تاریخ دقیق سیزده بدر 1403 [امسال] چه روزی و چند شنبه است؟


تاریخ دقیق سیزده بدر

سیزده بدر از تعطیلات محبوب در ایران است. در ادامه می گوییم تاریخ دقیق سیزده بدر 1403 چه روزی است و چند شنبه است.

سیزده بدر

سیزده بدر روز سیزدهم فروردین ماه است و یکی از جشن های نوروزی مردم فارسی زبان در برخی کشورها است. در ایران روز سیزده فروردین به نام روز طبیعت نامگذاری شده و یکی از تعطیلات رسمی در تقویم است. در این روز مردم به طبیعت می روند و برای راندن نحسی از خانه آن این روز را در فضای باز به سر می کنند.


تاریخ دقیق سیزده بدر 1403 چه روزی و چند شنبه است؟

تاریخ دقیق سیزده بدر در تقویم شمسی برابر است با:

دوشنبه، ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

۱۴۰۳/۰۱/۱۳


تاریخ دقیق سیزده بدر در تقویم قمری برابر است با:

الاثنین‬، ٢١ رمضان ١٤٤٥

۱۴۴۵/۰۹/۲۱


تاریخ دقیق سیزده بدر در تقویم میلادی برابر است با:

Monday, April 1, 2024

2024-04-01


روز سیزده بدر چند شنبه است؟

سیزده به در سال 1403 مصادف با روز دوشنبه است. این روز تعطیل رسمی است و به عنوان آخرین روز از تعطیلات رسمی نوروز محسوب می شود.

فلسفه سیزده بدر


فلسفه سیزده بدر

سیزده بدر پیشینه ای به بلندای تاریخ دارد. همانطور تاریخچه جشن نوروز به دوران پادشاهان بزرگ ایران از جمله جمشید می رسد. آنطور که در کتب تاریخی آمده است، جمشید شاه چندین سال متوالی این روز را در دشت های سبز و خرم می گذرانده است و این باعث شده است که به عنوان یکی از رسوم و سنت در بین ایرانیان ماندگار شود.

با توجه به مطالب ارائه شده در برخی از منابع مکتوب گمان می رفت که برگزاری این جشن به دوران قاجار و یکی دو سده پیشین برمیگردد، اما مطالعات بیشتر ارائه دهنده شواهدی برای دیرینگی این جشن است.

ایرانیان باستان بر این اعتقاد بودند که عدد سیزده نحس است و این عقیده در بین مردم بسیاری از کشورهای جهان نیز وجود دارد. در واقع فلسفه نحس بودن عدد سیزده به طرز قرار گیری اجرام آسمانی و منظومه شمسی برمی گردد و برخی از دانشمندان معتقدند تاثیر فرکانش منتشر شده از آنها بر عملکرد مغز موجودات زنده تاثیر می گذارد که می تواند به صورت تاثیرات منفی و مثبت ظاهر شود.

همانطور که قومیت های متنوعی بین ایرانیان وجود دارد، گوناگونی بین رسوم برگزاری جشن ها از جمله جشن سیزده بدر نیز مشاهده می شود. این تنوع نشأت گرفته از فرهنگ محلی و قواعد مردم شناسی هر ناحیه است. پیشنیان ما روز سیزده بدر را به ستایش و طلب باران برای سال نو و همچنین گرامیداشت زمین می پرداختند.

سیزدهم فروردین در ایران باستان به تیشتر شهرت داشته است و آغاگز نیمسال دوم زراعت و کشاورزی است و مردم به منظور گرامیداشت این روز و به کشتزارهای خود می رفتند و در زمین هایی که به تازگی سبز شده اند و دشت های انبوده از گل و گیاه به شادی و پایکوبی می پرداختند و از پختن آش و خوراکی های مخصوص این روز غافل نمی شدند.


آیین های سیزده بدر

از آیین های سیزده بدر می توان به انجام بازی های گروهای، آواسرایی و رقصیدن دسته جمعی، جمع آوری گیاهان بهاری، پخت و پز در طبیعت، بادبادک پرانی و دورهمی های خانوادگی و فامیلی، آب بازی اشاره کرد که ریشه ای در فرهنگ اساطیری مردم ایران زمین دارد. پشت هر یک از این رسوم معنا و مفهومی نهفته است، شادی و خندیدن به معنای فروریختن افکار تیره و پلید است، روبوسی نماد آشتی است، به آب سپردن سبزه سفره هفت سین نشانه پیشکش کردن هدیه به “آناهیتا” ایزد آب است و گره زدن علف نیز به مفهوم شاهد گرفتن مادر طبیعت در پیوند بین زن و مرد است و برگزاری مسابقات اسب دوانی که نیز یادآوری کننده جدال بین ایزد باران و دیو خشکسالی است.

در برخی رسوم قدیمی نیز توصیه به بازگرداندن سبزه به خاک شده است و مردم سبزه های خود را در 13 فروردین در دشت و صحرا در خاک قرار می دادند.

رسم گره زدن سبزه در روز سیزده بدر


رسم گره زدن سبزه در روز سیزده بدر

آنطور که در داستان های تاریخ کهن ایران می خوانیم “مشیه” و “مشیانه” دختر و پسر دو قلوی کیومرث بودند و در سیزدهمین روز فروردین ازدواج کرد و در آن روزها چون رسم عقد و نکاح نبود، آنها با گره زدن دو شاخه “درخت مُورد” ازدواج خود را بنا نهادند. این رسم اگرچه در زمان “کیانیان” تقریبا به فراموشی سپرده شده بود، اما در دوران پادشاهی “هخامنشیان” تا به امروز باقی ماند.

امروز هم دختران و پسران دم بخت، در روز سیزدهم فروردین به نیت پیوند زناشویی علف را گره می زنند و همراه با آن ترانه ای می خوانند به این امید که تشکیل خانواده داده و زندگی مشترک خود را در سال نو آغاز کنند. در شعر می گویند” سال دگر، سیزده به در، خانه شو، بچه بغل”.


سخن آخر

در اینجا به تاریخ دقیق سیزده بدر 1403 اشاره کردیم و گفتیم که سیزده به در امسال چند شنبه است. همچنین به تاریخچه سیزده بدر و آیین مخصوص این روز و همچنین مفاهیم هر یک از رسوم آن اشاره کوتاهی کردیم. امیدواریم این مطلب مورد پسند شما واقع شده باشد.


☀ فال روزانه بر اساس ماه تولد