روز جهانی فلسفه
فلسفه بخش جدایی ناپذیر از علومی است که بر زندگی انسان موثرند. در این مطلب از آلامتو تاریخ روز جهانی فلسفه در سال 1402 خورشیدی و تاریخچه پیدایش آن را ارائه میکنیم.
روز جهانی فلسفه ۱۴۰۲ چه روزی است؟ چند شنبه و چندمه؟
تاریخ دقیق روز جهانی فلسفه در تقویم شمسی:
تاریخ دقیق روز جهانی فلسفه سال 1402 در تقویم شمسی مصادف است با:
۱۴۰۲/۰۸/۲۵
تاریخ دقیق روز جهانی فلسفه در تقویم میلادی:
تاریخ دقیق روز جهانی فلسفه سال 2023 در تقویم میلادی مصادف است با:
Thursday, November 16, 2023
2023-11-16
تاریخ دقیق روز جهانی فلسفه در تقویم قمری:
تاریخ دقیق روز جهانی فلسفه سال 1445 در تقویم قمری مصادف است با:
الخمیس، ٢ جمادي الاولي ١٤٤٥
۱۴۴۵/۰۵/۰۲
روز جهانی فلسفه
یونسکو با بزرگداشت روز جهانی فلسفه هر سال، در سومین پنجشنبه ماه نوامبر، بر ارزش ماندگار فلسفه برای توسعه اندیشه بشری، برای هر فرهنگ و برای هر فردی تاکید می کند. امسال این روز در 17 نوامبر، مصادف با 26 آبان ماه است.
فلسفه در را برای مفاهیم جدید و ایدههای بدیع باز کرده است و پایههای تفکر انتقادی، استقلال و خلاقیت را در فرهنگها برای قرنهای متمادی بنا نهاده است. یونسکو روز جهانی فلسفه را در سال 2002 معرفی کرد تا با بازکردن فضاها و تشویق مردم به اشتراک گذاری میراث فلسفی خود، باز کردن ذهن خود به روی ایده های جدید و الهام بخشیدن به بحث عمومی در مورد چالش های جامعه، به تأملات فلسفی در سراسر جهان احترام بگذارد.
تاریخچه روز جهانی فلسفه
روز جهانی فلسفه برای اولین بار در 21 نوامبر 2002 برگزار شد. سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) آن را یک روز بین المللی اعلام کرد. این روز انتخاب شد تا ارزش ماندگار فلسفه را در کانون توجه قرار دهد.
فلسفه در مفاهیم هستی، دانش، ارزش ها، ذهن، زبان و عقل می کاود و در طول تاریخ، تکامل یافته است. مسلماً فلسفه جهان کنونی ما را شکل داده است و جوامع جهان آینده ما را شکل داده و متحول خواهد کرد.
پس از اولین جشن این روز در سال 2002، یونسکو ضروری دانست که جشن تأمل فلسفی را در سراسر جهان در سال 2005 نهادینه کند. این جشن سالانه از مردم در سراسر جهان حمایت می کند تا در مشارکت و به اشتراک گذاشتن میراث فرهنگی مربوطه خود برای هماهنگی اصیل و صلح آمیز در جهان نقش داشته باشند.
انتخاب این روز به آن دلیل است که فلسفه برای جوانان حیاتی است و رشتهای است که الهام بخش تحلیل و ارزیابی عینی موضوعات برای قضاوت است. روز جهانی فلسفه توسعه تفکر منطقی انتقادی مستقل را تقویت می کند، که منجر به درک بهتر از جهان، تشویق صلح و بردباری می شود. کنفرانس عمومی یونسکو در سال 2005 این اعتقاد را داشت که گنجاندن مفهوم روز جهانی فلسفه در جامعه، فلسفه را بهویژه در آموزش آن به جهان رواج میدهد.
در سال 2007، یونسکو یک برنامه 726 صفحهای چند زبانه (عربی، چینی، انگلیسی، فرانسوی، روسی و اسپانیایی) و سند نشست را در مورد سوابق کنفرانس عمومی، جلسه سی و سوم، پاریس، 2005 منتشر کرد. این اعلامیه فلسفه جهانی بود.
هدف روز جهانی فلسفه
هدف روز جهانی فلسفه ترویج فرهنگ بین المللی یک بحث سالم و فلسفی است که به کرامت و تنوع مردم احترام می گذارد.
همچنین به دنبال تقویت تعهد مردم به فلسفه، افزایش آگاهی در مورد اهمیت تحلیل، تحقیق و مطالعات فلسفی در مورد مسائل عمده معاصر است. این مناسبت قصد دارد مردم را به کاوش، به اشتراک گذاشتن ایدههای جدید و دعوت به تفکرات فلسفی، بحث در مورد مشکلات جامعه تشویق کند. از مبادلات دانشگاهی گرفته تا نقش فلسفه در پاسخگویی به چالشهای جهانی، این روز بینالمللی همه آن را تشویق میکند.
حصول اطمینان از اینکه ارزشها و اصول فلسفی به طور فزایندهای برای یافتن راهحلهایی که به صلح جهانی کمک میکنند، به کار میروند، تمرکز این رویداد جهانی را تشکیل میدهد.
در واقع اهمیت بزرگداشت روز جهانی فلسفه در این واقعیت است که رشته فلسفه، گفتگوی بین فرهنگی را تقویت می کند، تساهل و احترام را در میان جامعه می آموزد. تعامل بین فرهنگهای مختلف را تسهیل میکند و به مردم اجازه میدهد با جریانهای فکری بیشماری که در سراسر جهان رواج دارد آشنا شوند. تسهیل تحول مثبت در جامعه، هسته اصلی روز جهانی فلسفه است.
بزرگترین فیلسوفان تاریخ
اولین فیلسوف تاریخ تالس است و ارسطو و افلاطون را دو تن از اولین و مشهورترین روشنفکران فلسفه می دانند. سقراط به دلیل کمک هایش در توسعه فلسفه یونان باستان به عنوان پدر علم فلسفه غرب شناخته میشود.
سخن آخر
در این مطلب به تاریخ روز جهانی فلسفه و تاریخ آن به میلادی و قمری پرداختیم. این تاریخ هر ساله تغییر کرده زیرا یونسکو سومین پنجشنبه ماه نوامبر را برای آن در نظر گرفته است. امیدواریم این مطلب مورد پسند شما واقع شده باشد.