برای آشنایی با چگونگی خواندن نماز مسافر و نیت نماز مسافر، این مطلب از آلامتو را تا انتها دنبال کنید.
نماز مسافر
نماز مسافر یا نماز شکسته، اصطلاحی است فقهی برای اشاره به نمازهای چهاررکعتی که شخص در طول سفر باید به صورت دو رکعتی بخواند. شکسته خواندن نماز در مذهب امامیه جزو واجبات و در سایر مذاهب اسلامی نیز جایز است. در این مطلب از آلامتو می گوییم نماز مسافر چگونه خوانده میشود؟ چند رکعت است؟ + نیت نماز مسافر چیست.
همچنین بخوانید: نماز وتر
نماز مسافر چگونه خوانده می شود؟ چند رکعت است؟
اصطلاح نماز مسافر یا نماز شکسته، در مورد نمازهایی است که برخلاف نمازهای روزانه معمول، به طور کامل خوانده نمی شود. در واقع این درباره نمازهای چهاررکعتی است که باید به شکل دو رکعتی به جا آورده شود. نماز دو رکعتی مسافر، مشابه نماز صبح خوانده می شود. سایر نمازهای روزانه از جمله نماز صبح و نماز سه رکعتی مغرب برای مسافر، شامل حکم نماز شکسته قرار نمی گیرد و باید بدون تغییر خوانده شود.
سند این حکم آیه 101 از سوره نساء می باشد:
وَإِذَا ضَرَبْتُمْ فِي الْأَرْضِ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَن تَقْصُرُوا مِنَ الصَّلَاةِ إِنْ خِفْتُمْ أَن يَفْتِنَكُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا
و چون در زمین سفر کردید، اگر بیم داشتید که آنان که کفر ورزیدهاند به شما آزار برسانند، گناهی بر شما نیست که نماز را کوتاه کنید.
در منابع معتبر علوم دینی شیعه و اهل سنت نیز ذکر شده است که حضرت محمد (ص) در طول سفرهای خود، نمازهای چهار رکعتی را به صورت دو رکعتی به جا می آوردند.
نیت نماز مسافر
مسافری که باید نمازهای چهار رکعتی خود را به صورت شکسته بخواند، باید هنگام شروع نماز این نیت را داشته باشد که نمازها را دو رکعتی بخواند، البته لزومی ندارد که آن را به زبان آورد. در سایر نمازها که شکسته نیست، لازم نیست تغییری در نیت داشته باشد و مانند نمازهای وطن خوانده می شود.
با این حال اگر شخص بخواهد نیت نماز را به زبان جاری کند، میتواند بگوید: «دو رکعت نماز ظهر بهجا میآورم، قربت الی الله» یا «نماز ظهر شکسته بهجا میآورم، قربةالی الله» یا «نماز ظهر بهجا میآورم، قربةالی الله».
همچنین بخوانید: نماز استغفار
شرایط نماز مسافر چیست؟
هشت شرط وجود دارد که در صورت وجود آنها شخص باید نماز خود را به صورت شکسته بخواند.
شرط اول: فاصله بین مبدا و مقصد سفر باید بیش از مسافت شرعی باشد. به این معنا که رفتن یا برگشت و یا رفت و برگشت او به مقصد، باید در مجموع هشت فرسخ باشد، البته به این شرط که که طول مسیر رفتن او کمتر از چهار فرسخ نباشد.
شرط دوم: از ابتدای سفر قصد طی کردن هشت فرسخ راه را داشته باشد، پس اگر از ابتدا قصد طی کردن هشت فرسخ را نداشته باشد و یا قصد داشته باشد مسیر کوتاهتری را برود و بعد از رسیدن به مقصد تصمیم بگیرد به مکانی سفر کند که فاصلهی آن با مکان اول کمتر از مسافت شرعی است، اما از منزل (وطن) تا آنجا به اندازهی مسافت شرعی باشد، باید نمازها را به صورت تمام بخواند.
شرط سوم: در طول مسیر نیت خود برای بر پیمودن مسافت شرعی را تغییر ندهد، بنابراین چنانچه در بین راه، قبل از رسیدن به میزان چهار فرسخ، از تصمیم خود برای ادامه سفر برگردد یا دچار تردید شود، دیگر شرایط و احکام مسافر بر او جاری نیست، البته نمازهایی که پیش از تغییر تصمیم خود به صورت شکسته خوانده، صحیح است.
شرط چهارم: قصد پایان سفر در طول پیمودن مسافت شرعی با عبور از وطن خود یا جایی که میخواهد ده روز یا بیشتر در آن جا بماند نداشته باشد.
شرط پنجم: سفری که موجب شکسته نماز می شود باید جایز باشد، بنابراین اگر سفر با نیت و هدف انجام معصیت و حرام باشد، از جمله فرار از جنگ یا هدف از سفر، کار حرامی باشد، مانند دزدی و راهزنی، حکم سفر را ندارد و باید نماز به صورت تمام و کامل خوانده شود.
شرط ششم: شخصی که قصد دارد نماز خود را شکسته بخواند نباید از افراد خانه به دوش مانند چادرنشینان که دارای منزل و موطن ثابت نیستند، باشد.
شرط هفتم: کسی که شغل او شامل سفر دائمی است نمی تواند نماز را به صورت شکسته بخواند، از جمله باربر، راننده، خلبان و ملوان و غیره، و کسی که شغل او در سفر است.
شرط هشتم: برای اینکه نمازهای چهار رکعتی شامل نماز شکسته شود، شخص برای دوز شدن از وطن باید به حد ترخص برسد. منظور از حد ترخص، مکانی است که در آنجا اذان شهر شنیده نمیشود و دیوارهای شهر هم دیده نمیشود. البته بعید نیست که شنیده نشدن اذان برای تعیین حد ترخص کافی باشد.
همچنین بخوانید: نماز استغاثه به حضرت زهرا
چیزهایی که سفر را قطع میکند
مواردی وجود دارند که شخص مسافر را حکم بر خواندن نماز کامل می کند، از جمله:
۱. رسیدن به وطن.
۲. قصد اقامت ده روز.
۳. توقف یکماه بدون قصد
سخن آخر
در این مطلب از آلامتو گفتیم نماز مسافر چکونه خوانده می شود، چند رکعت است و نیت نماز مسافر چیست. امیدواریم این مطلب برای شما همراهان مفید بوده باشد.
✜ دعا و مناجات
- متن و خواص سوره تکاثر برای ثروت، ازدواج و رزق و روزی + صوتی
- متن و خواص خواندن سوره ماعون برای حاجت و رزق و روزی + صوتی
- متن زیارت امام حسن مجتبی و توسل به ایشان + صوتی
- متن دعای ۲۴ صحیفه سجادیه برای فرزند و والدین + صوتی
- دعای فاتحه برای مرده با فایل صوتی | نحوه گفتن فاتحه در مراسم ختم
- نماز روز اربعین چگونه است؟ چند رکعت دارد؟ + طریقه خواندن
- خواص ختم سوره غافر برای حاجت، ازدواج و رزق و روزی + صوتی
- نماز مسافر چگونه خوانده میشود؟ چند رکعت است؟ + نیت نماز مسافر
- خواص ختم سوره انفال برای حاجت، ازدواج و رزق و روزی + صوتی
- متن دعای مخصوص سفره بی بی شریفه سه شنبه + طریقه توسل
- متن کامل سوره انعام با خط درشت + صوتی، تصویری و تندخوانی
- متن زیارت امام حسن عسکری در روز پنجشنبه با معنی و فایل صوتی