مهارت های لازم برای بازاریابی

17 مهارت بازاریابی ضروری برای یک بازاریاب

مهارت های ضروری بازاریابی

بازاریابی در دنیای امروزمون یه صنعت پویا و موفقه. طی سی سال اخیر این صنعت، پا به پای تکنولوژی پیشرفت داشته و به طبع، ما به عنوان بازاریاب هم مجبور بودیم که همراهش مهارت های خودمون رو تقویت کنیم.

برای دووم آوردن مقابل چالش های بازاریابی آنلاین، برند ها به صورت مداوم باید با ترند ها و تمایلات بازار همراه باشن، اینجا جاییه که نقش بازاریاب اهمیت خودش رو نشون میده!

امروزه خیلی ها توی کار بازاریابی هستن ولی عده خیلی کمی از این جمعیت کارشون رو درست و با مهارت انجام میدن. برای مثال استیو جابز و سِث گودین رو نظر بگیرید، دو نفر از موفق ترین ها توی این عرصه. این دو نفر توی چه چیزی اشتراک دارن؟ هر دو اهمیت آزمون و خطا و امتحان روش های مختلف رو توی دوره خودشون درک کردن و به بهترین نحو ازش بهره بردن، این دو نفر کاملا واقف بودن که بازاریابی چیزی فراتر از صرفا مهارت فروشه.

اینجا یه لیست از مهارت هایی داریم که دونه دونه بهشون می پردازیم، مهارت هایی که به شما کمک می کنن در زمینه بازاریابی خودتون رو تا جایی که ممکنه تقویت کنید و کارتون رو به بهترین نحو ممکن اجرا کنید.


چرا داشتن مهارت های درست توی بازاریابی اهمیت داره؟

آیا بازاریابی به عنوان یه شغل هیچ وقت قراره از بین بره یا جایگزین بشه؟ جوابش خیلی واضح و ساده ست، احتمال بسیار بسیار قوی، نه!

با توجه به وضعیت و سرعت پیشرفت فعلی تکنولوژی و دیجیتال شدن امور مختلف، وقتی بحث بازاریابی میاد وسط، به معنی وجود داشتن راه های بیشتری برای موفق شدنه و صد البته، راه های بیشتری برای شکست خوردن!

برای به حداقل رسوندن احتمال شکست، شناخت کامل از مخاطب های مورد هدف، خیلی مهمه. خیلی مختصر و مفید بخوایم خلاصه ش کنیم، مشتری ها دنبال محصولاتی ان که درست کار کنن، ظاهر خوبی داشته باشن، مزه خوبی داشته باشن و قیمت مناسبی داشته باشن و شرکت های تولید کننده باهاشون منصفانه و خوب رفتار کنن.

برای پاسخ دادن به خواسته های مردم، بازاریاب باید با کار خودش کاملا آشنا باشه و بدونه که داره چیکار میکنه. به همین دلیل تقویت مهارت های بازاریابی برای کسی که توی این زمینه کار میکنه باید اولویت اول باشه.

همچنین بخوانید: ترفندهای روانشناسی برای فروش بیشتر

مهارت های بازاریابی که لازمه تقویت کنید:

marketing-skills

چه تمرکزتون روی بازاریابی و تبلیعات ویدئویی باشه، چه ایمیل، چه SEO، چه بازاریابی محتوا، چه شبکات اجتماعی و ده ها روش دیگه بازاریابی که وجود دارن، بدون مهارت های صحیح و مناسب برای این حرفه، بعیده که بتونید موفقیتی کسب کنید!

در ادامه باهمون همراه باشید تا مهمترین مهارت های یه بازاریاب همه چی تموم رو معرفی کنیم.


  1. دانش و اطلاعات کافی درمورد مشتری

امروزه با توجه به کنترل و قدرتی که مشتری ها دارن، شما به عنوان بازاریاب نمی تونید بدون شناختن اون ها کار خودتون رو درست پیش ببرید. درک نیاز مشتری چیزیه که به شما کمک میکنه که خدمات و محصولاتی که دارید رو طوری طراحی و تنظیم‌ کنید که مطمئن باشید فروش میرن.

وقتی که به یه درک درست از نیاز های مشتری برسید قدم های بعدی رو خیلی راحت می تونید پیدا کنید، برای مثال این که از چه پلتفرمی استفاده کنید، نوع و لحن تبلیغاتتون چطور باشه و… .

برای رسیدن به این درک باید چند تا پرسش مطرح‌ کنید و پاسخ هاشون رو پیدا کنید، این پرسش ها عبارتن از:

  • ارزش برای مخاطبان من توی چه چیزی تعریف میشه؟
  • پیشینه شون چیه؟
  • محصولات یا خدمات من قراره دقیقا کدوم‌مشکل مشتری رو برطرف کنه؟

در نظر داشته باشید که اگه انتظارات مشتریان هدف خودتون رو درست ندونید، احتمالش هست که وقت و هزینه ای رو روی کمپین تبلیغاتی بذارید که برای کار شما جوابگو نباشه و تمرکزی که صرفش کردید هدر بره.


  1. مهارت قصه گویی

شبکه اجتماعی LinkedIn که مختص امور مربوط به کسب و کار هست، نشون میده که 8% از بازاریاب های وبسایت، مهارت قصه گویی رو توی لیست توانایی هاشون دارن. کار بازاریاب اینه که اعداد، آمار و داده ها رو بگیره و طبق اونا یه روایت جذاب از وقایع و توانایی های شرکت خلق کنه.

این‌کار اغلب با ایجاد محتوا برای وبلاگ، شبکه های اجتماعی، بازاریابی کتاب و حتی کتاب الکترونیکی هم قابل انجامه. اما لزوما فقط به اشتراک دستاوردای شرکت محدود نمیشه.

با توجه به وضعیت فعلی بازار، شیوه و نحوه ی ارائه این‌ محتوا هم میتونه مهم باشه. بهترین روش اینه که ارائه شما از نظر احساسی با مردم همسو و براشون قابل درک باشه. مردم باید بتونن درک متقابل از سمت شما رو توی ارائه تون حس‌ کنن و اعتماد کنن که شما از دغدغه هاشون خبر دارید و اون ها رو درک میکنید


  1. خلاقیت

تو خیلی از جلسات کاری، مدیرعامل و صاحبای شرکت، ایده های جدیدی که همراهشون ریسک دارن و یا صرفا متفاوت از روتین شرکت هستن رو پس میزنن. این پروسه برای یه بازاریاب واقعی حقیقتا دردناکه، چون بهترین بازاریابان مدرن بسیار خلاق ان!

قطعا توی شغل بازاریابی زمان قابل توجهی صرف کارهایی مثل برنامه ریزی برای‌ بودجه و هماهنگ شدن با مهلت نهایی کارها میشه، اما اشتباه نکنید: خلاقیت نقش بسیار کلیدی و مهمی توی شغل بازاریابی داره. بررسی ایده ها و دستیابی به روش های جدید برای بهتر کردنشون یه مهارت ضروری برای بازاریابیه.


  1. محول کردن اختیار

چه تازه وارد بازاریابی شده باشید و چه در حال پیشرفت توی این‌ حرفه باشید، حقیقت امر اینه که بازاریابی از اون شغل هاییه که وقت و زحمت زیادی میبره، این باعث میشه محول کردن‌ اختیار توی این‌ زمینه به یه مهارت خیلی مهم تبدیل بشه.

برای هر کدوم از اعضای تیمتون یه مجموعه مسئولیت مشخص در نظر بگیرید و مطمئن بشید که وظایف به موقع انجام گرفته میشن. یادگیری محول کردن اختیار به افراد مناسب، زندگی کاری شما به عنوان یه بازاریاب رو خیلی راحت تر میکنه.


  1. متن نویسی

این یه مهارت دیگه ست که اهمیتش فراتر از بیانه. مهم نیست که طرح متون شما چقدر تر و تمیز باشه، وقتی چیزی برای گفتن نداشته باشه عملا بی ارزشه. مخاطبان شما باید دقیقا متوجه بشن که برند شما چه چیزی برای ارائه داره، متن و محتوا باید به کامل ترین شکل ممکن این رو پوشش بده و از این طریقه که مخاطب به سمت شرکت شما جذب و در‌نهایت تبدیل به مشتری میشه.

بهترین رویکرد متنی اینه که کار خودتون رو ساده نگه دارید، طوری که برای هر صنف و رده سنی قابل فهم باشه. برای این کار سعی کنید توی متن از این موارد دوری کنید:

  • جملات طولانی و سخت
  • کلماتی با هجاهای زیاد
  • و اصطلاحاتی که توی صنعت شما زیادی تخصصی ان.

  1. گوش دادن

همه ما توی زندگی مون فردی با این رفتار آزار دهنده رو داشتیم که منتظره حرف شما تموم بشه تا خودش حرف بزنه و اصلا به شما گوش نمیده! اینطور افراد اصلا محبوب نیستن و بقیه هیچ علاقه ای به همصحبت شدن باهاشون رو ندارن.

گوش دادن و توجه به صحبت های اطرافیان به شما کمک می کنه تا به عنوان بازاریاب تصمیماتون رو بهتر و دقیق تر کنید.

اینطور نباشید که فقط منتظر تموم شدن حرف طرف باشید که نوبت صحبت کردن خودتون برسه. یه بازاریاب باهوش روی شخصی که داره حرف میزنه متمرکز میشه و هرجایی که فرصت برای توضیح باشه، سوالاتش رو مطرح میکنه.

مهارت های ارتباطی توی بیشتر مشاغل مهمه ولی توی بازاریابی حیاتیه.


  1. کار گروهی

بازاریابی کاری نیست که به تنهایی بشه انجامش داد. این کار نیاز به همکاری داره، اونم نه فقط توی تیم بازاریابی! بلکه توی چندین تیم برای تکمیل پروژه های شرکت هم لازمه. بازاریاب های شرکت همزمان و همراه با بخشهای فروش، امور مالی، خدمات به مشتری، بخش های فناوری اطلاعات و خیلی بخش های دیگه کار می کنن تا کارای شرکت درست و با هماهنگی کامل انجام بشه.

گروهی کار‌ کردن یه مهارت مهم در بازاریابیه چون خیلی وقتا کار گروهی فاکتوریه که محصولات و خدمات رو از “خوب” به “عالی” ارتقا میده.


  1. قابلیت انطباق

چه در خصوص پروژه های جدید، مشتری های جدید و یا الگو های بازاری جدید باشه، بازاریاب حرفه ای همیشه یه راه برای انطباق و تکامل کارش پیدا میکنه.

پروژه ها ممکنه ماه به ماه بسته به درخواست مشتری عوض بشن و فضای بازار مدام در حال تغییره، توی چنین شرایطی اگه شما توانایی انطباق با نیاز بازار و مشتری رو نداشته باشید و همراه باهاش به جلو حرکت نکنید، جا می مونید و بازی رو عملا باختید! یکی از بهترین راه های هماهنگ شدن با رویه بازار، استفاده از جدیدترین تکنولوژی های موجود توی زمینه های مربوط به کار خودتون و مشتری های مورد نظرتونه.


  1. مدیریت شبکات اجتماعی

طبق آمار، 97% از بازاریاب ها از شبکات اجتماعی به نفع خودشون برای ارتباط با مشتری استفاده میکنن. این که بدونید هر پلتفرم خاصی چطور کار میکنه و روش های بازاریابی چطور روش اعمال میشن مهمه.

شبکات اجتماعی با توجه به راحت بودن پیدا کردن مشتری های مورد هدف، با خبر شدن از جدیدترین ترند ها و ارتباط بی دردسر و امن، یکی از بهترین زمینه ها برای گسترش و پیشرفت بازاریابی هستن.


  1. مدیریت بحران

بحران هر لحظه و هر جایی میتونه برای کسب و کار شما رخ بده. اتفاقاتی از قبیل شکایت کردن یه مشتری، استعفا دادن چندین نفر به طور همزمان، مشکل پیدا کردن خط تولید محصولات و خیلی اتفاقات دیگه.

برای مدیریت بحران در مرحله اول باید همیشه بدونید که شما نسبت بهش مصون نیستید و میتونه برای شما هم اتفاق بیفته. با توجه به این، همیشه یه نقشه پشتیبان داشته باشید برای اینجور مواقع که بتونید بحران رو بدون ضرر جدی رد کنید.


  1. مدیریت زمان

بازاریاب ها معمولا به چندین کار و پروژه مشغولن و اینطور نیست که بتونن روی یه بخش یا پروژه ثابت متمرکز بشن. هر کدوم از این وظایف هم اهمیت خاص خودش رو داره و نمیشه به هیچکدوم کم توجهی کرد.

مدیریت زمان به بازاریاب کمک میکنه که وقت کاری ش رو درست و متناسب بین وظایفی که داره تقسیم کنه و برای هر کدوم، اونقدری که نیازه توجه و تمرکز بذاره.


  1. سئو

به نقل قول از جف هِیدن، ما توی دوره ای کار کار می کنیم که بازاریابی به عنوان یه حرفه جدی گرفته نمیشه و هر کسی که دلش بخواد سمتش میره. امروزه هر کسی که یه حساب اینستاگرام داره می تونه بگه که بازاریابه! حتی اگه هیچ مهارتی برای این حرفه نداشته باشه. به همین صورت هم یه عده هستن که یه مشت کلید واژه رو به بدترین شکل ممکن توی یه متن افتضاح می چپونن و فکر می کنن که متخصص بهینه سازی موتور جستجو (SEO) ان!

اگه وظیفه شما بهینه سازی موتور جستجوئه باید بدونید که نمیشه این بخش رو شوخی گرفت! حتما از منابع مختلف برای بهتر کردن مهارت بهینه سازی تون استفاده کنید چون تاثیر و ارتباطش با بازاریابی کاملا مستقیم و حتی میشه گفت حیاتیه.

همچنین بخوانید: راههای بهبود سئوی سایت

  1. طراحی گرافیک

توی این زمینه، طبیعتا نیاز نیست که طراحی گرافیک رو‌ کامل یاد بگیرید، ولی نکات‌ و بخش های کوچیکی هست که اگه بهشون مسلط باشید خیلی به کارتون میاد.

چیزی که به شدت پیشنهاد میشه اینه که شما سعی‌ کنید یه درک‌ کلی از اصول اساسی مثل طراحی UX (درک محصول/خدمات و اطمینان از کاربر پسند بودنشون)، ویرایش عکس و تدوین و تولید فیلم داشته باشید. دانش فنی می تونه تغییر قابل توجه و مثبتی توی کار شما ایجاد کنه.


  1. تصمیم گیری

دنیای بازاریابی دنیاییه که سرعت پیش روی ش بالاست. تصمیم گیری و پایبندی به اون تصمیمات اهمیت بالایی داره، چون با اهداف کمپین های شما ارتباط مستقیم دارن و شاخص های اصلی برای بهتر کردن عملکرد هستن.

بهترین توصیه ای که توی این زمینه میشه کرد اینه که بر اساس غرایز درونی تون تصمیم نگیرید، چیزای مختلف رو امتحان کنید و سعی کنید پیش داوری نکنید.


  1. پژوهش

بخش مهمی از از بازاریابی به تحقیق بر میگرده.

فرقی نمیکنه که شما دنبال مشتری، ابزار بازاریابی، نفوذ، رقابت، ایده های محصول و هر چیز دیگه ای باشید، قدم اول شما همیشه باید تحقیق باشه.

توانایی تحقیق، استراتژی و برنامه ریزی تاثیر گذار مهارتی در بازاریابیه که شما برای محقق کردن اهدافتون صد درصد بهش نیاز پیدا می کنید.


  1. تجزیه و تحلیل

توی بازاریابی، اعداد و ارقام اهمیتی دارن که از وصف خارجه! داشتن رویكر مبتنی بر داده تنها راه موفقیت آمیز برای شماست. با استناد و تکیه به داده ها راه تحقیق، تنظیم‌ کمپین، آزمایش استراتژی های جدید بازاریابی و استفاده از فرصت های پیش اومده برای شما بی نهایت کارآمد میشه.

توی این زمینه Google Analytics یکی از بهترین ابزار هاییه که در اختیار شماست.


  1. روابط پرورشی

یکی از موضوعاتی که توی بازاریابی خیلی مهمه ایجاد روابط معنادار بین شما و مشتری تونه.

چند نکته ای که در ادامه متن ذکر میشن از موسسه بازاریابی دیجیتال در مورد چگونگی ارتقا تعاملات اجتماعی با کیفیت به صورت آنلاین و آفلاین گرفته شدن، بیاید یه نگاهی بهشون بندازیم:

  • با همدردی به شکایاتی که از طریق شبکه های اجتماعی دریافت میکنید جواب بدید. سعی کنید جوابتون معتبر باشه.
  • با مطالعه و بررسی رفتار آنلاین مشتری هاتون، می تونید فرصت های جدید برای کسب درآمد از شما اون ها رو شناسایی کنید.
  • وقتی به نظرات در شبکه های اجتماعی جواب می دید، با اسم خودتون به عنوان یکی از کارکنان پیاماتون رو تموم کنید.
  • مسائل و مشکلاتی که به صورت پرتکرار برای مشتری به وجود میان رو شناسایی کنید و براشون یه راه حل کلی پیدا کنید.

این مهارت های مهم برای هر کسی که بخواد توی این زمینه نتیجه بگیره و پیشرفت داشته باشه مفید خواهد بود. اما وقتی صحبت از بازاریاب های حرفه ای و عالی میشه، این طرز تفکرشون در خصوص رشد شرکته که از هم متمایزشون میکنه.

مهارت هاتون رو تا جایی که ممکنه و به صورت مداوم، تقویت کنید.

متخصصان برجسته ی این حرفه مدام در حال بهبود و انطباق مهارت هاشون با بازار امروز هستن و راه انجامش اینه:

  1. تا جایی که می تونید به یادگیری و آموزش ادامه بدید.
  2. برای با خبر شدن از روند تغییر بازاریابی، مطالعه تون رو بالا ببرید.
  3. توی گروه های آنلاینی که بازاریاب های با تجربه توشون هستن و تجربیاتشون رو به اشتراک میذارن عضو بشید.
  4. هر روز بنویسید که مهارت قصه گویی تون تقویت بشه.
  5. برای درک بهتر مشتری هاتون، در مورد طرز تفکر و روانشناسی مردم مطالعه کنید.
  6. برای کارتون یه برنامه دقیق داشته باشید و طبق برنامه مدیریتش کنید.

روش های بازاریابی مدام در حال تغییره. ولی در نهایت پایه و شالوده این کار، درک مردم و توانایی ارتباط قوی ئه.

اگه میخواید با تفکر، احساسات و اعمال مشتری هاتون در جهت موفقیت همراه بشید، روی ارتقا مهارت های بازاریابی تون تمرکز کنید.

همچنین بخوانید: سخن بزرگان در مورد بازاریابی

نظر خود را بیان کنید