فضیلت و ثواب نماز دهه اول ذی الحجه

در این مطلب از آلامتو نحوه خواندن نماز دهه اول ذی الحجه را شرح داده و به ثواب خواندن آن اشاره می کنیم.

نماز دهه اول ذی الحجه

ماه ذی الحجه ماه حج است و از ماه های حرام قمری است. اعمال و نمازهای ویژه ای در این ماه سفارش شده است. از جمله نماز دهه اول ذی الحجه به نام نماز “و واعدنا” نیز شهرت دارد و از نمازهای مستحبی است که در این ایام بسیار توصیه شده است. آنطور که در احادیث و روایات معتبر آمده است، خواندن این نماز معادل شریک شدن در ثواب حاجیان است. در ادامه این مطلب به ثواب و فضیلت خواندن این نماز می پردازیم.

همچنین بخوانید: نماز استغفار چگونه خوانده میشود و چند رکعت است؟

نماز دهه اول ذی الحجه چگونه است؟

همانطور که گفتیم ماه ذی الحجه از ماه های پر خیر و برکت است که اعمال دینی ویژه ای برای دهه اول آن تعریف شده است از جمله نماز “و واعدنا” که خواندن آن پاداش فراوانی برای مومن دارد. نحوه خواندن نماز دهه اول ذی الحجه یا نماز “و واعدنا” به این ترتیب است که دو رکعت نماز بین نمازهای مغرب و عشاء خوانده شود. در هر رکعت از نماز، بعد از قرائت سوره حمد، سوره توحید را خوانده و سپس آیه 142 از سوره “الأعراف” را بخواند:

«وَ واعَدْنا مُوسى ثَلاثینَ لَیْلَةً وَ أَتْمَمْنا‌ها بِعَشْرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعینَ لَیْلَةً وَ قالَ مُوسى لِأَخیهِ هارُونَ اخْلُفْنی فی قَوْمی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبیلَ الْمُفْسِدین»

نماز دهه اول ذی الحجه چگونه است


ثواب و فضیلت خواندن نماز دهه اول ذی الحجه چیست؟

در خصوص ثواب و فضیلت خواندن نماز دهه اول ذی الحجه امام باقر علیه السلام فرمودند: هرگز این نماز را ترک نکنید و اگر از اقامه کنندگان این نماز هستید، در ثواب اعمال حجاج شریک خواهید بود، حتی اگر به حج نرفته باشید.

همچنین پیامبر اکرم (ص) در خصوص فضیلت این دهه فرمودند: عبادت و انجام کارهای نیز در هیچ زمانی به اندازه این ایام (ده روز اول ماه ذی الحجه) برای مومن فضیلت به همراه ندارد.

علاوه بر نماز، به روزه گرفتن در 9 روز اول این ماه ثواب بسیاری دارد و پاداش آن معادل یک عمر روزه داری است.

برخی روایات شب های دهگانه ای که در سوره «وَالفجرِ وَ لَیالٍ عَشر» به آن سوگند یاد شده است را همین ده شب ابتدایی ماه ذی الحجه توصیف کرده اند.

همچنین بخوانید: نماز حرز امام جواد و روش خواندن آن

اعمال دهه اول ذی الحجه

ذی الحجه ماهی است که وقایع مهمی در آن رخ داده است از جمله ازدواج دختر گرامی پیامبر اکرم یعنی حضرت فاطمه (س) با امام علی علیه السلام که مصادف است با روز اول ذی الحجه و شهادت امام باقر علیه السلام که در هفتم ذی الحجه روی داده است. برای این ماه علاوه بر نماز ذی الحجه، اعمال دیگری نیز سفارش شده است از جمله:

  • تسبیح پروردگار
  • تکرار ذکر “الله اکبر” و “لا اله الا الله”
  • روزه گرفتن در 9 روزی ابتدای ماه
  • شب زنده داری و عبادت خداوند، که در طبق آنچه در روایات آمده است معادل یک سال روزه داری است و بیداری و عبادت در این شب ها با عبادت در شب های قدر برابری می کند. خواندن دعای زیر پس از نماز صبح تا پیش از مغرب که از اولین روز ماه تا عصر روز عرفه سفارش شده است:

” اَللّهُمَّ هذِهِ الاْیامُ الَّتی فَضَّلْتَها عَلَی الاْیامِ وَشَرَّفْتَها [وَ]قَدْ بَلَّغْتَنی‌ها بِمَنِّکَ وَرَحْمَتِکَ فَاَنْزِلْ عَلَینا مِنْ بَرَکاتِکَ وَاَوْسِعْ عَلَینا فی‌ها مِنْ نَعْمآئِکَ اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ اَنْ تُصَلِّی عَلی مُحَمَّدٍ وَ الَ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَهْدِینا فی‌ها لِسَبیلِ الْهُدی وَالْعَفافِ وَالْغِنی وَالْعَمَلِ فی‌ها بِما تُحِبُّ وَتَرْضی

اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ یا مَوْضِعَ کُلِّ شَکْوی وَیا سامِعَ کُلِّ نَجْوی وَیا شاهِدَ کُلِّ مَلاٍَ وَیا عالِمَ کُلِّ خَفِیةٍ اَنْ تُصَلِّی عَلی مُحَمَّدٍ وَ الَ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَکْشِفَ عَنّا فیهَا الْبَلاَّءَ وَتَسْتَجیبَ لَنا فیهَا الدُّعآءَ وَتُقَوِّینا فی‌ها وَتُعینَنا وَتُوَفِّقَنا فی‌ها لِما تُحِبُّ رَبَّنا وَتَرْضی وَعَلی مَا افْتَرَضْتَ عَلَینا مِنْ طاعَتِکَ وَطاعَةِ رَسوُلِکَ وَاَهْلِ وِلایتِکَ

اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ اَنْ تُصَلِّی عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَهَبَ لَنا فیهَا الرِّضا اِنَّکَ سَمیعُ الدُّعآءِ وَلا تَحْرِمْنا خَیرَ ما تُنْزِلُ فی‌ها مِنَ السَّمآءِ وَطَهِّرْنا مِنَ الذُّنوُبِ یا عَلاّمَ الْغُیوُبِ وَاَوْجِبْ لَنا فیها‌دار الْخُلوُدِ اَللّهمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَلا تَتْرُکْ لَنا فی‌ها ذَنْباً اِلاّ غَفَرْتَهُ وَلا هَمّاً اِلاّ فَرَّجْتَهُ وَلا دَیناً اِلاّ قَضَیتَهُ وَلا غائِباً اِلاّ اَدَّیتَهُ وَلا حاجَةً مِنْ حَوائِجِ الدُّنْیا وَالاَّْخِرَةِ اِلاّ سَهَّلْتَه ا وَیسَّرْتَه اِنَّکَ عَلی کُلِّشَیءٍ قَدیرٌ

اَللّهُمَّ یا عالِمَ الْخَفِیاتِ یا راحِمَ الْعَبَراتِ یا مُجیبَ الدَّعَواتِ یا رَبَّ الاْرَضینَ وَالسَّمواتِ یا مَنْ لا تَتَشابَهُ عَلَیهِ الاْصْواتُ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَاجْعَلْنا فی‌ها مِنْ عُتَقآئِکَ وَطُلَقآئِکَ مِنَ النّارِ وَالْفائِزینَ بِجَنَّتِکَ وَالنّاجینَ بِرَحْمَتِکَ یااَرْحَمَ الرّاحِمینَ وَصَلَّی اللّهُ عَلی سَیدِنا مُحَمَّدٍ وَ الِهِ اَجْمَعینَ.”

همچنین بخوانید: نماز امام زمان برای حاجت

سخن آخر

همانطور که گفتیم ماه ذی الحجه از ماه های شریف قمری است که به انجام اعمال دینی مختلف در آن سفارش شده است به خصوص نماز دهه اول ذی الحجه که علاوه بر ثواب بسیاری که دارد موجبات استتجابت دعا را نیز فراهم می آورد. امیدواریم این مطلب مورد پسند شما همراهان سایت قرار گرفته باشد و از برکات معنوی این ماه بهره کافی ببرید.