چند کیلومتر نماز شکسته است

نماز شکسته

خواندن نماز برای کسی از شهر خود دور می‌شود به صورت شکسته است. در ادامه این پست شرح می‌دهیم که تا چند کیلومتر نماز شکسته است و نماز شکسته چند رکعت دارد. با ما همراه باشید.


نماز شکسته چگونه و چند رکعت است؟

نماز شکسته یکی از موضوعاتی است که در قرآن نیز مطرح شده است، در آیه 101 سوره نساء آمده است: “وَ إِذَا ضَرَ‌بْتُمْ فِی الْأَرْ‌ضِ فَلَیْسَ عَلَیْکُمْ جُنَاحٌ أَن تَقْصُرُ‌وا مِنَ الصَّلَاةِ إِنْ خِفْتُمْ أَن یَفْتِنَکُمُ الَّذِینَ کَفَرُ‌وا” به این معنا که: “و، چون در زمین سفر کردید، اگر بیم داشتید که آنان که کفر ورزیده‌اند به شما آزار برسانند، گناهى بر شما نیست که نماز را کوتاه کنید.”

در اسلام خواندن نماز برای کسی که از شهر و محل زندگی خود دور می‌شود دارای موازین شرعی ویژه‌ای است. نماز مسافر کوتاهتر از نماز مردم ساکن در یک محل است و به آن نماز شکسته می‌گویند. نظر علمای مختلف شیعه و اهل تسنن در مورد اینکه در چند کیلومتر نماز شکسته است و چند رکعت است تفاوت کمی با هم دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

همچنین بخوانید: نماز جمعه چگونه خوانده میشود و چند رکعت است؟

نماز شکسته چگونه خوانده می شود؟

نماز شکسته اصطلاحی است که به حکم شرعی نماز مسافر اطلاق می‌شود و می‌گوید که فرد مسافر باید نمازهای چهار رکعتی را به شکل دو رکعتی یعنی درست مشابه نماز صبح به جا آورد. شکسته شدن نماز تنها شامل نماز ظهر، عصر و عشاء است. قانون نماز شکسته مسافر در مذهب امامیه واجب محسوب شده و دیگر مذاهب اسلامی امری جایز می‌باشد.


چند کیلومتر نماز شکسته است؟

مسافت شرعی که باعث شکسته شدن نماز می‌شود هشت فرسخ است. البته این 8 فرسخ به صورت رفت و برگشت در نظر گرفته می‌شود. اما از آنجاییکه علما در تعیین مقدار هشت فرسخ اختلاف نظر دارند، مسافت حداقل 41 و حداکثر 45 کیلومتر محاسبه می‌شود. به این معنا که مسافر باید  در مجموع رفت و برگشت به این اندازه از شهر خود دور شود تا نماز او شکسته شود. شکسته شدن نماز نیز تنها شامل نمازهای چهار رکعتی است.

نظر علما تقلید در این خصوص به شرح زیر است:

حضرت آیت الله خامنه‌ای در موضوع نماز شکسته

اگر بخواهید از مسیری که هشت فرسخ است به آنحا بروید باید نماز شکسته بخوانید و اگر از مسیری که هشت فرسخ نیست بروید باید کامل بخوانید. ابتدای هشت فرسخ از آخرین خانه های شهر محاسبه می‌شود.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی در موضوع نماز شکسته

معیار مسیری است که مسافر از آن می‌رود. آخرین خانه‌های شهر ملاک محاسبه هشت فرسخ است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در موضوع نماز شکسته

اگر از راهی از شهر خارج شود که فاصله اش تا مقصد 45 کیلومتر است (اگر نخواهد به شهر خود برگردد) و یا اگر 22.5 کیلومتر طی کند (اگر قصد بازگشت همان مسیر را دارد) مسافر محسوب شده و نماز او شکسته می‌شود و آخرین خانه‌های شهر ابتدای سفر به حساب می‌آید. اما اگر از راهی می‌رود که اتصال خانه‌ها تا مقصد ادامه دارد مسافر نیست و باید نماز به طور کامل خوانده شود.

حضرت آیت الله مهدوی هادوی تهرانی در موضوع نماز شکسته

طبق نظر ایشان معیار سفر شرعی که باعث شکسته شدن نماز می‌شود “یک روز راه” است. منظور از روز در اینجا طول مدت روز یا همان روشنایی ( در مقابل شب) است و کوتاهترین روز را در نظر می‌گیرد. “یک روز راه” در اینجا مسافتی به حساب می‌آید که وسائط نقلیه عمومی در طول مدت یک روز به شکل متعارف طی می‌کنند.

با این توصیف اگر فردی سفری انجام دهید که مسافت رفت و برگشت آن معادل با این مقدار باشد، نماز او شکسته خواهد شد.

همچنین بخوانید: نماز آیات چگونه است و چه موقع خوانده میشود؟

نماز شکسته چند رکعت است؟

نماز شکسته تنها شامل نمازهای چهار رکعتی می‌شود که در سفر به صورت دو رکعتی خوانده می‌شوند. نمازهای دو رکعتی و سه رکعتی در سفر و غیر سفر به یک صورت خوانده شده و کم نمی‌شوند.


نماز شکسته سه رکعتی چگونه است؟

تنها نماز سه رکعتی نماز مغرب است. نماز شکسته سه رکعتی تفاوتی با نماز سه رکعتی در شهر خود ندارد، در واقع نماز سه رکعتی شکسته نمی‌شود و نیت آن همان نماز شکسته نشده و کامل است.

نماز شکسته چند رکعت است؟


 

نیت نماز شکسته چگونه است؟

در مورد نیت نماز شکسته مراجع تقلید نظرات متفاوتی دارند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم:

آیت الله سیستانی- در سفر نماز چهار رکعتی به شکل شکسته و دو رکعتی خوانده شود. البته همین که قصد انسان به جا آوردن دو رکعت نماز شکسته است کافی بوده و نیازی نیز به زبان هم گفته شود. نیت آن به این صورت است: دو رکعت نماز نظر می‌خوانم به قصد انجام فرمان خدا قربة الی الله”

آیت الله مکارم شیرازی– طبق فتوای ایشان نیازی به زبان آوردن نیت شکسته یا کامل نیست. پس در نیت لازم نیست بگوییم: دو رکعت نماز شکسته عصر می‌خوانم قربة الی الله.

آیت الله فاضل لنکرانی– منظور از نیت قصد انسان است و لزومی به زبان گفتن آن نیست. پس همینکه قصد انسان آن باشد که نماز ظهر را به شکل نماز دو رکعتی در سفر بخواند کافیست.

همچنین بخوانید: نماز وحشت یا نماز شب اول قبر را چگونه بخوانیم؟

سخن آخر

در این پست از آلامتو به موضوع نماز شکسته و نحوه محاسبه مسافتی که موجب شکسته شدن نماز مسافر می‌شود پرداختیم. فتوای علمای عظما گردآوری گردید تا کاربران بنابر نظر مرجع خود عمل کنند. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. اگر نظری در این خصوص دارید می‌توانید آن در انتهای همین مطلب به اشتراک بگذارید.