به نظر می‌رسد که اعتیاد به ماری جوانا بسیار شبیه به سایر اختلالات مصرف مواد مخدر است، اگرچه پیامد‌های بالینی طولانی مدت آن ممکن است شدیدتر باشد. تحقیقات نشان داده است که اثرات منفی اعتیاد به ماری جوانا بر تمرکز، حافظه و یادگیری می‌تواند تا روز‌ها یا هفته‌ها پس از کاهش اثرات حاد ماری جوانا، بسته به سابقه مصرف این مخدر ادامه داشته باشد. در نتیجه، فردی که روزانه ماری جوانا می‌کشد، ممکن است در اکثر مواقع با سطح هوشی ضعیفی عمل کند. در این مقاله به بررسی اعتیاد به ماری جوانا و راه ترک آن می‌پردازیم و با علائم و نشانه‌های آن آشنا می‌شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای ما را همراهی کنید.

 

ماری جوانا چیست؟

ماری جوانا، به برگ‌ها، گل‌ها، ساقه‌ها و دانه‌های خشک شده گیاه شاهدانه اطلاق می‌شود که حاوی مواد روانگردان شیمیایی و همچنین سایر ترکیبات مرتبط است. مواد گیاهی شاهدانه را می‌توان در رزینی به نام حشیش یا مایع سیاه چسبنده‌ای به نام روغن حشیش نیز قرار داد.

ماری جوانا رایج‌ترین ماده مخدر غیرقانونی مورد استفاده در بسیاری از کشور‌ها است. معمولاً به صورت سیگار دستی یا در لوله و همچنین به شکل سیگاری که از تنباکو خالی شده و دوباره با مخلوطی از ماری جوانا و تنباکو پر شده است، دود می‌شود. دود ماری جوانا دارای بوی تند و متمایز شیرین و ترش است. راه دیگر مصرف دارو مخلوط کردن برگ، گل، ساقه یا دانه گیاه با غذا یا دم کردن برگ‌ها به صورت چای است.

اعتیاد به ماری جوانا، اثرات و درمان آن

اثرات اعتیاد به ماری جوانا

هنگامی که ماری جوانا دود می‌شود، به سرعت از ریه‌ها به جریان خون می‌رسد، که این ماده را به مغز و سایر اندام‌ها در سراسر بدن می‌رساند. زمانی که از طریق غذا یا نوشیدنی خورده می‌شود کندتر جذب می‌شود.

صرف نظر از نحوه مصرف، این ماده به طور خاص روی گیرنده‌های کانابینوئیدی سلول مغز عمل می‌کند. این گیرنده‌ها بخشی از شبکه ارتباطی عصبی به نام سیستم اندوکانابینوئید هستند که نقش مهمی در رشد و عملکرد طبیعی مغز ایفا می‌کند.

بیشترین تراکم گیرنده‌های کانابینوئید در قسمت‌هایی از مغز یافت می‌شود که بر لذت، حافظه، تفکر، تمرکز، ادراک حسی و زمان و حرکت هماهنگ تأثیر می‌گذارد. اعتیاد به ماری جوانا سیستم اندوکانابینوئید را بیش از حد فعال می‌کند و باعث ایجاد اثراتی مانند موارد زیر در معتادین به ماری جوانا می‌شود:

– تغییر ادراک و خلق و خوی

– اختلال در هماهنگی

– مشکل در تفکر و حل مسأله

– اختلال در یادگیری و مشکل در یادآوری خاطرات

– کاهش اشتها و وزن

تحقیقات نشان می‌دهد که اعتیاد به ماری جوانا می‌تواند باعث ایجاد یا تشدید مشکلات روحی و جسمی، روابط زناشویی، عدم موفقیت تحصیلی یا شغلی در زندگی روزمره شود.

اثرات اعتیاد به ماری جوانا

اعتیاد به ماری جوانا و خطرات آن برای سلامتی

اعتیاد به ماری جوانا، با طیف وسیعی از مسائل بهداشتی، به ویژه مربوط به مشکلات قلبی و ریوی و شرایط سلامت روان مرتبط است. دود ماری‌جوانا برای ریه‌ها تحریک‌کننده است و افراد معتاد، مکرر می‌توانند بسیاری از مشکلات تنفسی نظیر موارد زیر را تجربه کنند.

– تولید سرفه و بلغم روزانه

– بیماری حاد مکرر قفسه سینه

– افزایش خطر عفونت ریه

– آسیب به سیستم ایمنی بدن

– سلول‌های مغز را می‌کشد و به سیستم عصبی مرکزی آسیب می‌رساند

– مسائل باروری

– افزایش ضربان قلب و فشار خون

تحقیقات نشان می‌دهد که اعتیاد به ماری جوانا، ضربان قلب را ۲۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش می‌دهد. این اثر می‌تواند تا سه ساعت ادامه داشته باشد. در یک ساعت اول پس از مصرف این ماده، خطر حمله قلبی را حدود پنج  برابر افزایش می‌دهد. این خطر ممکن است برای افراد مسن و کسانی که آسیب‌پذیری قلبی دارند حتی بیشتر باشد.

تعدادی از مطالعات، اعتیاد به ماری جوانا و بیماری روانی را مرتبط می‌کنند. دوز‌های بالا می‌تواند یک واکنش روانی موقت در برخی از افراد ایجاد کند. استفاده از ماری جوانا همچنین می‌تواند روند بیماری را برای بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بدتر کند.

اعتیاد به ماری جوانا با سایر مشکلات سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات شخصیتی و افکار خودکشی (در میان نوجوانان) مرتبط است.

اعتیاد به ماری جوانا در دوران بارداری با افزایش خطر مشکلات عصبی رفتاری در نوزادان مرتبط است. مصرف ماری جوانا توسط مادران باردار ممکن است سیستم اندوکانابینوئید در حال رشد در مغز جنین را تغییر دهد. پیامد‌های آن برای کودک می‌تواند شامل مشکلات مربوط به تمرکز، حافظه و حل مسأله باشد.

اعتیاد به ماری جوانا و خطرات آن برای سلامتی

راه کار ترک اعتیاد به ماری جوانا

به طور متوسط، بزرگسالانی که به دنبال ترک اعتیاد به ماری جوانا هستند، تقریباً هر روز از ماری جوانا برای بیش از ۱۰ سال استفاده کرده‌اند و بیش از ۶ بار تلاش کرده‌اند تا آن را ترک کنند. افراد مبتلا به اختلالات مصرف ماری جوانا، به ویژه نوجوانان، اغلب از سایر اختلالات روانپزشکی نیز رنج می‌برند. آن‌ها همچنین ممکن است از مواد دیگری مانند کوکائین یا الکل استفاده کنند یا به آن اعتیاد داشته باشند. مطالعات موجود نشان می‌دهد که درمان مؤثر اختلال سلامت روان با درمان‌های رفتاری ممکن است به کاهش مصرف ماری‌جوانا کمک کند، به‌ویژه در میان افرادی که مصرف زیاد دارند و آن‌هایی که اختلالات روانی مزمن بیشتری دارند.

درمان شناختی- رفتاری، نوعی از روان درمانی است که به افراد، راهبرد‌هایی را برای شناسایی و اصلاح رفتار‌های مشکل ساز به منظور تقویت خودکنترلی، توقف مصرف مواد و رسیدگی به طیف وسیعی از مشکلات دیگر که اغلب با آن‌ها همراه است، می‌آموزد.

درمان تقویت انگیزه، شکل سیستماتیک مداخله طراحی شده برای ایجاد تغییرات سریع و با انگیزه درونی است. این روش سعی نمی‌کند فرد را درمان کند، بلکه منابع داخلی او را برای تغییر و مشارکت در درمان فعال می‌کند.

گزینه‌های بازپروری برای ترک اعتیاد به ماری جوانا مشابه برنامه‌ها و پروتکل‌های درمانی برای اعتیاد به الکل و سایر مواد مخدر است. درمان شناختی-رفتاری و درمان تقویت انگیزه بسته به موقعیت فرد و نظر روانشناس و مشاور، گزینه‌های مؤثر ترک اعتیاد هستند.

 

سخن آخر

آیا شما یا یکی از عزیزانتان با ماری جوانا یا سایر مواد مخدر دست و پنجه نرم می‌کنید؟ ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که به دنبال کمک باشید. دلیلی وجود ندارد که یک روز دیگر را به اعتیاد بگذرانید. دریافت مشورت از روانشناس برای تسریع و بهبود روند خلاص شدن از دام اعتیاد به ماری جوانا نیز مؤثر است. شما می‌توانید برای مطالعه بیشتر و بهره‌مندی از مشاوره و روانشناس این حوزه تخصصی به سایت لیمبیک مراجعه کنید. ‌امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد.