نماز جماعت چگونه خوانده می شود

نماز جماعت

در کتب دینی و روایات به ثواب خواندن نماز جماعت تاکید زیادی شده است. در ادامه می‌گوییم نماز جماعت چگونه خوانده می‌شود و چه آدابی دارد.


نماز جماعت چگونه خوانده می شود؟

نماز جماعت یکی از محبوب ترین نمازها در پیشگاه خداوند است و در میان جمعی از مسلمانان در مسجد یا محل اجتماع مسلمانان اقامه می شود و ثواب آن بسیار بیشتر از نماز فردی به تنهایی است و در ادامه به تفصیل درباره اینکه نماز جماعت چگونه خوانده می‌شود و چه فوایدی دارد صحبت خواهیم کرد.

همچنین بخوانید: نماز حرز امام جواد

نماز جماعت چگونه است؟

نماز جماعت نمازی است که به طور گروهی اقامه می‌شود. در این نماز یک نفر به عنوان پیشنماز یا امام جماعت ایستاده و سایر نمازگزاران به او اقتدا می‌کنند. نماز جماعت حداقل شامل دو نفر است (یک امام جماعت و یک نمازگزار). طبق قوانین موجود در شیعه، تنها نمازهای واجب مانند نماز یومیه، نماز جمعه، نماز آیات، نماز عیدین و نماز میت به جماعت خوانده می‌شود. اهل سنت نماز تراویح را نیز به جماعت اقامه می‌کنند. فقها حضور در نماز جماعت را مستحب موکد دانسته و بر خواندن نمازهای صبح، مغرب و عشا به صورت جماعت تاکید بیشتری دارند.


طریقه خواندن نماز جماعت

طریقه خواندن نماز جماعت در نمازهای واجب در مذهب شیعه وسنی تقریباً یکسان است. در نماز جماعت؛ پیش‌نماز (امام جماعت) به نمایندگی از نمازگزارانی که به او اقتدا کرده اند و پشت سر او ایستاده‌اند، در کعت اول و دوم حمد و سوره را می‌خواند، و نمازگزار فقط باید شنونده باشد. در ادامه نمازگزاران از حرکات و اعمال امام جماعت پیروی کرده و بقیه ذکرهای نماز در رکعت اول و دوم و دیگر رکعت‌ها را با صدای آرام می‌خوانند.


نماز جماعت چند رکعت است؟

نماز جماعت از لحاظ تعداد رکعات مانند نمازهایی که است فرد به تنهایی می‌خواند. همانطور که گفتیم مستحب است که نمازهای روزانه به شکل نماز جماعت خوانده شوند. نماز جماعت می‌تواند دو رکعت، سه رکعت و چهار رکعت باشد و بسته به این دارد که کدامیک از نماز صبح، ظهر و عصر، عشاء و مغرب یا دیگر نمازهای واجب به طور جماعت خوانده شود.

همچنین بخوانید: نماز آیات چند قنوت دارد

فواید و ثواب نماز جماعت


فواید و ثواب نماز جماعت

از پیامبر اکرم (ص) روایات متعددی وجود دارد که به فواید و ثواب نماز جماعت اشاره دارد، از جمله اینکه هر رکعت از نماز جماعت بیست برابر نمازی که فرادی خوانده شود ثواب دارد. همچنین در حدیث دیگری آمده است که ” هر که نماز جماعت را دوست بدارد، خدا و فرشتگان او را دوست بدارند.”

دیگر فواید نماز جماعت عبارتند از:

  • اجر عظیم از خداوند متعال.
  • احیای سنت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم.
  • شناخت یک مسلمان از همنوعان مسلمانش.
  • عدالت و برابری بین همه طبقات، در صفوف نماز جایی برای رئیس و کارگر، غنی و فقیر نیست، همه در مقابل خداوند برابرند.
  • وحدت و وابستگی متقابل مسلمانان
  • فعالیت معنوی و آرامش روحی که حاصل گوش دادن به قرآن در مسجد است.
  • نماز جماعت تنها زمانی است که نمی توان آن را پیش برد و یا تأخیر انداخت.

ذکر نیت نماز جماعت

در نماز جماعت نمازگزار باید به قصد اقتداء به امام جماعت حاضر نیت کند. به این صورت که مثلاً برای نماز ظهر اینطورنیت کند: ” دو رکعت نماز ظهر اقتداء می‌کنم به امام جماعت قربة الی الله”. ضرورتی ندارد که نیت را به زبان آورد و همین که قصدش آن باشد کافی است و با همین قصد تکبیرة الاحرام را گفته و اقتدا کند.


آداب نماز جماعت

برای نماز جماعت علاوه بر آدابی که بیان کردیم، آداب زیادی وجود دارد که برخی از آنها مختص امام و برخی دیگر مختص به جماعت است و برخی از آنها با هم لازم است، در ادامه به برخی از مهمترین این آداب اشاره می کنیم:

  1. اقامه نماز جماعت در مسجد و آمادگی برای آن با طهارت و وضو در منزل و حضور در اول وقت باشد، مخصوصاً اگر مومن در نزدیکی مسجد سکونت دارد.
  2. هرگز به این امید که نماز را در تنهایی با حضور قلب بیشتری می‌خوانید، نماز جماعت را ترک نکنید.
  3. پرهیز از غفلت در نماز جماعت و تنبلی در آن و مشغول شدن به امور دیگر هنگام شنیدن اذان.
  4. بهتر است با بدن و لباس پاکیزه و معطر در نماز جماعت حاضر شوید.
  5. روی آوردن به نماز جماعت با صفا و وقار، حرمت قلب، ترک دغدغه‌های دنیوی و پرهیز از عجله یا دویدن در راه یا مسجد برای حضور در نماز جماعت.
  6. تلاش برای رسیدن به صف اول با گفتن تکبیر به مسجد و پرهیز از آزرده کردن سایر نمازگزاران برای رسیدن به صف اول، زیرا سزاوارترین نمازگزاران ردیف اول اولین کسانی هستند که به آن می رسند.
  7. از راه رفتن بین صفها بپرهیزید و از عبور از مقابل نمازگزاران در حال نماز بپرهیزید.
  8. صف در پشت امام جماعت ایجاد می شود، سپس نمازگزاران به طور مساوی در سمت راست و چپ صف می کشند تا صف کامل شود و تا قبل از تکمیل یک صف، صف جدیدی تشکیل نمی دهند.همانطور که دل ها به هم می پیوندند.
  9. نمازگزار نباید ذکرها را به با صدای بلند که به گوش امام جماعت برسد ادا کند و این مکروه است.
  10. به نماز خود توجه کنید و توجه به اعمال سایر نمازگزاران پرهیز کنید.
  11. امام جماعت باید نماز را در هنگام تمام کردن آن کوتاه کند و حضور افراد ضعیف، بیماران، سالمندان و کاسبان را در نظر گرفته و نماز را از حد معمول طولانی نکند.
  12. از عجله برای خروج از مسجد پس از پایان نماز جماعت بپرهیزید تا ازدحام نمازگزاران پیشگیری شود و مراقب باشید که ثواب جماعت را با صدمه زدن به یکی از آنان با دست یا زبان، تباه نکنید.
  13. پس از پایان نماز با برداران دینی خود معاشرت کرده و از احوال و احیاناً مشکلات آنها آگاه شوید.
همچنین بخوانید: نماز وتر چگونه خوانده می شود؟

سخن آخر

در این پست از آلامتو به چگونگی خواندن نماز جماعت و ثواب و فواید آن و همچنین به مهمترین آداب خواندن نماز جماعت نیز اشاره کردیم. امیدواریم این مطلب مورد پسند شما واقع شده باشد.