر
خواندن نماز با غسل شب قدر از دیدگاه مراجع تقلید آیت الله بهجت، آیت الله صافی، آیت الله خامنه ای و آیت الله فاضل جایز نبوده و فرموده اند با غسل مستحبی نمی توان نماز خواند و بهتر است نمازگزار پیش از اقامه نماز وضو بگیرد. ولیکن به فتوای مراجه تقلید آیت الله تبریزی، آیت الله مکارم شیرازی، آیت الله زنجانی، آیت الله خویی،آیت الله سیستانی، آیت الله نوری و آیت الله وحید با غسل شب قدر می توان به اقامه نماز پرداخت ولیکن بنا بر احتیاط مستحب بهتر است وضو گرفته شود. تنها پس از غسل جنابت گرفتن وضو جایز نمی باشد و بایستی با همان غسل نماز گزارده شود.
فضیلت غسل شب قدر
فضیلت غسل شب قدر بسیار زیاد بوده و خواندن نماز مغرب و عشا در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان و خواندن نماز عشاء در شب های بست و یکم و بیست و سوم ماه مبارک رمضان مورد سفارش بسیاری از بزرگان دین قرار داشته و امام موسی بن جعفر(ع) می فرمایند: کسی که در شب قدر غسل نموده و تا سپیده صبح شب زنده داری نماید؛ گناهانش آمرزیده خواهد شد.
همچنین بخوانید: متن شب قدر برای استوری جهت حلالیت و التماس دعا
غسل شب قدر برای حائض و جنب
غسل شب قدر برای افراد حائض و جنب مشکلی نداشته و این افراد نیز می توانند از شب های پرفیض قدر بهره ببرند. افرادی که عذر شرعی دارند می توانند برخی از اعمال لیالی قدر را انجام داده ولیکن بایستی از برخی از این اعمال خودداری نمایند. انجام دادن غسل شب قدر، خواندن دعا و زیارات برای فرد جنا و حائض اشکالی نداشته ولیکن خواندن نماز چه مستحب باشد و چه واجب جایز نخواهد بود. ماندن در مساجد و اماکنی که حکم مسجد را دارند؛ دست کشیدن بر خطوط قرآن و ادعیه هایی که دارای اسامی متبرکه هستند؛ قرائت آیاتی از قرآن که سجده واجب دارند ولیکن قرائت آیات دیگر قرآن اشکالی ندارد هر چند گفته شده است قرائت بیش از هفت آیه دارای کراهت است.