خواص تخم مرغ چیست؟

زرده تخم مرغ بخوریم یا نه؟

خواص تخم مرغ egg

تخم مرغ یکی از خوراکی‌های محبوب است چراکه در کسری از دقیقه آماده خوردن میشود و قیمت مناسبی هم دارد اما آیا چیزی در مورد خواص تخم مرغ میدانید؟

درباره خاصیت های تخم مرغ:

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت صومعه‌سرا گفت: عمده‌ترین ویژگی تخم‌مرغ و وجه‌ تمایز آن با سایر موادغذایی ترکیب کامل پروتئینی آن و مواد مهم موجود در آن است.

مریم اسدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، درباره اهمیت مصرف تخم مرغ گفت: تخم‌مرغ یکی از معدود غذاهای کامل طبیعی است که نیازهای بدن را به طور متعادل تامین می‌کند.

وی با بیان اینکه عمده‌ترین ویژگی‌های تخم‌مرغ و وجه‌تمایز آن با سایر مواد غذایی، ترکیب کامل پروتئینی آن و مواد مهم موجود در آن نظیر کولین، لوتئین و گزانتین و تولید کم انرژی است که مصرف آن بویژه در صبحانه به لاغری کمک می‌کند، افزود: امروزه ثابت شده است مزایا و نقش تخم‌مرغ در سلامتی بدن به قدری است که نباید آن را از رژیم غذایی بدلیل نقش آن در تکامل مغز جنین و نوزاد، پیشگیری از آلزایمر متداول در کهنسالی، تقویت سیستم عصبی و حافظه و کمک به سلامت قلب و عروق حذف کرد.

اسدی با بیان اینکه ۱۰۰درصد ویتامین‌های محلول در چربی و ۷۰ تا ۸۰ درصد ویتامین‌های محلول در آب، همگی در زرده تخم‌مرغ وجود دارد، خاطرنشان کرد: سفیده حاوی بخش مهمی از پروتئین و بسیاری از مواد معدنی است.

وی با بیان اینکه عمده چربی تخم‌مرغ از نوع غیراشباع بوده و کلسترول تخم‌مرغ تاثیری در افزایش کلسترول خون ندارد، گفت: در حقیقت پروتئین تخم‌مرغ چنان از کیفیت بالایی برخوردار است که به عنوان استانداردی برای مقایسه سایر پروتئین‌ها استفاده می‌شود.

اسدی گفت: متاسفانه در دهه‌های گذشته تخم‌مرغ جایگاه مناسبی در سبد غذایی مردم نداشته است؛ زیرا تصور می‌شد که با خوردن آن کلسترول خون افزایش می‌یابد و در نتیجه بیماری‌های قلبی-عروقی و خطر حمله قلبی را افزایش می‌دهد. امروزه مطالعات بسیار متعدد ثابت کرده‌اند که مصرف تخم‌مرغ حتی بیش از یک عدد در روز در بسیاری از مردم بدون ارتباط به جنس، سن و نژاد آنها نه تنها باعث افزایش کلسترول خون نشده بلکه می‌تواند برای قلب نیز می‌تواند مفید و موثر باشد.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت صومعه‌سرا با بیان اینکه مصرف تخم‌مرغ به زنان باردار و شیرده، کودکان و نوجوانان در حال رشد، ورزشکاران و بزرگسالان سالم و در دوران پس از بیماری توصیه اکید می‌شود، گفت: خوردن یک تخم‌مرغ در روز در این افراد بلامانع است.

وی با تاکید بر اینکه تخم‌مرغ دارای حداقل ۱۳ نوع ویتامین و مواد معدنی ضروری بدن است، تصریح کرد: در نگهداری تخم‌مرغ نکاتی لازم است که مطلوب است به آن توجه شود. پس از خرید تخم‌مرغ آن را باید به یخچال منتقل کرد. تخم‌مرغ را می‌توان به مدت چهار هفته در یخچال نگهداری کرد.

اسدی با اشاره به اینکه بهترین درجه حرارت نگهداری تخم‌مرغ در یخچال صفر و تا چهار درجه سانتی‌گراد و رطوبت ۸۵ درصد است، افزود: گرمای بیش از حد باعث تسریع کاهش کیفیت تخم‌مرغ و در نتیجه مخلوط شدن زرده و سفیده می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه تخم‌مرغ‌ها را برای نگهداری شست‌وشو نکنید، افزود: راه ورود میکروب از طریق منافذ موجود روی پوسته، باز می‌شود و آلودگی به داخل آن راه می‌یابد. تخم‌مرغ دارای روزنه‌های بسیاری در سطح پوسته خود است و از این طریق قادر است بو یا آلودگی احتمالی سایر مواد غذایی را به خود جذب کند. جهت جلوگیری از این امر بهتر است تخم‌مرغ‌ها را به صورت بسته‌بندی شده خریداری و در یخچال نگهداری کنید.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت صومعه‌سرا در پایان با بیان اینکه از مصرف تخم‌مرغ‌های خام به علت احتمال وجود آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی بپرهیزید، اظهار کرد: آب‌پز کردن از بهترین روش‌های طبخ تخم‌مرغ است. پوسته تخم‌مرغ آب‌پز تازه، هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می‌شود و این در حالیست که تخم‌مرغی که کهنه باشد پوست کندن آن به سهولت انجام می‌شود. یکی از نشانه‌های تازگی تخم‌مرغ پخته آن است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخم‌مرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.

زرده تخم مرغ بخوریم یا نه؟

تخم‌مرغ از وعده‌های غذایی پرمصرف و پرطرفدار به ویژه به عنوان صبحانه است که از گذشته تردیدهای بسیاری درباره خوردن یا نخوردن زرده آن وجود داشته است.

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بسیاری از مردم وقتی صبحانه خود را با یک املت بدون زرده می‌خورند، حس بهتری دارند و تصور می‌کنند که کار درستی کرده‌اند. آنها زرده طلایی تخم مرغ را بدون اینکه لحظه‌ای درباره خواص آن بیاندیشند دور می‌اندازند و اگر به آنها بگویید دور انداختن زرده تخم‌مرغ اصلا هم برای سلامتی‌شان مفید نیست، قطعا متعجب خواهند شد.

در این گزارش به نقل از پایگاه اینترنتی مانی دات یواس نیوز، به توصیف باورهای غیرعلمی و حقایقی جالبی راجع به زرده مرغ می‌پردازیم که از خواندن آن شگفت‌زده می‌شوید:

اشتباه نخست: در هفته بیش از سه تخم‌مرغ نخورید

قبل از اینکه درباره زرده تخم مرغ صحبت کنیم بگذارید کمی راجع به تخم‌مرغ کامل حرف بزنیم. بسیاری از مردم اصلا نمی‌دانند منشا این نقل قول که در هفته بیش از سه تخم مرغ نخورید کجاست. این دستورالعمل نخستین بار در دهه 70 میلادی پس از آنکه انجمن قلب آمریکا اعلام کرد میزان کلسترول خون انسان باید به کمتر از 300 میلی‌گرم در روز محدود شود، صادر شد. به دنبال اعلام این خبر، انجمن قلب آمریکا توصیه کرد میزان مصرف تخم مرغ باید به سه عدد در هفته محدود شود تا کلسترول خون از میزان اعلام شده فراتر نرود. از آنجا که یک تخم مرغ درشت 211 میلی‌گرم کلسترول دارد، لذا اعمال این محدودیت منطقی به نظر می‌رسد. اما جالب اینجاست که انجمن قلب آمریکا مدتی بعد دستورالعمل قبلی خود را بروزرسانی کرده و این قضیه را روشن کرد که خوردن تخم مرغ آن هم به صورت کامل به عنوان یکی از بخش‌های مهم وعده‌های غذایی روزانه محسوب می‌شود.

این انجمن همچنین اعلام کرد: در صورتی ‌که تخم مرغ جایگزین سایر غذاهای پرکلسترول نظیر گوشت شود، خوردن بیش از یک عدد تخم مرغ کامل در روز نیز یک رژیم غذایی سالم محسوب می‌شود.

اشتباه دوم: تمام پروتئین تخم مرغ تنها در سفیده آن وجود دارد

اگرچه سفیده تخم مرغ محتوی میزان بالایی پروتئین است اما زرده آن را نیز نباید نادیده بگیرید. یک تخم مرغ بزرگ 3.6 گرم پروتئین در سفیده و 2.7 گرم پروتئین در زرده خود دارد. این بدین معناست که 60 درصد پروتئین موجود در تخم مرغ در سفیده آن و 40 درصد دیگر در زرده آن است. پس دفعه بعدی که خواستید زرده تخم مرغ را دور بیاندازید بیشتر فکر کنید.

اشتباه سوم: دور انداختن زرده تخم مرغ گزینه سالمتری است

زرده تخم مرغ علاوه بر داشتن میزان بالایی پروتئین، محتوی چربی‌های غیراشباع و بسیار مفید برای سلامت قلب شامل چربی امگا – 3 است. بسیاری از مردم از چربی و کلسترول موجود در تخم مرغ به ویژه در زرده آن وحشت دارند اما فراموش می‌کنند که سایر غذاها نظیر گوشت قرمز، ماکیان و لبنیات نیز به همین اندازه یا حتی بیشتر چربی و کلسترول دارند. علاوه بر این، نتایج مطالعات مختلف نشان می‌دهد که چربی‌های اشباع شده کلسترول خون را بیش از کلسترول موجود در غذاها افزایش می‌دهند. بنابراین زرده تخم مرغ با داشتن 1.6 گرم چربی اشباع که این میزان 8 درصد کل میزان مجاز مصرف روزانه برای بدن است، قابلیت تبدیل شدن به یک رژیم غذایی سالم را دارد.

زرده تخم مرغ علاوه بر این سرشار از بسیاری از مواد مفید و مغذی نظیر ریبوفلاوین، ویتامین D و ویتامین ب12 است. زرده تخم‌مرغ همچنین مواد مغذی نظیر کولین و سلنیوم را در دل خود جای داده است. مطالعات جدید نشان می‌دهد که کولین در رشد مغزی جنین نقشی حیاتی ایفا می‌کند لذا غذاهای سرشار از کولین نظیر تخم مرغ برای زنان باردار بهترین رژیم غذایی محسوب می‌شوند. آنتی‌اکسیدان سلنیوم نیز یک ماده حیاتی است که در بهبود سیستم ایمنی و تنظیم هورمون‌ها نقش دارد.

نتایج مطالعات نشان می‌دهد سلنیوم همچنین از بدن در مقابل برخی سرطان‌ها محافظت می‌کند. البته نباید از کنار آنتی‌اکسیدان‌های فتوشیمیایی نظیر زئاکسانتین و لوتئین به سادگی گذشت. هر دوی این آنتی‌اکسیدان‌ها به خانواده کاروتنوئیدها تعلق داشته و نقش حیاتی و موثری درسلامت چشم دارند. مطالعات مختلف نشان می‌دهد این آنتی‌اکسیدان‌های فتوشیمیایی خطر ابتلا به تحلیل نقطه ماکولار چشم (دژنراسیون ماکولا) را کاهش می‌دهد. این عارضه که سبب از بین رفتن بینایی می‌شود در سنین بالا رخ می‌دهد. علاوه بر این شواهد مختلف نشان می‌دهد لوتئین برای سلامت پوست و قلب مفید است.

تکلیف دوستداران تخم مرغ چیست؟

از آنجا که یک تخم مرغ کامل با داشتن حجم بالایی از مواد مغذی بسیار مهم و حیاتی تنها 70 کالری انرژی دارد، باید تخم مرغ را به صورت کامل خورد. نکته جالب‌تر اینکه انجمن قلب آمریکا تخم مرغ را در فهرست غذاهای سالم زیر یک دلار قرار داده و این مساله نیز تخم مرغ را یک انتخاب بسیار ارزان کرده است. اگر می‌خواهید نیمرو، املت یا کوکو طبخ کنید، زرده و سفید را مخلوط کنید تا مواد مغذی حیاتی آن را حفظ کنید ضمن اینکه چربی و کلسترول را در رژیم غذایی خود کاهش می‌دهید. این شیوه به شما کمک می کند که دستورالعمل روزی یک تخم مرغ را نیز رعایت کنید.


نظر خود را بیان کنید