اعمال شب نوزدهم ماه رمضان

اعمال شب نوزدهم ماه رمضان

شب نوزدهم ماه رمضان یادآور شبی است که خداوند برای اولین بار قرآن را از طریق فرشته جبرئیل بر حضرت محمد نازل کرد. اعتقاد بر این است که در یکی از 10 شب پایانی ماه مبارک رمضان در سال 610 پس از میلاد رخ داده است، اگر چه شب دقیق آن مشخص نیست. بنابراین تاریخ بزرگداشت سالانه در سراسر جهان اسلام متفاوت است، اما بیشتر در شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان برای مسلمانان شیعه و در روز بیست و هفتم برای مسلمانان سنی برگزار می شود.گذشته از جشن نزول قرآن، برگزاری سالانه شب قدر به عنوان شبی که در آن فرشتگان با کارهای بی‌شماری به زمین فرود می‌آیند، اهمیت بیشتری دارد که منجر به شب صلح، برکت و هدایت الهی (قدر) می‌شود. تا سپیده دم. به این ترتیب با تشریفات، ارادت و نیایش گرامی داشته می شود و برخی از ناظران جشن را در یک مسجد در خلوت (اعتکاف) می گذرانند. در ادامه به بررسی اعمال شب نوزدهم ماه رمضان خواهیم پرداخت.

شب نوزدهم ماه رمضان چه شبی است؟

در اسلام، هر روزه مذهبی، به ویژه روزه ماه رمضان است که در طی آن مسلمانان هر روز از طلوع (فجر) تا غروب آفتاب (مغرب) از خوردن و آشامیدن پرهیز می کنند. هدف از روزه، خویشتن داری، تقوا و سخاوت است. صوم یکی از ارکان پنج گانه اسلام است.سنت اسلامی بیان می کند که در ماه رمضان، در «شب قدر» (لیلة القدر) که در یکی از 10 شب آخر ماه مبارک رمضان، معمولاً شب بیست و سوم جشن گرفته می شود، بود که خداوند قرآن را به پیامبر اسلام نازل کرد. کتاب آسمانی «هدایت مردم». برای مسلمانان، ماه رمضان دوره ای از درون نگری، نماز جمعی (صلات) در مسجد و خواندن قرآن است. خداوند گناهان گذشته را می بخشد که ماه مبارک را با روزه و نماز و نیّت مؤمنانه بجا آورند.شب 19 ام ماه رمضان در حقیقت شب ضربت خوردن حضرت علی است.

روایت شده كه آن حضرت در آن شب بیدار بود و بسیار از اتاق بیرون می رفت و به آسمان نظر می كرد و می فرمود: به خدا سوگند، دروغ نمی گویم و به من دروغ گفته نشده است. این است آن شبی كه به من وعده شهادت دادند.در نهایت در این شب حضرت علی به مسجد کوفه رفتند هنگام نماز نخست شبیث بن بجره با شمشیر برّان بر وی هجوم آورد، ولیكن شمشیرش به طاق محراب اصابت كرد و پس از او، عبدالرحمن بن ملجم مرادی فریادی برداشت: “لله الحكم یا علی، لا لك و لا لأصحابك”! و شمشیر خویش را بر فرق نازنین حضرت علی (ع) فرود آورد و سر مباركش را تا به محل سجده گاهش شكافت.

همچنین بخوانید: شب نوزدهم ماه رمضان ۱۴۰۱ چند شنبه و چه روزی است؟

شب 19 ماه رمضان چه شبی است؟

نماز شب نوزدهم ماه رمضان

شب های قدر شب هایی هستند که در آن ها انجام اعمال نیکو دوهزار برابر محسوب می شود. در این شب ملائکه و فرشتگان به اذن پروردگار بر زمین نازل می شوند و آنچه برای هر کس مقدر شده است بر امام علیه السلام عرض می کنند.اعمال شب قدر به دو بخش تقسیم می شوند یک بخش که باید برای هر شب به طور مخصوص انجام شود و بخش دیگر که باید به صورت مداوم در هر سه شب انجام شود. اعمالی که در هر سه شب باید انجام شود شامل مواردی مانند غسل و نماز هستند.

غسل

غسل شب قدر مستحب است که در تمام شب می توان غسل را انجام دارد، ولی در شب نوزدهم بهتر است مقارن غروب آفتاب به جا آورده شود و در شب بیست و یکم و بیست و سوم بهتر است غسل را بین نماز مغرب و عشا به جا آورد.این غسل مختص شبهای قدر نیست بلکه مستحب است انسان در تمام شب های فرد ( اول ، سوم ، پنجم …) ماه رمضان غسل کند ، ولی برای شب های قدر و نیز شب نیمه ، هفدهم ، بیست و پنجم ، بیست و هفتم و بیست و نهم تأکید بیشتر شده است.

همچنین بخوانید: اعمال مخصوص، نماز و دعای شب 23 ماه مبارک رمضان چیست؟

نماز شب 19 ماه رمضان

نماز

دیگر عملی که باید برای تمام شب های ماه رمضان انجام شود نماز است.در ماه رمضان بسیاری از مسلمانان به مسجد می روند و چندین ساعت را به عبادت می گذرانند. مسلمانان علاوه بر نمازهای پنجگانه که بخشی از هسته اصلی اسلام است، دعای خاصی به نام نماز تراویح (نماز شب) می خوانند.در عصر روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان، مسلمانان شب خاصی را به نام شب قدر برگزار می کنند که گاهی به آن شب قدر نیز گفته می شود. اعتقاد بر این است که در این شب محمد برای اولین بار قرآن کریم را دریافت کرد.

باز کردن قرآن کریم و خواندن دعای زیر :

اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ بِكِتابِكَ الْمُنْزَلِ وَمَا فِیهِ وَفِیهِ اسْمُكَ الْأَكْبَرُ وَأَسْماؤُكَ الْحُسْنىٰ وَمَا یُخافُ وَیُرْجىٰ أَنْ تَجْعَلَنِى مِنْ عُتَقائِكَ مِنَ النّارِ؛

خدایا؛ از تو درخواست می‌کنم به حق کتاب نازل‌شده‌ات و آنچه در آن است و در آن است نام بزرگ‌ترت و نام‌های نیکوترت و آنچه بیم‌انگیز است و امیدبخش، این که مرا از آزادشدگان از آتش دوزخ قرار دهی.سپس هر حاجت که دارد بخواهد.

گذاشتن قرآن بر سر و خواندن دعای زیر :

اللّٰهُمَّ بِحَقِّ هٰذَا الْقُرْآنِ وَبِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ بِهِ وَبِحَقِّ كُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فِیهِ وَبِحَقِّكَ عَلَیْهِمْ فَلَا أَحَدَ أَعْرَفُ بِحَقِّكَ مِنْكَ؛

خدایا؛ به حق این قرآن و به حق کسی که آن را بر او فرستادی و به حق هر مؤمنی که او را در قرآن ستودی و به حق خود بر آنان، پس احدی شناساتر از تو به حق تو نیست.

سپس 10 مرتبه بگو: «بِکَ یَا اللّٰهُ» و 10 مرتبه «بِمُحَمَّدٍ» و 10 مرتبه «بِعَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِفَاطِمَةَ» و 10 مرتبه «بِالْحَسَنِ» و 10 مرتبه «بِالْحُسَیْنِ» و 10 مرتبه «بِعَلِیِّ‌بْنِ الْحُسَیْنِ» و 10 مرتبه «بِمُحَمَّدِبْنِ عَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِجَعْفَرِبْنِ مُحَمَّدٍ» و 10 مرتبه «بِمُوسَى‌بْنِ جَعْفَرٍ» و 10 مرتبه «بِعَلِیِّ‌بْنِ مُوسَى» و 10 مرتبه «بِمُحَمَّدِبْنِ عَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِعَلِیِّ‌بْنِ مُحَمَّدٍ» و 10 مرتبه «بِالْحَسَنِ‌بْنِ عَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِالْحُجَّةِ»؛

به ذاتت ای خدا؛ به حق محمّد؛ به حق على؛ به حق فاطمه؛ به حق حسن؛ به حق حسین؛ به حق على‌بن الحسین؛ به حق محمّدبن على؛ به حق جعفربن محمّد؛ به حق موسى‌بن جعفر؛ به حق على‌بن موسى؛ به حق محمدبن على؛ به حق على‌بن محمّد؛ به حق حسن‌بن على؛ به حق حجّت.پس هر حاجتى که دارد از خدا بخواهد.

همچنین بخوانید: عکس پروفایل شب قدر ۱۴۰۱ + عکس نوشته های جدید و خاص برای استوری

دعای شب 19 ماه رمضان

خواندن زیارت عاشورا

در روایت آمده: هنگامی که شب قدر می‌شود، منادی از آسمان هفتم از پشت عرش ندا سر می‌دهد که خدا هرکه را به زیارت مزار امام حسین علیه السلام آمده آمرزید.

دعای شب نوزدهم ماه رمضان

خواندن دعای زیر از اعمال شب 19 ماه رمضان است:

اللّٰهُمَّ إِنِّى أَمْسَیْتُ لَكَ عَبْداً داخِراً لَاأَمْلِكُ لِنَفْسِى نَفْعاً وَلاضَرّاً وَلاأَصْرِفُ عَنْها سُوءً، أَشْهَدُ بِذٰلِكَ عَلَىٰ نَفْسِى، وَأَعْتَرِفُ لَكَ بِضَعْفِ قُوَّتِى، وَقِلَّةِ حِیلَتِى، فَصَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ‌مُحَمَّدٍ وَأَنْجِزْ لِى مَا وَعَدْتَنِى وَجَمِیعَ الْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِناتِ مِنَ الْمَغْفِرَةِ فِى هٰذِهِ اللَّیْلَةِ، وَأَتْمِمْ عَلَىَّ مَا آتَیْتَنِى فَإِنِّى عَبْدُكَ الْمِسكِینُ الْمُسْتَكِینُ الضَّعِیفُ الْفَقِیرُ الْمَهِینُ. اللّٰهُمَّ لَاتَجْعَلْنِى ناسِیاً لِذِكْرِكَ فِیما أَوْلَیْتَنِى، وَلاغافِلاً لِإِحْسانِكَ فِیما أَعْطَیْتَنِى، وَلَاآیِساً مِنْ إِجابَتِكَ وَ إِنْ أَبْطَأَتْ عَنِّى فِى سَرَّاءَ كُنْتُ أَوْ ضَرَّاءَ أَوْ شِدَّةٍ أَوْ رَخاءٍ أَوْ عافِیَةٍ أَوْ بَلاءٍ أَوْ بُؤْسٍ أَوْ نَعْماءَ إِنَّكَ سَمِیعُ الدُّعاءِ.

خدایا، شام کردم درحالی‌که برای تو تنها بنده کوچک و خواری هستم که برای خویش سود و زیانی را به‌دست ندارم و نمی‌توانم از خود پیش‌آمد بدی را بازگردانم، به این امر بر خویش گواهی می‌دهم و در پیشگاهت به ناتوانی و کمی چاره‌ام اعتراف می‌کنم، خدایا، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و آنچه را به من و همه مردان و زنان مؤمن، از آمرزش در این شب وعده دادی وفا کن و آنچه را به من عنایت فرموده‌ای کامل ساز که من بنده بیچاره، درمانده، ناتوان، تهیدست و خوار توأم. خدایا، مرا فراموش کننده ذکرت قرار مده، در آنچه سزاوار آنم فرمودی و نه فراموش کننده احسانت، در آنچه عطایم نمودی و نه ناامید از اجابتت، گرچه مدّت زمانی طولانی شود، چه در خوشی یا ناخوشی، یا سختی، یا آسانی، یا عافیت، یا بلا، یا تنگدستی، یا در نعمت، همانا تو شنونده دعایی.