تاثیر سن در ازدواج و آینده زندگی مشترک

سن پسر و دختر چه اثری در ازدواج دارد؟

سن مناسب ازدواج دختر و پسر چقدر است و عامل سن در یک ازدواج موفق چقدر تاثیر گذار خواهد بود؟

marriage-age,تاثیر سن بر ازدواج

سن در ازدواج از دو نظر دارای اهمیت است: یکی از نظر روانی و دیگری از نظر فیزیولوژیکی. سن ازدواج در شرایط جغرافیایی و اقلیمی مختلف متفاوت است؛ معمولاً در مناطق گرم، سن بلوغ و ازدواج پایین تر ، و در مناطق سرد و کوهستانی بالاتر است.

به گزارش آلامتو و به نقل از سپیده دانایی؛ مهم نیست که فرد در چه سنی بالغ میشود، مهم این است که دختر و پسر احساس کنند از نظر فیزیولوژیکی و روانی نیاز به ازدواج دارند.

جنبه روانی

انسان در فرایند رشد از نظر روانی در سنین مختلف دارای ویژگی‌های متفاوت است. روانشناسی کودک با روان‌شناسی نوجوان، جوان و پیر متفاوت است. خصوصیات روانی یک نوجوان با ویژگی‌های روانی یک فرد سال‌خورده در اکثر زمینه‌ها قابل مقایسه نیست.

بنابراین ازدواج یک مرد پنجاه یا شصت ساله با یک دختر 18 ساله به دلیل تفاوت‌های نیازهای جسمی و روانی به سعادت و خوشبختی نمی‌انجامد. دیر یا زود به علت عدم ارضای نیازهای روانی، این عروس جوان با دلمردگی به انتظار مرگ شوهر کهنسال خود روزشماری می‌نماید، یا خواهان طلاق می‌شود.

از سوی دیگر این مرد کهنسال برای ارضای نیازهای همسر جوانش مجبور به تظاهر به جوانی و رفتارهای نامناسب با سن خود می‌شود و در نتیجه او نیز از مسیر طبیعی زندگی خارج می‌گردد و از نظر اجتماعی زبانزد خاص و عام می‌شود‌؛ و در مجالس و محافل ممکن است همسرش را با فرزندش اشتباه بگیرند و همه‌جا مجبور است وضعیت خود را توجیه کند.

او برای کسب رضایت همسرش، چنانچه ثروتمند باشد به خریدن جواهرات و لباس‌های گران قیمت و خانه و اتومبیل متوسل می‌شود ولی هیچ‌یک از اینها او را ارضا نمی نماید.

عکس این حالت‌، یعنی ازدواج زن پیر با مرد جوان نیز همین وضع را خواهد داشت. بنابراین کسانی که قصد ازدواج دارند نباید تحت تأثیر پول، مقام اجتماعی، مقام علمی و سایر امتیازهای ارزشمند، سن همسر آینده خود را نادیده بگیرند.

جنبه فیزیولوژیکی

علاوه بر جنبه‌های روانی، ارضای غرائز جنسی خود مسئله مهمی است. پیرمردی که توانایی عمل جنسی او کاهش یافته و ازدواج وی با یک همسر جوان بیشتر جنبه صحبت و دیدار دارد، قادر نیست به غرایز جنسی همسر خود پاسخ دهد. به قول سعدی «زن جوان را تیری بر پهلو، به که پیری».

واقعیت امر چنین است جوانی که در کنار پیری نیاز به ارضای غرائز جنسی دارد (‌و او توانایی این کار را ندارد‌) جز ملال و سرخوردگی در ازدواج چیز دیگری نصیبش نمی‌شود. بنابراین چنین ازدواجی به هیچ وجه فرجام خوبی نخواهد داشت.

سن مناسب برای ازدواج

سن ازدواج در شرایط جغرافیایی و اقلیمی مختلف متفاوت است؛ معمولاً در مناطق گرم، سن بلوغ و ازدواج پایین تر ، و در مناطق سرد و کوهستانی بالاتر است. مهم نیست که فرد در چه سنی بالغ می‌شود، این است که دختر و پسر احساس کنند از نظر فیزیولوژیکی و روانی نیاز به ازدواج دارند.

تشخیص زمان مناسب ازدواج از سوی دختر و پسر تازه بالغ مشکل است. در این مورد راهنمایی پدر و مادر و مشاوره با مشاور خانواده ضروری است. معمولاً چون دختران از نظر رشد بدنی و روانی از پسران جلوترند و رشد آنان سریع‌تر است ، زودتر بالغ و برای ازدواج آماده می‌شوند. به همین علت در اسلام سن تکلیف دختران نـُه سال و پسران 15 سال می‌باشد.

در اینجا ذکر این نکته لازم است که چون اسلام دین جهان شمولی است، بنابراین حداقل سن تکلیف برای تمام مناطق اعم از سرد و گرم مشخص گردیده‌؛ یعنی در روی زمین مناطقی هست که دختر در نـُه سالگی بالغ است ولی این بدان معنا نیست که این دختر 9 ساله باید الزاماً ازدواج کند. ازدواج زمانی مناسب است که شرایط آن از نظر فیزیولوژیکی، روانی، فرهنگی و اقتصادی فراهم باشد و چنانچه انجام نگیرد فرد به گناه بیفتد.

در ایران به طور عرف اکثر دختران بین 18 تا 25 سال ازدواج می‌کنند. پسرها نیز در روستاها در سنین پایین تر و در شهرها بین 25 تا 30 و گاه تا 35 سالگی ازدواج می‌کنند.

تفاوت سن دختر و پسر با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی و عوامل فرهنگی متفاوت است. گاه تفاوت سن تا ده سال هم مشکلی ایجاد نمی‌کند.

یکی از فرمول‌هایی که در این مورد پس از آمارگیری‌های سن ازدواج پیشنهاد شده، آن است که در سنین پایین تر ، نصف سن پسر به اضافه هفت سال سن مناسبی برای دختر خواهد بود. ولی این به هیچ وجه فرمول قطعی و یا استاندارد محاسبه شده‌ای نیست؛ آنچه در این مورد می‌توان به طور قطعی پیشنهاد نمود آن است که بین سن زوجین تناسب منطقی و معمولی وجود داشته باشد.

مشاوره ازدواج در ارتباط با سن

بعضی از مراجعان به مشاوران اظهار می‌دارند که سن من 30 سال است آیا با مردی 50 ساله ازدواج کنم یا خیر. گاه زنان جوانی هستند که می‌گویند از پیرمردها خوشم می‌آید و یا پیرمردانی اظهار علاقه می‌کنند که با دختر جوان ازدواج کنند و حتی بعضی‌ها معتقدند که ازدواج با زن جوان ، آنها را جوان می‌کند.

• در مورد دختر و پسری که برای بار اول می‌خواهند ازدواج کنند و بین 18 تا 30 سال دارند، اختلاف 5 تا 6 سال مناسب است؛ یعنی به علّت رشد سریع دختران، اگر پسر پنج تا شش سال بزرگتر باشد از نظر روانی و فیزیولوژیکی وضع مناسبی خواهد داشت.

• در مورد مرد و زنی که برای بار دوم ازدواج می‌کنند، دو حالت وجود دارد. زن برای بار دوم و مرد برای بار اول ، و یا برعکس مرد برای بار دوم و زن برای بار اول قصد ازدواج داشته باشند. در هر یک از حالت‌های فوق زندگی متفاوت است.

ممکن است صحبت از داشتن فرزند قبلی باشد و شرایط اقتصادی و فرهنگی متفاوت؛ به هر حال باید وضعیت هر یک را به طور انفرادی بررسی کرد و اطلاعات لازم را در اختیار فرد قرار داد.


نظر خود را بیان کنید