تاریخ دقیق روز جهانی بدون دخانیات در سال 1402 کی و چه روزی است؟


روز جهانی بدون دخانیات

استفاده از دخانیات احتمال بروز بیماری هایی همچون، سکته مغزی، بیماری های قلبی، سرطان ها و انواع مشکلات تنفسی را برای افراد بالا می برد. در این مطلب از آلامتو می خواهیم به شما روز جهانی بدون دخانیات و تاریخچه نامگذاری را بیان کنیم و مطالب بیشتری راجب به دخانیات ارائه دهیم.


تاریخ روز جهانی بدون دخانیات در سال 1402 کی و چه روزی است؟

تاریخ دقیق روز جهانی بدون دخانیات سال 1402 در تقویم شمسی مصادف است با:

چهارشنبه، ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
۱۴۰۲/۰۳/۱۰


تاریخ دقیق روز جهانی بدون دخانیات در تقویم میلادی 2023:

تاریخ دقیق روز جهانی بدون دخانیات سال 1402 در تقویم میلادی مصادف است با:

Wednesday, May 31, 2023
2023-05-31


تاریخ دقیق روز جهانی بدون دخانیات در تقویم قمری 1444:

تاریخ دقیق روز جهانی بدون دخانیات سال 1402 در تقویم قمری مصادف است با:

الأربعاء‬، ١١ ذوالقعده ١٤٤٤
۱۴۴۴/۱۱/۱۱


تاریخچه روز بدون دخانیات

روز جهانی بدون دخانیات ابتکاری از سازمان بهداشت جهانی است و هر سال در 31 می در جهان 10 خرداد در ایران برگزار می شود. هدف این کمپین گسترش آگاهی در مورد خطرات دخانیات و تأثیر منفی آن بر سلامتی و همچنین بهره برداری منفی از صنعت نیکوتین است که مخصوصاً برای جوانان طراحی شده است. همچنین هدف آن کاهش بیماری‌ها و مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات است. هر ساله شعاری برای این روز در نظر گرفته می‌شود، شعار روز جهانی بدون دخانیات در سال در سال قبل یعنی 2021 «متعهد به ترک» بود.

کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی در سال 1987 روز جهانی بدون دخانیات را به عنوان پاسخی به بحران جهانی دخانیات و بیماری‌ها و مرگ و میر ناشی از این همه گیری ایجاد کردند. مجمع جهانی بهداشت در سال 1987 قطعنامه WHA40.38 را تصویب کرد و خواستار نامگذاری 7 آوریل به عنوان “روز جهانی منع سیگار” شد. بعد، قطعنامه WHA42.19 در سال 1988 به تصویب رسید و 31 مه را به عنوان روز جهانی بدون دخانیات اعلام کرد.

سازمان جهانی بهداشت سالانه 8 میلیون مرگ بر اثر مصرف دخانیات را گزارش می دهد. تنباکو عامل اصلی اختلالات تنفسی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه، سل و سایر بیماری‌های ریوی است. در سال 2008، سازمان جهانی بهداشت هر نوع تبلیغ یا آگهی فروش دخانیات را ممنوع کرد. چین به عنوان پرجمعیت‌ترین کشور جهان، پیشرو در صنعت سیگار است. بیش از 30 درصد از کل سیگارهای جهان در سال 2014 در چین تولید و مصرف شده است.

همچنین بخوانید: انشاء در مورد سیگار

روز جهانی بدون دخانیات


هدف روز جهانی بدون دخانیات

هدف از این روز مرگ و میر و شروع بیماری های قلبی و تنفسی بود که تنباکو این بلا ها را سر مردم می آورد و تاثیرات خود را روی بدن ها روزی افراد متنوع بیماری های متفاوتی ایجاد می کرد.

یکی دیگر از هدف های این روز جهانی بدون دخانیات بخاطر مرگ و میر افرادی بود که حتی سیگار نمی کشیدند ولی بخاطر اینکه دور اطرافشان سیگاری بودند، دود سیگار استنشاق می کردند فوت کردند که این تعداد فوتی ها به صد ها هزار نفر رسید.


جدول زمانی پیدایش روز جهانی بدون دخانیات

  • دهه 1960- هشدارهای بهداشتی برای اولین بار در بسته بندی تنباکو و سیگار ایالات متحده ظاهر می شود.
  • 1987- نگرانی جهانی سازمان جهانی بهداشت روز جهانی بدون دخانیات را برای مقابله با اپیدمی دخانیات ایجاد کرده است.
  • 1988- قطعنامه19 تصویب شد و 31 مه را به عنوان روز جهانی بدون دخانیات تعیین کرد.
  • 2003- سازمان بهداشت جهانی کنوانسیون چارچوب کنترل دخانیات را تصویب می کند که با استفاده از برچسب ها آگاهی در برابر سیگار را ترویج می کند.

آمار تلفات ناشی از سیگار در روز جهانی بدون دخانیات

  • 100 میلیون – تعداد تخمینی افرادی که در قرن بیستم بر اثر سیگار کشیدن کشته شدند.
  • 8 میلیون – تعداد افرادی که در سال 2017 بر اثر استعمال دخانیات جان خود را از دست دادند.
  • 15٪ – درصد مرگ و میرهای جهانی که به سیگار نسبت داده می شود.
  • 70 – سنی که بیش از نیمی از مرگ و میرها به دلیل استعمال دخانیات رخ می دهد.
  • 1 نفر در هر 5 نفر – تعداد بزرگسالانی که در جهان سیگار می کشند.
  • 80٪ – درصد 1.3 میلیارد مصرف کننده دخانیات در جهان که در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی می کنند.
  • 7 میلیون – تعداد مرگ و میر در میان 1.3 میلیارد مصرف کننده دخانیات که به دلیل استعمال مستقیم دخانیات رخ داده است.
  • 2 میلیون – تعداد مرگ و میر در میان 1.3 میلیارد مصرف کننده دخانیات که به دلیل استعمال دخانیات اتفاق افتاده است.

روش تبلیغاتی شرکت های دخانیاتی

طبق تحقیقاتی که سازمان بهداشت در رابطه با شرکت های تولید مواد و لوازم دخانیاتی انجام داده به این نتیجه راه های تبلیغاتی این شرکت ها رسیده که در زیر به آن اشاره می کنیم:

طعم: تعدادی از این شرکت ها تا توانسته اند تعداد طعم های تولیدی خود را در تولید تنباکو و محصولات نیکوتینی بالا برده اند که مردم هر تعداد طعم خواستند از طعم میوه ها تا مواد خوراکی محبوب استفاده کنند و در میان مردم طعم های ترکیبی نیز تا الان محبوب شده اند.

طرحی: بسیاری از محصولات نیکوتینی به اشکال کوچک و بامزه طراحی شده اند که به آسانی پنهان می شوند و حتی اگر در دید مردم نیز باشند کسی متوجه نشود.

ادعای تایید نشده: بسیاری از این شرکت های تولیدی محصولات دخانی ادعا می کنند که مثلا دستگاه ویپ یا قلیان شارژی بسیار کم خطر تر هستند تا بقیه موارد، درحالی که اصلا این حرف ها و ادعا ها اصلا مورد تایید نیست.

تاییدیه: وقتی کسانی را دعوت به همکاری و تبلیغ محصولات خود می کنند و پولی به آن افرادی که این محصولات را تبلیغ می کنند می دهند که بازاریابی در رسانه های اجتماعی را رواج دهند.

محل قرار گرفتن محصول: این شرکت ها تمام فکر خود را روی تبلیغ محصولات خود گذاشته که به راحتی در معرض دید جوانان و عموم مردم باشند و تحریک به خرید شوند، به عنوان مثال محل قرار گیری محصولات دخانی در بین آبنبات ها و مواد خوراکی محبوب میان مردم؛ چراکه باعث تحریک آن ها برای خرید می شود.

همچنین بخوانید: علت سیگاری شدن جوانان

روز جهانی بدون دخانیات

فیلم ها: یکی دیگر از روش های تبلیغ، پخش ویدیویی از تبلیغات محصولات دخانی ما بین فیلم ها است که مورد دید بیشتر مردم و جذب آن ها برای خرید می شود.

دستگاه فروش اتوماتیک:

این دستگاه ها را فقط در جاهایی قرار می دهند که جوانان و نوجوانان بسیار در آن جا رفت و آمد دارند، که بسیار در دید نوجوانان و جوانان هست که تاثیر مستقیم روی آن ها دارد.


شعار ملی در سال 1400 برای ترک دخانیات

شنبه: پیمان من، ترک قلیان با سازمان های مردم نهاد

یکشنبه: پیمان من، ترک قلیان با حمایت صنایع سلامت محور

دوشنبه: پیمان من، ترک قلیان با حمایت نظام سلامت توانمند

سه شنبه: پیمان من، ترک قلیان برای پیش گیری از ابتلا به بیماری های واگیر و غیر واگیر مانند کووید 19

چهارشنبه: پیمان من، ترک قلیان با حمایت جوانان متعهد

پنجشنبه: پیمان من، ترک قلیان با حمایت خانواده های مسئولیت پذیر

جمعه: پیمان من، ترک قلیان با حمایت قانون گذاران و دولتمردان


شعار جهانی در سال 2021 برای ترک دخانیات

شعاری که سازمان جهانی برای ترک دخانیات در سال 2021 نام گذاشت (تعهد برای ترک دخانیات) بوده و بنا بر دلایلی این شعار را نام نهاده که مردم به خصوص جوانان و نوجوانان با خطرات دخانیات آشنا شوند.

همچنین بخوانید: ضرر قلیان بیشتر است یا سیگار

نه به دخانیات


مصرف دخانیات برای جوانان و نوجوانان

طبق تحقیقات صورت گرفته و مطالعات انجام شده درباره مصرف دخانیات برای جوانان و نوجوانان، از وقتی که شروع به کشیدن سیگار کرده اند هرچه سن آن ها کمتر بوده و در سنین کم مصرف دخانیات را شروع کرده اند، احتمال اعتیاد او به محصولات دخانیاتی دیگر، که تنباکو و نیکوتین دارد بیشتر می شود.

پس در نتیجه بسیار مفید تر است که جوانان و نوجوانان مصرف تنباکو و سیگار و دیگر محصولات استعمال دخانیات را ترک و یا از آن دوری کنند.


سخن آخر

اهمیت ترک مصرف محصولات دخانیاتی بسیار بالا است که زندگی فردی را که اعتیار دارد، دگرگون می کند و آن فرد پس از ترک احساس بهتری نسبت به زندگی خود پیدا می کند. با کشیدن این گونه محصولات سیستم های بدن خود را از کار می اندازید و مختل می کنید و در آخر احتمال بروز انواع بیماری ها را بالا می برید.


☀ فال روزانه بر اساس ماه تولد