دعای خمس عشر
دعای خمس عشر یکی از مناجاتهای پانزده گانه امام زین العابدین علیه السلام و خداوند متعال است. این مجموعه مناجات شامل ادعیه مختلفی است که هر یک دارای فضائل بسیاری است. برخی این ادعیه را مکمل صحیفه سجادیه میدانند. متن دعای خمس عشر با ترجمه و صوتی و خواص خواندن مناجات خمس عشر را در ادامه این پست می خوانید.
همچنین بخوانید: دعای معجزه اسا برای رواشدن حاجت در همان ساعت
متن مناجات خمس عشر با ترجمه
همانطور که گفته شد مناجات خمس عشر شامل پانزده ادعیه است که خواندن هر یک از آنها در روز معینی توصیه شده است. اولین این مناجات التائبین است که به مناجات توبه کنندگان شهرت دارد و به خواندن آن در روز جمعه توصیه شده است. این دعا به شرح زیر است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
إِلَهِی أَلْبَسَتْنِی الْخَطَایَا ثَوْبَ مَذَلَّتِی وَ جَلَّلَنِی التَّبَاعُدُ مِنْکَ لِبَاسَ مَسْکَنَتِی وَ أَمَاتَ قَلْبِی عَظِیمَ جِنَایَتِی، فَأَحْیِهِ بِتَوْبَهٍ مِنْکَ یَا أَمَلِی وَ بُغْیَتِی وَ یَا سُؤْلِی وَ مُنْیَتِی.
خدایا خطاها و گناهان لباس خوارى بر تنم کرده
و دورى از تو جامه بیچارگى بر تنم افکنده
و بزرگ جنایتم دلم را میرانده
پس تو زندهاش کن به بازگشت خودت (بسوى من) اى آرزو و مقصودم و اى خواسته و آرمانم
فَوَ عِزَّتِکَ مَا أَجِدُ لِذُنُوبِی سِوَاکَ غَافِراً وَ لَا أَرَى لِکَسْرِی غَیْرَکَ جَابِراً وَ قَدْ خَضَعْتُ بِالْإِنَابَهِ إِلَیْکَ وَ عَنَوْتُ بِالاسْتِکَانَهِ لَدَیْکَ، فَإِنْ طَرَدْتَنِی مِنْ بَابِکَ فَبِمَنْ أَلُوذُ وَ إِنْ رَدَدْتَنِی عَنْ جَنَابِکَ فَبِمَنْ أَعُوذُ؟
به عزتت سوگند براى گناهانم جز تو آمرزنده اى نیابم
و براى شکستگیم جز تو شکسته بندى نبینم
و من بوسیله آه و ناله کردن بسوى تو بدرگاهت خاضع گشته
و با زارى کردن در برابرت خود را به خوارى کشاندم
پس اگر توام از درگاه خویش برانى در آن حال به که رو آورم؟
و اگر توام از نزد خویش بازگردانى به که پناه برم؟
فَوَا أَسَفَا مِنْ خَجْلَتِی وَ افْتِضَاحِی! وَ وَا لَهْفَا مِنْ سُوءِ عَمَلِی وَ اجْتِرَاحِی.
و بس افسوس از شرمندگى و رسواییم
و اى دریغ از کار بد و گناهانى که بدست آوردهام
أَسْأَلُکَ یَا غَافِرَ الذَّنْبِ الْکَبِیرِ وَ یَا جَابِرَ الْعَظْمِ الْکَسِیرِ أَنْ تَهَبَ لِی مُوبِقَاتِ الْجَرَائِرِ وَ تَسْتُرَ عَلَیَّ فَاضِحَاتِ السَّرَائِرِ وَ لَا تُخْلِنِی فِی مَشْهَدِ الْقِیَامَهِ مِنْ بَرْدِ عَفْوِکَ وَ غَفْرِکَ وَ لَا تُعْرِنِی مِنْ جَمِیلِ صَفْحِکَ وَ سَتْرِکَ.
از تو خواهم اى آمرزنده گناه بزرگ و اى شکسته بند استخوان شکسته
که ببخشى بر من گناهان نابود کنندهام را
و بپوشى بر من کارهاى پنهانى رسواکننده را
و مرا در بازار قیامت از نسیم جان بخش عفو و آمرزشت محروم نفرمایى
و از لباس زیباى گذشت و چشم پوشى خود برهنهام نکنى
إِلَهِی ظَلِّلْ عَلَى ذُنُوبِی غَمَامَ رَحْمَتِکَ وَ أَرْسِلْ عَلَى عُیُوبِی سَحَابَ رَأْفَتِکَ.
خدایا سایه ابر رحمتت را بر گناهانم بینداز
و ابر ریزان مهربانى و رأفتت را براى شستشوى عیبهایم بفرست
إِلَهِی هَلْ یَرْجِعُ الْعَبْدُ الْآبِقُ إِلَّا إِلَى مَوْلَاهُ أَمْ هَلْ یُجِیرُهُ مِنْ سَخَطِهِ أَحَدٌ سِوَاهُ إِلَهِی؟ إِنْ کَانَ النَّدَمُ عَلَى الذَّنْبِ تَوْبَهً فَإِنِّی وَ عِزَّتِکَ مِنَ النَّادِمِینَ وَ إِنْ کَانَ الِاسْتِغْفَارُ مِنَ الْخَطِیئَهِ حِطَّهً فَإِنِّی لَکَ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِینَ! لَکَ الْعُتْبَى حَتَّى تَرْضَى.
خدایا آیا بنده فرارى جز به درگاه مولایش به کجا بازگردد
یا آیا کسى جز او هست که وى را از خشم او پناه دهد
معبودا اگر پشیمانى بر گناه توبه محسوب شود پس به عزتت سوگند که براستى من از پشیمانانم
و اگر آمرزش خواهى از خطا آنرا پاک کند پس براستى من از آمرزش خواهانم
خدایا تو را سزد که مرا مؤ اخذه کنى تا گاهى که خوشنود شوى
إِلَهِی بِقُدْرَتِکَ عَلَیَّ تُبْ عَلَیَّ وَ بِحِلْمِکَ عَنِّی اعْفُ عَنِّی وَ بِعِلْمِکَ بِی ارْفُقْ بِی.
خدایا به همان قدرتى که بر من دارى توبهام بپذیر
و به بردباریت از من بگذر
و به همان علمت که به احوالم دارى با من مدارا کن
إِلَهِی أَنْتَ الَّذِی فَتَحْتَ لِعِبَادِکَ بَاباً إِلَى عَفْوِکَ سَمَّیْتَهُ التَّوْبَهَ فَقُلْتَ: «تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَهً نَصُوحاً»، فَمَا عُذْرُ مَنْ أَغْفَلَ دُخُولَ الْبَابِ بَعْدَ فَتْحِهِ!
خدایا تویى که درى از عفو خود بسوى بندگانت باز کردى و نامش را توبه گذاردى
و فرمودى «بهسوى خدا بازگردید با توبه صادقانه»
پس دیگر چه عذرى دارد آن کس که از وارد شدن در این در باز شده غفلت ورزد
إِلَهِی إِنْ کَانَ قَبُحَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِکَ فَلْیَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِکَ.
خدایا اگر براستى سرزدن گناه از بندهات زشت است ولى گذشت نیز از نزد تو نیکو است
إِلَهِی مَا أَنَا بِأَوَّلِ مَنْ عَصَاکَ فَتُبْتَ عَلَیْهِ وَ تَعَرَّضَ لِمَعْرُوفِکَ فَجُدْتَ عَلَیْهِ.
معبودا من نخستین کسى نیستم که نافرمانیت کرده و توبه پذیرش گشته اى
و خواستار احسانت گشته و تو بر او احسان کرده اى
یَا مُجِیبَ الْمُضْطَرِّ، یَا کَاشِفَ الضُّرِّ یَا عَظِیمَ الْبِرِّ یَا عَلِیماً بِمَا فِی السِّرِّ یَا جَمِیلَ السَّتْرِ اسْتَشْفَعْتُ بِجُودِکَ وَ کَرَمِکَ إِلَیْکَ وَ تَوَسَّلْتُ بِحَنَانِکَ وَ تَرَحُّمِکَ لَدَیْکَ، فَاسْتَجِبْ دُعَائِی وَ لَا تُخَیِّبْ فِیکَ رَجَائِی وَ تَقَبَّلْ تَوْبَتِی وَ کَفِّرْ خَطِیئَتِی بِمَنِّکَ وَ رَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ.
اى پذیرنده بیچاره، اى غمزدا
اى بزرگ احسان، اى داناى اسرار نهان، اى نیکو پردهپوش
جود و کرمت را نزد تو شفیع و واسطه قرار دادم
و توسل جستم به حضرتت و به مهربانیت در پیش تو
پس دعایم را مستجاب کن و درباره خودت امیدم را به نومیدى تبدیل مکن
و توبهام را بپذیر و گناهم را نادیده گیر
به کرم و مهربانى خود، اى مهربانترین مهربانان!
همچنین بخوانید: دعای یستشیر برای ازدواج، روزی و حاجت
مناجات خمس عشر صوتی
شرح مناجات خمس عشر
مناجات خمس عشر یکی از مهمترین ادعیهای است که از امام سجاد علیه السلام به شیعیان رسیده است اما این دعا کمتر شناحته شده و مومنان از اهمیت آن غافل هستند.
مناجات التائبین اولین مناجات از پانزدهگانه مناجاتهای خمسة عشر میباشد. عارفان اولین منزل سیر و سلوک را یقظه یعنی بیداری می دانند. بعضی از عرفا آن را توبه میدانند و امام سجاد نیز آن را در ابتدای مناجات خود قرار دادند.
مناجات الشاکین شرح مناجات دوم شامل مناجات شکایت کنندگان در پیشگاه خداوند است. محور اصلی پیام نهفته در این مناجات اشاره به شکایت از سه چیز است: نفس، شیطان و قلب سیاه.
سومین مناجات مناجات الخائفین یا مناجات خداترسان است. موضوع این مناجات توجه به گناهان، ترس از عذاب الهی، ترس و پیشمانی از گناهان، امید به رحمت الهی است. در ابتدای این دعا مومن خود را در درگاه خداوند شرمسار و درمانده می داند و رحمت خداوند را خواستار است.
چهارمین مناجات مناجات الراجین است که شرح آن به بیان امید به رحمت خداوند اشاره دارد. در این دعا امام سجاد رحمت بی انتهای الهی را یادآور می شود.
پنجمین دعا مناجات الراغبین را راز و نیاز دلدادگان است که از زیباترین این مناجاتها است. این دعا انسان را به توکل و اعتماد به خداوند برای سفر آخرت رهمون می کند. در این دعا به انسان یادآوری می شود که برای سفر آخرت توشه کافی فراهم سازد.
مناجات الشاکرین یا راز و نیاز شکرگزاران، یکی دیگر از مناجات های خمس عشر است. این دعا به موضوع غفلت بندگان از شکرگزاری و کوتاهی آنان اشاره دارد.
مناجات هفتم از پانزدگانه خمس عشر مناجات الْمُطیعین یا راز و نیاز فرمان برداران خدا است. این دعا مومن را به درخواست توفیق بندگی و انجام تکالیف الهی سوق میدهد. همچنین به انسان توصیه می کند که عالی ترین درجات را برای خود از خداوند طلب کند.
مناجات المریدین یا مناجات ارادتمندان هشتمین دعا از این مناجات است. این دعا نعمتهای معنوی و اخروی را که ارزشمندتر از نعمتهای دنیوی هستند را به مومن گوشزد میکند و یادآوری میکند که نعمات دنیوی قابل مقایسه نیستند. در ادامه امام سجاد انسان را به نزدیکی به خداوند تشویق میکند.
نهمین دعا از این مجموعه مناجات المحبین یا راز و نیاز دوستداران است. موضوع این دعا محبت پروردگار، آثار محبت به باری تعالی و لطف و عنابت خدا می باشد.
دهمین دعا مُناجاتُ الْمُتَوَسّلین یا مناجات توسل کنندگان است که اشاره به توسل به و نزدیکی به خداوند و لطف پرورگار را یادآوری شده و بیان کرده است که انسان فقط در مامن آرامش الهیست که به آسایش خواهد رسید.
مُناجاتُ الْمُفْتَقرین یا مناجات نیازمندان یکی دیگر از این ادعیه است که انسان را به فقط و نیازمند بودن خود آگاه می کند و این عقیده را یادآور میشود که انسان سر تا پا نیازمند پروردگارش است.
دوازدهمین دعا مناجات العارفین یا مناجات خداشناسان است. این مناجات عجز انسان از معرفت ذات و صفات الهی را بیان میکند. همچنین عشق به خداوند به صورت جامع را به مومن توصیه میکند.
مناجات سیزدهم خمس عشر به مناجات الذاکرین یا مناجات یادکنندگان شناخته میشود. موضوع اصلی این دعا بیان دارد که انسان قادر نیست حق ذکر و یاد خداوند را آنطور که شایسته است به جا آورد. این دعا می گوید ذکر خداوند توفیقی است برای بندگان.
در مناجات المعتصمین یا مناجات پناه جویان امام به موضوع عظمت و اهمیت تمسک به خداوند و هدایت الهی اشاره کرده است. آن حضرت در این دعا اقرار میکند از دلایل نزدیکی به خداوند استغفار و دوستی پرورگار است نه دوری از بلایای دنیوی و مادی. خداوند است که امید آخر بندگان می باشد.
پانزدهمین و آخرین مناجات از پانزدهگانه خمس عشر، مناجات الزاهدین یا مناجات پارسایان میباشد. در این دعا امام سجاد علیه اسلام به انسان یادآور میشود که دنیا محل مکر و نیرنگ و فریب است. درخواست برای رسیدن به وارستگی و درک لذت نزدیکی به خداوند و شهود جمال کبریایی پروردگار از موضوعات اصلی این دعاست.
همچنین بخوانید: دعا برای 100 درصد حاجت گرفتن
خواص خواندن مناجات خمس عشر
فضیلت و خواض خواندن مناجات خمس عشر برای مومنان بسیار است. ازز جمله محمد تقی مجلسی از عالمان بزرگ مسلمان در مورد خواص خواندن آن گفته است:
شایسته است مومنان به خدا بر خواندن مناجات خمس عشر مداومت ورزند.
برخی از شاگردان سید علی طباطبایی نیز از وی نقل کردند که ایشان همیشه میگفتند: چندین سال است که این دعا را می خوانم و از خواص خواندن این مناجات روشن شدن قلب به نوز حکمت، معرفت و محبت بوده است به حدی است که شمرده نشود و من این دعا را در مستجاب شدن دعا نیز موثر دیدم و عبادت کنندگان بر خواندن این مناجات مداومت ورزند.
مناجات خمس عشر کجای مفاتیح است
مناجات خمس عشر در فصل هشتم از مفاتیح الجنان و در بخش مناجات قرار دارد. این مناجات شامل پانزده دعا به شرح زیر می باشد:
مناجات التائبین :راز و نیاز توبه کنندگان
مناجات الشاکین :راز و نیاز شاکیان
مناجات الخائفین:راز و نیاز ترسیدگان
مناجات الراجین:راز و نیاز امیدواران
مناجات الراغبین :راز و نیاز دلدادگان
مناجات الشاکرین:راز و نیاز شاکران
مناجات المطیعین :راز و نیاز فرمانبران
مناجات المریدین :راز و نیاز ارادتمندان
مناجات المحبین:راز و نیاز دوستداران
مناجات المتوسلین :راز و نیاز توسل کنندگان
مناجات المفتقرین :راز و نیاز نیازمندان
مناجات العارفین :راز و نیاز عارفان
مناجات الذاکرین :راز و نیاز یادکنندگان
مناجات المعتصمین :راز و نیاز پناهجویان
مناجات الزاهدین :راز و نیاز پارسایان
همچنین بخوانید: دعای سریع الاجابه برای شفای مریض
سخن آخر
در این پست به معرفی مناجات خمس عشر پرداختیم و یکی از ادعیه پانزده گانه آن را ارائه دادیم. این مناجات آنقدر عظیم است که شرح آن و بیان فضایل ادعیه آن در این پست نمی گنجند. شما همراهان می توانید به مفاتیح الجنان رجوع کرده و از همه ادعیه آن بهره کافی ببرید.
✜ دعا و مناجات
- متن زیارت امام حسن مجتبی و توسل به ایشان + صوتی
- متن دعای ۲۴ صحیفه سجادیه برای فرزند و والدین + صوتی
- دعای فاتحه برای مرده با فایل صوتی | نحوه گفتن فاتحه در مراسم ختم
- نماز روز اربعین چگونه است؟ چند رکعت دارد؟ + طریقه خواندن
- خواص ختم سوره غافر برای حاجت، ازدواج و رزق و روزی + صوتی
- نماز مسافر چگونه خوانده میشود؟ چند رکعت است؟ + نیت نماز مسافر
- خواص ختم سوره انفال برای حاجت، ازدواج و رزق و روزی + صوتی
- متن دعای مخصوص سفره بی بی شریفه سه شنبه + طریقه توسل
- متن کامل سوره انعام با خط درشت + صوتی، تصویری و تندخوانی
- متن زیارت امام حسن عسکری در روز پنجشنبه با معنی و فایل صوتی
- زیارت عاشورا بدون معنی و ترجمه با خط درشت و خوانا + صوتی و عکس
- نماز حضرت خضر و توسل به ایشان برای حاجت گرفتن و ازدواج