امریه سربازی این امکان را برای افراد تحصیل کرده فراهم می آورد تا بسته به مهارت و رشته تحصیلی خود، در سازمان مربوطه اقدام به فعالیت نمایند.
باید اضافه کنیم که خدمت در قالب نیروی امریه در هر سازمان، مستلزم برخورداری شرایط مشخصی و گاها متفاوتی است، که فرد مشمول باید این موارد را همزمان با انتشار اطلاعیه های سازمان در طول سال مطالعه نماید.
از شما دعوت می کنیم در ادامه با مرکز مشاوره آویژه همراه باشید تا توضیحاتی در خصوص امریه سربازی و بررسی جزئیات شرایط اخذ امریه، حقوق و کسری خدمت دارندگان امریه را ارائه دهیم.
امریه سربازی چیست و چه مزایایی دارد؟
همانطور که اشاره کردیم، به انجام خدمت سربازی در سازمان های دولتی و مراکز غیرنظامی، امریه سربازی میگویند.
جذب امریه سربازی به این صورت است که سازمان ها بر اساس نیاز خود اطلاعیه نیروی سرباز امریه را منتشر می کنند و مشمولان دارای شرایط می توانند درخواست امریه خود را ثبت نمایند.
پوشش مشمولان در امریه سربازی با لباس نظامی نبوده و ساعت ورود و خروج سربازان همانند دیگر کارمندان آن سازمان در نظر گرفته می شود که سرباز امریه موظف به رعایت آنها می باشند.
لازم به ذکر است که مشمولان می بایست در تاریخی که ارگان ها برای درخواست نیروی امریه تعیین نموده اند، اقدامات لازم را برای ثبت نام امریه و ارائه مدارک خود انجام دهند.
سربازان بسیاری متقاضی در خواست امریه می باشند و همین امر باعث شده است تا در جذب نیروی سرباز امریه، محدودیت هایی وضع شود و افرادی که به موقع ثبت نام نموده در اولویت قرار بگیرند.
امریه سربازی چه مزایا و معایبی دارد؟
اگر جزء مشمولانی هستید که شرایط سربازان امریه به شما اختصاص می یابد قبل از انجام هر اقدامی بهتر است تا از مزایا و معایب امریه مطلع شوید تا بتوانید تصمیم آگاهانه ای برای چگونگی انجام خدمت اجباری خود اتخاذ نمایید.
مشمولانی که موفق به اخذ امریه سربازی می شوند علاوه بر اینکه می توانند از مزایایی بهرمند شوند و در محیط های غیر نظامی مشغول به خدمت گردند، به ناچار باید از قوانین امریه سربازی که ممکن است بر خلاف خواسته آنها باشد پیروی کنند.
برای شفاف سازی و اطلاع مشمولان از جزئیات امریه سربازی در ادامه مزایا و معایب آن را عنوان نموده ایم جهت دست یابی به آنها با ما در مطالعه ادامه مقاله همراه شوید.
امریه سربازی و مزایای آن
- مهم ترین مزیتی که امریه برای سربازان دارد، مربوط به خدمت در سازمان های دولتی می باشد که همانند دیگر کارمندان بدون پوشش نظامی و در ساعات اداری مشغول به خدمت می شوند.
- انجام خدمات رزمی و نظامی در امریه سربازی صورت نمی گیرد.
- سربازان امریه با خدمت در ادارات و سازمان ها که مرتبط با مدرک تحصیلی آنها است، با کسب مهارت، تجربه های لازم را برای ورود به بازار کار به دست می آورند.
- دوره دو ساله امریه سربازی برای این گروه از مشمولان به عنوان سابقه استخدامی در نظر گرفته خواهد شد.
- سربازان امریه در ارگانی به کار گرفته می شوند که در نزدیک محل زندگی آنها می باشد.
- آن دسته از مشمولانی که موفق به اخذ امریه سربازی شده اند و در حین خدمت در دستگاه های دولتی صاحب فرزند گردند، سه روز مرخصی اجباری به آنها تعلق میگیرد و سازمان به خدمت گیرنده میتواند حداکثر تا ۱۱ روز به او مرخصی اضافه کند.
امریه سربازی و معایب آن
- طول مدت خدمت سربازی امریه 24 ماه می باشد و مشمولان 3 ماه بیشتر از سربازان عادی موفق به دریافت کارت پایان خدمت خواهند شد.
- طرح کسری خدمت به سربازان امریه اختصاص پیدا نمی کند.
- کارکنان امریه باید در حوزه تخصصی خود به کار گرفته شوند.
- کارکنان امریه باید در محل تعیین شده بر اساس مجوزی که از ستاد کل نیروهای مسلح دریافت نمودهاند، خدمت کنند.
- ادامه تحصیل در حین خدمت برای سربازان امریه امکان پذیر نخواهد بود.
- اگر سربازان امریه در ساعات غیر اداری به خدمت گرفته شوند، اضافه حقوق به آنها پرداخت نخواهد شد.
- در امریه سربازی، مرخصی های استعلاجی و استحقاقی، مطابق با قوانین ستاد کل نیروهای مسلح میباشد.
- دوران آموزشی سربازی برای سربازان امریه الزامی می باشد.
- چنانچه مشمولان از ادامه خدمت سربازی خود به صورت امریه منصرف شدند، امکان تغییر وضعیت برای آنها به آسانی قابل اجرا نمی باشد.
- مشمولی که امریه میشود، نمیتواند در طول مدت خدمت خود هیچ گونه قرارداد شغلی امضاء کند.
آشنایی با سازمان های پذیرنده امریه سربازی
به طور کلی میتوان سازمان های جذب کننده نیروهای امریه را به سه دسته کلی تقسیم بندی کرد:
امریه سازمان های دولتی
امریه شرکت های دانش بنیان
امریه قرارگاه و ارگان نظامی
امریه وزارتخانه و سازمانهای دولتی
وزارت خانه های مختلف شامل آموزش و پرورش، دفاع، نیرو، جهاد کشاورزی، بهداشت، نفت و … هر ساله پذیرای سرباز امریه می باشند.
ظرفیت پذیرش امریه در وزارت خانه های مختلف یکسان نمی باشد و حتی ممکن است در برخی از سازمان ها ظرفیتی برای جذب سرباز امریه در نظر گرفته نشود.
چند مورد از ارگان های دولتی و شرایط جذب نیروی امریه در جداول زیر درج گردیده است که با مطالعه آن به اطلاعات مفیدی دست خواهید یافت.
وزارتخانه و ارگان دولتی | شرایط پذیرش |
امریه وزارت آموزش و پرورش | امریه در قالب سرباز معلم می باشد. پس از ثبت درخواست مشمولان امتیاز بندی می شوند . امریه مخصوص مناطق محروم و دارای شرایط سخت می باشد. |
امریه وزارت بهداشت | تنها به فارغ التحصیلان وزارت بهداشت اختصاص دارد. بر حسب نیاز به مراکز بهداشتی اقدام به جذب سرباز امریه در قالب پیام آوران بهداشت می کند. مراکز در رشته های پزشکی، پرستاری، دندانپزشکی و … سرباز امریه جذب می کنند. حتی فارغ التحصیلان رشته بهیاری با مدرک دیپلم جذب امریه خواهند شد. |
امریه وزارت علوم | نیازمند حداقل معدل در مدرک کارشناسی ارشد باشند. حداقل معدل برای کارشنای ارشد :15 و برای مقطع دکترا : 16 می باشد. یکی از انواع پرمتقاضی امریه سربازی در بین مشمولان می باشد. |
امریه وزارت کشاورزی | سرباز امریه با نام سربازان سازندگی شناخته می شوند. برای دریافت امریه مشمولان می بایست در یکی از رشته های مربوط به کشاورزی فارغ التحصیل شده باشند. |
امریه وزارت نفت | سربازان امریه در مناطق محروم در قالب طرح نظام صنعت نفت بکار گرفته می شوند. درخواست امریه وزارت نفت باید 6 ماه قبل از تاریخ اعزام به خدمت در سایت وزارت نفت ثبت شود. |
امریه قرار گاه و ارگان نظامی
امریه قرارگاه نظامی شامل موارد بسیاری می باشد که در ادامه به دو نمونه اشاره شده است.
ارگان نظامی | شرایط پذیرش |
امریه سربازی سپاه | نداشتن غیبت سربازی. دارا بودن 6 ماه سابقه فعالیت در بسیج و دریافت کارت سبز بسیج |
امریه سربازی قوه قضائیه | مدرک تحصیلی مورد نیاز کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا . انتخاب سرباز امریه از بین مشمولان بومی می باشد .رشته های مورد پذیرش در این سازمان کامپیوتر، حسابداری و گروه تحصیلی الهیات و حقوق |
اقدامات لازم جهت دریافت امریه سربازی
اگر متقاضی دریافت امریه سربازی می باشید و تا کنون به تحصیل مشغول بوده اید، بهتر است پس از پایان تحصیل خود و در زمان مشخص برای دریافت آن اقدام نمایید.
- در ابتدا مدرک تحصیلی خود را از دانشگاه محل تحصیل خود دریافت نمایید.
- متناسب با مدرک تحصیلی خود به کسب اطلاع از سازمان هایی که امریه سربازی استخدام می کنند، بپردازید.
- به سایت سازمان امریه پذیر مراجعه نموده و مدارک خود را ارائه دهید.
- مشمولان باید سه ماه قبل از تاریخ پذیرش امریه دانش بنیان دفترچه اعزام به خدمت خود را ارسال نمایید.
- سازمان امریه پذیر با بررسی و درخواست مشمول متقاضی امریه، در صورت تایید، امریه را برای شما ثبت می کند.
- ورود به بخش کارگزینی ادارات یا سازمان ها و تحویل برگه اعزام به خدمت سربازی خود.
- انجام مراحل گزینش و سپری نمودن آزمون ها متناسب با همان ارگان
- اعزام به خدمت دوره آموزشی سرباز امریه
- در مرحله نهایی سرباز امریه خود را به سازمان معرفی می کند.
البته این سازمان ها معمولا در زمان ثبت نام، کد هایی را برای پیگیری در اختیار متقاضیان قرار می دهند، تا بدون نیاز به مراجعه حضوری و تنها با مراجعه به سامانه مربوطه، وضعیت امریه خود را پیگیری کنند.
در چه صورت امریه سربازی مشمولان لغو خواهد شد؟
لغو امریه سربازی توسط مشمولان یا سازمان و ارگان پذیرنده طبق شرایطی تعیین شده امکان پذیر می باشد.
- لغو امریه توسط مشمولان
- لغو امریه از سازمان مورد نظر
میزان حقوق سربازان امریه
طبق اعلام معاونت سازمان نظام وظیفه، حقوق سربازان امریه تفاوتی با سربازان عادی نداشته و میزان دریافتی آنها بر اساس تاهل و مدرک تحصیلی آنها محاسبه خواهد شد.
از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر حقوق سربازان امریه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدرک تحصیلی
- درجه نظامی
- متاهل بودن یا نبودن
- فرزند داشتن یا نداشتن
- خدمت در مناطق با شرایط خاص
سامانه ثبت نام امریه سربازی
هر سازمانی که اقدام به جذب امریه سربازی می کند سامانه ای را اعلام کرده است که در زمان جذب امریه، متقاضیان می توانند با مراجعه به آن مدارک لازم را به صورت غیر حضوری ارائه دهند.
که در پایان این سازمان ها اطلاعات ثبت شده در سامانه را مورد بررسی قرار داده و با اهداف و عملکرد سازمان خود، افرادی دارای شرایط و مهارت را به عنوان سرباز امریه جذب می نمایند.
شرط معدل برای امریه سربازی
طبق قوانین امریه سربازی، شرط معدل برای امریه سربازی برای دانشگاه های مختلف متفاوت است. طبق قوانین امریه سربازی، حداقل هایی برای معدل مشمولین امریه سربازی در نظر گرفته شده است. این حداقل ها و مرز بندی ها برای مقاطع مختلف تحصیلی و دانشگاه های مختلف سراسر کشور است.
برای مثال برای فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف یا دانشگاه تهران، برای متقاضیان با مدرک کارشناسی، حداقل معدل برای امریه سربازی ۱۴ و برای متقاضیان با مدرک کارشناسی ارشد معدل ۱۴٫۵ حداقل معدل برای امریه سربازی است.
برای بقیه دانشگاه های سراسر کشور اعم از دانشگاه های دولتی و آزاد نیز این حداقل ها طبق قوانین امریه سربازی توسط سازمان نظام وظیفه عمومی کشور وضع شده است.
نکاتی درباره ی شرط معدل وجود دارد که دانستن آن ها برای مشمولان الزامی است:
اولویت ارگان های امریه گیر برای پذیرش سربازان با افرادی است که در دانشگاه های معتبر و به شکل حضوری تحصیل کرده اند. اما این به معنای عدم پذیرش امریه از دانش آموختگان دیگر دانشگاه ها نیست.
هر سازمانی برای مقاطع مختلف تحصیلی معدل مشخصی را در نظر می گیرد. همچنین نوع دانشگاهی که شما در آن تحصیل کرده اید در معدل مقرر شده تاثیر گذرا است. بر این اساس معدلی که برای فارغ التحصیلان دوره کارشناسی بسیاری از دانشگاه های دولتی در نظر گرفته شده معمولا 14 تا 15 است.
سخنی از مشاوران آویژه
شرط معدل برای امریه سربازی یکی از قوانین وضع شده از سوی سازمان امریه پذیر است که مشمولان می بایست از آن مطلع شوند.
امریه سربازی قوانین و شروط بسیاری دارد که در این مقاله مشاوره نظام وظیفه آویژه به آن اشاره و در اختیار مشمولان متقاضی امریه سربازی قرار داده شده است.
سوالات متداول
شرایط امریه ارگان های دولتی کدامند؟
نداشتن غیبت – داشتن مدرک تحصیلی مرتبط – داشتن یکی از شرایط پنجگانه شامل معافیت از رزم، تاهل، سرپرستی خانواده و…
مدت زمان سربازی برای سربازان امریه چقدر است؟
مدت زمان سربازی برای سربازان امریه معمولا 24 ماه است.
منبع: مرکز مشاوره آویژه https://avije.org/military-order/