بسیاری از ما این مصرع را شنیده ایم که معرفت در گرانیست به هر کس ندهندش، اما اگر میخواهید متن کامل و معنی تمام شعر را بدانید با ما همراه باشید.
متن شعر معرفت در گرانی است به هر کس ندهند با معنی
پر طاووس قشنگ است، به کرکس ندهند
معرفت بار گرانیست، به هرکس ندهند
معرفت راه رهائیست، به هر نفس ندهند
معرفت بذر نشکفته عشقی ست، به نارس ندهند
معرفت علمی ست که شناسد، ز ناکس
این علم گران را در عالم عرفان، به ناندهند
ار ز منیت گذری، سهل به عرفان برسی
معرفت حق را جز به عارف، برندهند
گر از قله قلبت قاف را بربایند
شهد آن بی قاف را جز به عنقای بر خس ندهند
گر از تیغ زهدان رهام بسلامت کردی گذر
آندم به دمت مسیحا نفسیت که برندهند
همچنین بخوانید: شعر عاشقانه حافظ
معرفت مانند یک مروارید ارزشمند و قیمتی است که هر کسی شایستگی برخورداری از آن را ندارد. اما منظور از یافتن و داشتن معرفت، بالا بودن اطلاعات یا تحصیلات دانشگاهی یا هر مدرک علمی و غیره نیست. باید توشه ای از معرفت و شناخت بدست آورد که نه تنها در این دنیا بتوان به آن توسل کرد، بلکه در زندگی پس از مرگ نیز مایه نجات باشد. یعنی زمانیکه هیچ یک از آموزه های علمی دیگر برای ما کاربردی ندارد، و تنها انسانیت و نیکی است که باقی مانده است.
اگر فرد دارای شخصیت سالمی باشد رفتاری که از خود بروز میدهد مبتنی بر ارزشمندی و اصالت است. فردی که دارای عزت نفس است، رفتاری محترمانهتر و سالمتر خواهد داشت. اما این آسان به دست نمیآید، باید رنج را به جان خرید و از ناملایمات و سختی ها گذشت تا با بالا رفتن ظرفیت پذیرش به مراحل عالیتر رسید. بدون شکل گرفتن نگرشها و باورها، بینش و معرفی پدیدار نمیشود که فرد را درجات بالاتر شخصتی سوق دهد.
از سوی دیگر کسی که مستحق دریافت دُر است نیز مسئولیت بار سنگینی را به عهده میگیرد. در واقع در اینجا خداوند است که حکمت را به هر کسی که بخواهد عطا میکند و به هر که حکمت عطا شود، خیر بسیار به او داده میشود و این تنها در محدوده درک صاحبان خرد است. پس کسی که به این معرفت رسیده ارزش چیزی که دریافت کرده را میداند. چنین فرد ارزشمندی کسی نیست که ارزان به دست آید و همچنین کسی که به این موهبت دست یافته به راحتی آن را از دست نمیدهد و تا پایان آن را به دوش میکشد.
همچنین بخوانید: شعر عاشقانه عمر خیام
شهر معرفت در گرانی است به هر کس ندهند از کیست؟
این شعر به شاعر معاصر سید ذبیح الله قاسمی تعلق دارد که متاسفانه در برخی از منابع به اشتباه شاعر آن را حافظ معرفی کردهاند. این شعر پر مفهوم یکی از آثار شناخته شده این شاعر است.
سید ذبیح الله قاسمی در نهم فروردین ماه سال 1341 شمسی در شهر همدان متولد شدند. آقای قاسمی در آثار خود با تخلص رهام شناخته میشوند. از جمله آثار مشهور ایشان دفتر شعری است که ترم بهاری نام دارد و شعر معرفت که بسیار معروف شد نیز یکی از سرودههای موجود در این دفتر است.
از دیگر آثار این شاعر میتوان به شعرهای ای روزگار، به چه میخندی به چه چیز، آدما مثه رودن، قصه آدمی یا غصه ی آدمی و …
همچنین بخوانید: شعر عاشقانه سهراب سپهری
سخن آخر
در این مقاله از آلامتو متن کامل شعر معرفت در گرانی است به هر کس ندهند به همراه معنی و تصویر آن ارائه کردیم. همچنین به معرفی اجمالی شاعر آن سید ذبیح الله قاسمی پرداختیم. امیدواریم این مطلب مورد پسند شما واقع شده باشد.