روز جهانی دریای خزر
در 12 آگوست، پنج کشور حاشیه خزر روز دریای خزر را به مناسبت اجرایی شدن کنوانسیون (تهران) برای حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر جشن می گیرند. کشورهای حاشیه خزر در این روز آگاهی عمومی را برای حفظ تنوع زیستی استثنایی منطقه دریای خزر و حفاظت از محیط زیست آن افزایش می دهند. در ادامه تاریخ دقیق روز جهانی دریای خزر را در تقویم شمسی، میلادی و قمری ارائه داده ایم.
تاریخ روز جهانی دریای خزر در سال 1401 کی و چه روزی است؟
تاریخ دقیق روز جهانی دریای خزر در تقویم شمسی:
تاریخ دقیق روز جهانی دریای خزر 1401 در تقویم شمسی مصادف است با:
تاریخ دقیق روز جهانی دریای خزر در تقویم میلادی:
تاریخ دقیق روز جهانی دریای خزر در تقویم میلادی سال 2022 مصادف است با:
Friday, August 12, 2022
2022-08-12
تاریخ دقیق روز جهانی دریای خزر در تقویم قمری:
تاریخ دقیق روز جهانی دریای خزر در تقویم قمری سال 1401 مصادف است با:
الجمعة، ١٤ محرم ١٤٤٤
۱۴۴۴/۰۱/۱۴
اهمیت روز جهانی دریای خزر
دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان است. که اغلب به عنوان بزرگترین دریاچه جهان یا یک دریای کامل توصیف می شود. دریای خزر از نظر مساحت بزرگترین آب داخلی جهان است و 40 تا 44 درصد کل آبهای دریاچهای جهان را تشکیل میدهد. خطوط ساحلی خزر با جمهوری آذربایجان، ایران، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان مشترک است. به دلیل ویژگی هایی که دریای خزر و به دلیل مزایای آن روزی را برای گرامیداشت دریاچه خزر در تقویم تعیین کرده اند. حدود ۱۵ میلیون سکنه حاشیه دریاچه، درآمد خود را از آن تامین می کنند و هزاران فرصت شغلی به واسطه ی وجود این دریاچه ایجاد شده است. بنابراین اهمیت دریای خزر بسیار زیاد است. همچنین دریای خزر دارای تنوع زیستی بسیار زیادی است. همچنین موقعیت استراتژیک این دریاچه باعث شده است تا در تمام طول تاریخ در رویداد های سیاسی، فرهنگی و سنت ها و آداب رسوم نقش پر رنگی داشته باشد.
تاریخچه روز جهانی دریای خزر
5 کشور ساحلی پیرامون دریای خزر در سال 1382 (2003) کنوانسیون منطقه ای حفاظت از محیط زیست دریای خزر موسوم به کنوانسیون تهران را امضا کردند و بر اساس این کنوانسیون 12 آگوست مصادف با 21 مرداد ماه به نام روز دریای خزر نام گرفته است و این روز را به عنوان یک واقعه مهم زیستی جشن گرفته می شود.
موقعیت مهم دریای خزر
با این حال دریای خزر دارای ویژگی های منحصر به فردی است که هویت آن را با مشکل مواجه می کند. این یک دریای داخلی است که تنها از طریق رودخانه ولگا روسیه و کانال های متصل به دریای سیاه، دریای بالتیک و دریای آزوف قابل دسترسی است. از منابع آب شیرین تامین می شود و هیچ ارتباطی با آب شور به دریاهای آزاد جهان ندارد. یک سری معاهدات دوجانبه بین اتحاد جماهیر شوروی و ایران، دریای خزر را به عنوان یک دریاچه معرفی کرد که منابع آن باید به طور مساوی بین آنها تقسیم شود.
موقعیت جغرافیایی دریای خزر
خزر 371000 کیلومتر مربع وسعت دارد و با توجه به نسبت بسیار زیادش بزرگترین دریاچه داخلی محسوب می شود. به دلیل سرازیر شدن چندین رودخانه بزرگ بسیار بزرگ است و میانگین ارتفاع آن 28 متر زیر سطح متوسط دریا است. جالب اینجاست که دریای خزر در طول تاریخ خیلی بزرگ یا حتی یک دریاچه محصور در خشکی داخلی نبوده است. تا 11 میلیون سال پیش، دریای خزر به آب های مجاور مانند دریای سیاه و دریای مدیترانه متصل بود. امروزه دریای خزر نسبتاً منزوی است و فقط از طریق رودخانه های ورودی به هم متصل می شود. با حداقل مناطق خروجی، دریا به بزرگترین آب داخلی تبدیل شده است.
نفت و گاز در دریای خزر
بر اساس برآوردهای BP Amoco و اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، وزارت انرژی ایالات متحده، منطقه دریای خزر در حال حاضر یک تامین کننده مهم، اما نه عمده نفت خام به بازارهای جهانی است. تولید این منطقه در حدود 1.4 تا 1.5 میلیون بشکه در روز به اضافه مایعات گاز طبیعی در سال 2001، 1.9 درصد از کل تولید جهانی است. بیش از دوازده کشور بیش از این رقم بالا تولید می کنند. تولید منطقه خزر بالاتر بوده است، اما در طول و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی کاهش یافته است. قزاقستان 55 درصد و آذربایجان حدود 20 درصد از تولید نفت این ایالت ها را به خود اختصاص می دهند.
اهمیت اقتصادی دریای خزر
کشورهای منطقه دریای خزر، به ویژه آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان، دارای اقتصادهای با ارزش مبتنی بر منابع طبیعی هستند که نفت و گاز بیش از 10 درصد تولید ناخالص داخلی و 40 درصد از صادرات آنها را تشکیل می دهد. همه اقتصادهای منطقه خزر به شدت به این نوع ثروت معدنی وابسته هستند. بازارهای جهانی انرژی تحت تأثیر آذربایجان و قزاقستان قرار گرفتند، زیرا آنها از نظر استراتژیک در این حوزه بسیار حیاتی شدند و در نتیجه بیشترین سهم FDI (سرمایه گذاری مستقیم خارجی) را به خود اختصاص دادند. ایران پتانسیل انرژی سوخت فسیلی بالایی دارد. این کشور دارای ذخایر 137.5 میلیارد بشکه نفت خام است که چهارمین کشور بزرگ جهان است و حدود چهار میلیون بشکه در روز تولید می کند. ایران حدود 988.4 تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی دارد که حدود 16 درصد از ذخایر جهان را تشکیل میدهد، بنابراین کلید پارادایمهای کنونی در امنیت انرژی جهانی است. کشورهای ساحلی دریای خزر برای توسعه زیرساخت ها، گردشگری و تجارت در این منطقه تلاش می کنند. اولین مجمع اقتصادی خزر در 12 آگوست 2019 در ترکمنستان تشکیل شد و نمایندگان قزاقستان، روسیه، آذربایجان، ایران و آن کشور گرد هم آمدند. این کشور میزبان چندین جلسه وزرای اقتصاد و حمل و نقل آنها بود.