چگونه با تنبلی مبارزه کنیم؟

بهترین روش برای مبارزه با تنبلی

مبارزه با تنبلی

تنبل بودن راحت تر از آنی است که بخواهیم بی خیالش شویم! اما چند لحظه فکر کنید و ببینید چقدر با رسیدن به موفقیت نزدیک هستید؟ همین امروز ترک تنبلی را به اولویت اصلی خود تغییر دهید.

چگونه تنبلی و به تعویق انداختن کارها را یکبار برای همیشه کنار بگذاریم؟

به گزارش آلامتو به نقل از وبسایت lifehack؛ شاید شما هم جزو افرادی باشید که لیست انجام کارهایتان بسیار طولانی و بلندبالاست. نمی توانید همه این کارها را در بازه زمانی تعیین شده انجام دهید. قادر نیستید وظایف و اهدافی که در سر دارید را به درستی انجام دهید. بیشتر آن ها را به امروز و فردا موکول می کنید.

بله داشتن مشغله کاری زیاد چیز خوبی است اما به این ها شلوغ بودن نمی گویند.

چه زمانی می خواهید دست از تنبلی بردارید و کارهای خود را سر وقت و در بازه زمانی تعیین شده انجام دهید؟

آخرین باری که نگران به پایان رساندن کاری بودید کی بوده است؟

کشمکش و چالش برای رسیدن به یک زمان عالی برای مدیریت و خلاقیت در کارها شما را از رسیدن به اهدافتان باز می دارد.

تنبلی یکی از موانعی است که باعث می شود به اهدافی که در سر دارید نرسید. می دانم به چه چیزی فکر می کنید. می گویید کنار گذاشتن تنبلی زیاد هم اسان نیست. کارهای زیادی هست که باید انجام دهید و هیچ کس نیست که در این مسیر کمکتان کند.

واقعیت این است که شما می توانید بر این مشکل غلبه کنید. کافیست با ترس خود مبارزه کنید. ترس؟ بله شما دچار فوبیای بزرگی شده اید. در این مقاله سعی می کنیم نحوه غلبه بر تعویق انداختن کارها و تنبلی را با هم مرور کنیم.


تنبلی خود را به آغوش بکشید:

همانند شما بیشتر افراد دوست دارند کل دوره زندگی خود را تا جایی که می توانند خلاق و کارآفرین باشند. در این طرز فکر یک مشکل کوچک وجود دارد و آن هم این است:

انسان ها برای خلاقیت 24 ساعت در روز و 7 روز هفته آفریده نشده اند. هیچ کس در مدیریت هر ثانیه از زندگی اش عالی نیست و نمی تواند چنین باشد.

یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای افزایش بهره وری و خلاقیت خود انجام دهید این است که به خودتان استراحت بدهید. اصلا مهم نیست چه کاری را انجام می دهید. اگر اینکار را برای بیش از 30 الی 40 دقیقه انجام دهید، مغزتان به آن عادت می کند.

این موضوع بدین معنی است که شروع به اشتباه کردن می کنید. یک استراحت کوتاه به شما کمک می کند تمرکز ذهنی خود را حفظ کنید و یک استراحت بلند مدت باعث بازیابی توان کل بدن و نیز ذهن می شود.

همانند مدیریت زمان، اگر کارهای کمتری برای انجام دادن داشته باشید مدیریتشان بسیار ساده تر و راحت تر خواهد بود. اگر با مدیریت زمان مشکل دارید و همیشه با آن دست و پنجه نرم می کنید، ممکن است به جای کمبود انرژی و انگیزه، کارها و وظایف زیادی برای انجام دادن داشته باشید.

آسان ترین و ساده ترین روش برای تست این نظریه، کاهش کارهایی است که باید در طول روز انجام دهید. اگر این روش به شما کمک کرد، مشکل حل شده است. اگر بعد از کاهش وظایف باز هم مشکل داشتید ممکن است خودتان انجام کارها را به تعویق می اندازید. مشکل اینجاست که شما کارها را به شیوه نادرست انجام می دهید.


به شیوه خلاقانه ای کارها را به تعویق بیندازید:

بیشتر افراد وقتی کارهای خود را به تعویق می اندازند اینکار را به شیوه بی هدفی دنبال می کنند.

مهارت های به تعویق انداختن را تقویت کنید. در این شرایط متوجه خواهید شد که به تعویق انداختن کارها یک ابزار است نه یک مشکل. هر بار که احساس کردید نمی توانید کاری را شروع و به پایان برسانید ببینید چه احساسی دارید که مانع از انجام کارها می شود.

  • ایا اینکار باعث ترستان شده است؟ همچون رفتن به دندانپزشک
  • اینکار برایتان ناراحت کننده است ؟ همچون نوشتن یک وصیت نامه
  • اینکار برایتان خسته کننده است؟ همچون تمیز کردن گاراژ
  • احساس می کنید نمی دانید چگونه باید اینکار را شروع کنید؟

بعد از اینکه منبع مشکل را پیدا کردید آن را هدف قرار دهید. به دوست خود زنگ بزنید و او را با خود به دندانپزشک ببرید. سعی کنید کارها را به همراه خانواده انجام دهید و از یک نفر بخواهید در تمیز کردن گاراژ با شما همکاری کند. اولین مرحله ، غلبه کردن بر ترس های اولیه است.

اگر بتوانید به تعویق انداختن کارها را در اختیار خود درآورید و از آن به نفع خود استفاده کنید می توانید مدیریت کارها را ساده تر و اسان تر نمایید. نکته کلیدی دیگر در مورد به تعویق انداختن کارها این است که از اصول و قواعد یکسانی با توصیه های مربوط به خلاقیت و بهره وری کلاسیک تبعیت کنید.

در این شرایط تا جایی که می توانید کارها و وظایف خود را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید.


تا جایی که می توانید موارد اضافه را حذف کنید:

خوب از خود بپرسید آیتمی که در فهرست انجام کارها قرار داده اید واقعا باید تکمیل شود؟ اگر اجرا نشود چه اتفاقی روی خواهد داد؟ اگر بتوانید خود را قانع کنید که کار یاد شده مهم نیست می توانید آن را از فهرست خود حذف کنید. اینکار برایتان ترسناک است؟ به این فکر کنید که آیتم مدنظر را می توانید با ایتم مهم تری جایگزین کنید.

اگر کار رها شده برایتان مهم بود می توانید دوباره باز گردید و آن را به فهرست کاری خود اضافه کنید. برخی از افراد این شیوه را تکنیک خلاقیت می دانند. این در حالیست که برخی از افراد آن را تنبلی می نامند.


کارها را به شیوه مسئولانه ای به دیگران محول کنید:

می توانید کار را به فرد دیگری بسپارید تا آن را برایتان انجام دهد؟ مطمئن هستید؟ بیشتر افراد اهمیت خودشان در تکمیل کارها را بیش از حد دست بالا می گیرند.

می توانید از دوستان یا اعضای خانواده بخواهید در تکمیل کارها به شما کمک کنند. واقعیت این است که افراد دیگری در اطراف شما وجود دارد که می تواند در مدیریت کارها به شما کمک کند.

آن ها در حال حاضر در اطراف تان نیستند زیرا شما نمی خواهید آن ها را ببینید. مهم تر از همه این است که می توانید فردی را پیدا کنید که بعد از تحویل کار به او احساس رضایت داشته باشید؟ مهم ترین بخش در این شرایط این است که به دیگران اعتماد کنید و بهترین فرد را برای انجام کارها بیابید.

اینکه فردی در کنار شماست دلیل نمی شود هر کاری را به او بسپارید. به دنبال فرد معتمد با مهارت های مرتبط باشید تا بتوانید کارها را به درستی به آن ها محول کنید و از پایان کار لذت ببرید.


بعدا اینکار را انجام دهید:

اصلا مهم نیست در مورد تاکتیک های بهره وری و خلاقیت چه مقالاتی را مطالعه کرده اید. این تاکتیک ها برای هر فردی موثر و کارساز نخواهد بود. اهمیت و فوری بودن هر وظیفه ای را ارزیابی کنید. در این شرایط می توانید ببینید کاری که در فهرست قرار داده اید چقدر برایتان اهیمت دارد. امروز، کارها و وظایفی را انجام دهید که:

  • باید امروز یا فردا تکمیل شوند. همچون خرید شیر بیشتر از فروشگاه
  • اهمیت بسیار زیادی برایتان دارند. مثل آماده شدن برای امتحان

سایر کارهایی که در این بخش بندی قرار نمی گیرند را می توانید بعدا انجام دهید. حالا چه احساسی در مورد تنبلی و به تعویق انداختن کارها دارید؟ اجازه ندهید ترس از نتیجه تصور شده، مزایای واقعی انجام کارها را کم رنگ کند. خارج شدن از این چرخه تنبلی برای داشتن سبک زندگی خلاق ضروری است.


1 دیدگاه

  1. سهیل

    عالی بود

نظر خود را بیان کنید