چگونه سلامت روحی خود را افزایش دهیم؟

9 عامل کلیدی تضمین کننده سلامت روحی شما چه چیزهایی هستند

در چند سال گذشته، مقالات مختلفی در مورد اضطراب، افسردگی و بسیاری از مشکلات دیگری که همچن طوفانی سلامت روان افراد را تهدید می کنند و برای ده ها سال و یا حتی مدت زمان بیشتری، بسیاری از مردم از وجودشان بی خبر بودند منتشر شده است.

در گذشته بسیاری از مردم تمایل نداشتند در مورد این موضوعات صحبت کنند زیرا از فکر کردن بدان ها هراس داشتند و تصور می کردند که چنین صحبت هایی ممکن است آنها را ضعیف یا ناقص و یا مشکل ساز نشان دهد. اما اکنون به وجود آمدن موج جدیدی که صحبت درباره این موضوعات را افتخار و نشانه ای از صداقت در نظر می گیرد باعث شده که مردم بیشتر و بیشتر درباره ی سلامت روانی و مسائل مشکل سازی که ممکن است با آنها روبرو شوند صحبت کنند.

شما ممکن است از این سوال من تعجب کنید، اما دقیقا چه چیزی به عنوان سلامتی روانی تعبیر می شود؟ قطعا چیزهایی را در مورد اضطراب و افسردگی شنیده اید و شاید تا حدودی با اثرات منفی استرس موجود در بدنتان دست و پنجه نرم کرده باشید. اما قطعا در مورد تفاوت های ظاهری بین این مشکلات چیزی نمی دانید و لذا ممکن است این سوال برایتان به وجود آید که چرا مراقبت از سلامت روان، بخش مهمی از زندگی است که به داشتن یک زندگی شاد، سالم و اجتماعی کمک می کند.

خب برای کشف پاسخ این سوال جای درستی آمده اید. در این مقاله راهنمایی هایی ارائه می شود که می توانید بر اساس آنها مفهوم سلامت روان و اهمیت آن را بررسی نموده و همچنین مراحل مختلفی را که باید برای بهبود روان و دستیابی به سلامت روانی بردارید، بررسی خواهید کرد. برای شروع بهتر است به مطالعه ی الباقی مقاله بپردازید.

سلامت روان

سلامت روان چیست؟

سلامت روانی به وضعیتی اطلاق می گردد که به، سلامت روحی، روانی و اجتماعی ما اشاره دارد. یک راه ساده برای فکر کردن درباره این موضوع این است که سلامت روان ما بر چگونگی احساس و فکرمان تاثیر می گذارد و همچنین نشان می دهد که عملکرد ما در شرایط خاص چگونه خواهد بود.

هنگامی که مردم در مورد سلامت روان فکر می کنند، اغلب آنها در مورد مشکلاتی که ممکن است نامش را قبلا شنیده باشند، یعنی چیزهایی مانند اختلال دوقطبی، اضطراب یا تنهایی فکر خواهند کرد. اما داشتن سلامت روانی خوب فقط به این معنی نیست که شما از چنین مشکلاتی در زندگیتان رنج نمی برید. بلکه این بدان معنی است که شما می توانید زندگی روزمره خود را با وجود مشکلات بالقوه و مسائل دشوار، با آرامش و آسایش هر چه تمام تر سپری نمایید.

یکی از تعاریف جامع و تاثیر گذار موجود در این رابطه، که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) ارائه شده است عبارت است از:

سلامت روان به عنوان شرایط توام با آرامشی شناخته می شود که در آن هر فرد توانایی خود را درک نموده، می تواند با فشارهای طبیعی زندگی مقابله کند و می تواند به طور مولد و کارآمد به فعالیت های خود ادامه داده و به جامعه ی خود کمک کند.

مراقبت از سلامت عاطفی ما همواره در درجه ی اول اهمیت قرار دارد، اما هم اکنون و با پیش امدن چنین موضوعاتی در خواهید یافت که توجه به ان بسیار مهم تری از چیزی است که قبلا تصور می کردید.

طبق نظرسنجی ای که در سال 2018 توسط انجمن روانشناسی آمریکا (APA) برگزار گردید، احتمال داشتن سلامت روانی ضعیف در نسل Z که شامل نوجوانان و بزرگسالان جوانی است که در اواسط دهه 1990 تا اواسط سال 2000 به دنیا آمده اند، بسیار بیشتر از سایر نسل ها میباشد. گزارش ها نشان می داد که بیست و هفت درصد از نسل Z دارای سلامت روانی نسبتا مناسب یا ضعیفی هستند و در مقایسه با آن تنها 15٪ از نسل هزاره، 13٪ از نسل ایکس، 7٪ از نسل جنگ جهانی و 5٪ از بزرگسالان سالمند به این عارضه مبتلا می باشند. با این که این ارقام تا حدی فاجعه بار تلقی می شوند، اما هنوز هم کورسوی امیدی وجود دارد زیرا طبق این مطالعه، نسلی که به شدت با این معضل دست و پنجه نرم می کند یعنی همان نسلZ بیشترین حمایت حرفه ای را در رابطه با مسائل بهداشت روانی دریافت نموده است.

Mental noise

چرا برخورداری از سلامت روان مهم است؟

تاثیر بیماری های جسمی ای نظیر انواع سرطان ها، فشار خون بالا و دیابت، بر سلامت افراد کاملا واضح است.

ما تمام کارهایی را که از دستمان بر می اید مانند گرفتن یک رژیم غذاییی جدید، ورزش، دارو و مراجعه به دکتر را برای بهبود بیماری های جسمی خود انجام می دهیم اما متأسفانه، بسیاری از ما اجازه می دهیم که سلامت روان مان به راحتی و با ابتلا به انواع امراض روحی از بین برود.

در واقع ما به اندازه ی سلامت جسمی به سلامت روحیمان اهمیت نمی دهیم. اما واقعیت این است که روح ما به اندازه ی جسممان و یا حتی بیشتر اهمیت دارد.

بیایید مثال زیر را در نظر بگیریم. بگذارید فرض کنیم که شما دچار بیماری پیش دیابت شده اید. قطعا شما هر کاری را برای جلوگیری از ابتلا به دیابت لازم باشد انجام خواهید داد و رژیم های غذایی و ورزش های مختلف را امتحان خواهید کرد. و در نهایت با رساندن قند خون خود به سطح قابل قبولی از ابتلا به این بیماری جلوگیری خواهید نمود.

اما اکنون تصور کنید که شما یک فرد بسیار استرسی هستید که بیشتر از 60 ساعت در هفته کار می کند و زمان اندکی برای ظاهر شدن در اجتماع یا پرداختن به سرگرمی های مورد علاقه اش دارد. اکنون شما به جای جست و جوی راه حلی برای درمان خود فکر می کنید که این فقط یک مرحله از پروسه ی زندگی ام است. و این استرس در نهایت از بین خواهد رفت. اما بعدها متوجه خواهید شد که بدنتان در زیر فشار این استرس از بین خواهد رفت. بنابراین اگر این استرس کنترل نشود، می تواند بیماری های مختلفی نظیر میگرن، پر خوری، خستگی و ناراحتی معده تا سوء مصرف الکل، تحریک پذیری و افسردگی و انواع دیابت را برایتان به ارمغان اورد.

این مثال باید نشان دهد که چگونه مراقبت از سلامت روانی به همان اندازه مراقبت از سلامت جسمی ما اهمیت دارد. این اهمیت بدان دلیل است که سلامت روان ما بر وضعیت روزمره ی ما تأثیر می گذارد و لذا عدم مدیریت آن می تواند منجر به بروز مسائل و مشکلات بسیاری از لحاظ پزشکی و غیره شود.

سلامت روان شما بر هر یک از اجزای زندگی تان ، از عملکردتان در زمینه ی کاری گرفته تا روابط شما با دیگر افراد موجود در زندگیتان، اعضای خانواده و دوستانتان تاثیر می گذارد. علاوه بر این، عدم برخورداری از سلامت روحی می تواند بر روی خواب و بسیاری از جوانب زندگیتان نظیر قدرت ریسک پذیری تان تاثیر گذاشته و باعث شود دیگر احساس شادی و خوشحالی نکنید و خود را موجودی قابل ترحم ببینید. بنابراین اگر به عنوان یک انسان، علائم مربوط به بروز مشکلی برای سلامت روان را تجربه کرده باشید، به خوبی می دانید که این مشکلات می توانند بر زندگی روزمره ی شما تاثیر گذاشته و حتی کاری کنند که مدام در حال دست و پنجه نرم کردن با انها باشید.

به گفته وزارت بهداشت و خدمات سلامتی آمریکا (HHS)، برخی از علائم زودهنگام هشدار دهنده که ممکن است نشانه ای دال بر وجود مشکلات روحی باشند عبارتند ار:

  • خوردن بیش از حد یا خیلی کم غذا
  • خواب بیش از حد یا خیلی کم
  • کمبود انرژی
  • نوسانات خلقی
  • بحث و دعوا با دوستان و عزیزان و خانواده
  • احساس غم، فراموش کاری، عصبانی یا ناراحتی

در ادامه این مقاله سعی خواهیم کرد تا بهترین راهکارهای ارتقاء سلامت روحی را برای شما عزیزان بررسی کنیم.


نظر خود را بیان کنید