وفات حضرت معصومه
در این مطلب به تاریخ وفات روز وفات حضرت معصومه در سال 1403 و بخشی از زندگینامه ایشان میپردازیم.
وفات حضرت معصومه ۱۴۰۳ چه روزی است؟ چند شنبه و چندمه؟
تاریخ دقیق روز وفات حضرت معصومه در تقویم شمسی:
تاریخ دقیق روز وفات حضرت معصومه سال 1403 در تقویم شمسی مصادف است با:
۱۴۰۳/۰۷/۲۳
تاریخ دقیق روز وفات حضرت معصومه در تقویم میلادی:
تاریخ دقیق روز وفات حضرت معصومه در تقویم میلادی سال 2024 مصادف است با:
Monday, October 14, 2024
2024-10-14
تاریخ دقیق روز وفات حضرت معصومه در تقویم قمری:
تاریخ دقیق روز وفات حضرت معصومه در تقویم قمری سال 1446 مصادف است با:
الاثنین، ١٠ ربيع الثاني ١٤٤٦
۱۴۴۶/۰۴/۱۰
زندگینامه حضرت فاطمه معصمومه (س)
حضرت معصومه (س) در اول ذی القعده سال 173 هجری قمری در مدینه به دنیا آمد. پدر ایشان امام موسی کاظم علیه السلام و مادرشان نیز کنیزی به نام تکتم و ملقب به ام البنین است. ایشان نوه امام صادق، دختر امام کاظم، خواهر امام رضا و عمه امام جواد (علیه السلام) هستند.
فاطمه بنت موسی کاظم بن جعفر الصادق (سلام الله علیها) نام حضرت معصومه شناخته میشوند. نقل شده است که برادرش امام رضا (علیه السلام) او را بانوی معصوم خطاب کرده است. همچنین آمده است است که جدش امام صادق (علیه السلام)، پیش از تولد او را «اهل بیت شریف» خوانده است.
حضرت فاطمه معصومه (س) زیر نظر برادرش امام رضا (علیه السلام) بزرگ شد، زیرا هارون الرشید در سال تولد پدرش را به زندان انداخت و سپس در سال 183 هجری قمری او را با سم ترور کرد. پس با برادران و خواهرانش نزد امام رضا (علیه السلام) زندگی کرد.
سفر حضرت معصومه به خراسان
از زمانی که مأمون امام رضا (علیه السلام) را به خراسان آورد، او و خاندان ابی طالب (علیهالسلام) به شدت نگران سرنوشت امام رضا (علیه السلام) بودند. پس از آنکه برادرش امام رضا (علیه السلام) به خاندان گفت که در این سفر به طوس شهید خواهد شد، دیگر افراد خاندان ایشان از جمله خواهر گرامیشان نگران سلامت جان ایشان شده، پس او به سوی او (علیه السلام) سفر کرد.
سفر او به قم
حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) به دنبال برادرش امام رضا (علیه السلام) به سمت خراسان راهی شد و امید داشت که او را زنده ملاقات کند، اما سختی ها و مشکلات سفر او را از راه رفتن باز داشت.
پس در راه دچار بیماری شد و در بستر ماند، سپس از مسافتی که او را از قم جدا می کند (و در آن زمان در شهر ساوه اقامت داشت) پرسید که در نزدیکی کدام شهر هستند و همراهان ایشان به او گفتند: ده فرسخی شهر قم، یعنی 70 کیلومتر است. پس به آنها دستور داده شد تا به سمت قم مقدس پیش بروند.
ورود به قم
او (سلام الله علیها) را در حالی که مریض بود به شهر قم بردند، چون رسید، اشراف قم برای عرض ارادت به محضر ایشان رفته و موسی بن خزرج بن سعد اشعری جلو آمد و افسار مَرکب آن حضرت را به دست گرفت. شتر او را آورد و به خانه اش برد و در خانه او بود تا هفده روز بعد که از دنیا رفت.
پس موسی بن خزرج بن سعد اشعری دستور داد تا پیکر مطهر ایشان را غسل دهند و کفن کنند و بر او نماز بخواند و در زمینی که در اختیار داشت که اکنون حرم و مرقد ایشان است دفن کرد و بر آن ساختمانی بنا کرد. جواد (علیه السلام) گنبدی بر آن بنا کرد.
همچنین بخوانید: متن زیارت حضرت معصومه با ترجمه
وفات حضرت معصومه (س)
آن حضرت در دهم ربیع الثانی سال 201 هجری قمری در شهر مقدس قم دیده از جهان فروبست و در آنجا به خاک سپرده شد و قبرش مشهور است. در برخی منابع آمده است که علت بیماری حضرت معصومه ناشی از مسمومیت به دست دشمنان ایشان بوده است و برخی منابع نیز سختی راه را علت کسالت و در نتیجه وفات این حضرت بیان کردهاند.
ویژگیها و فضائل حضرت معصومه
حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در پاکدامنی الگوی دختران همجنس خود بود، هر چند که تنها حدود سه دهه عمر کرد. ایشان در طول عمر خود ازدواج نکرده و دوشیزه از دنیا رفت. در برخی منابع علل ازدواج نکردن ایشان را به ظلم و ستم پسرعموهایش، سلاطین بنیعباس نسبت دادند که که ازدواج با دختران امام موسی بن جعفر را منع میکردند و باعث شدند همگی (چنانکه برخی مورخان ذکر میکنند) مجرد ماندند و ازدواج نکردند و خانم حضرت فاطمه (س) برجستهترین آنان بود که دارای کرامات فراوان بودند و از این لحاظ وارث مادرش فاطمه الزهرا (سلام الله علیها) بود.
در بیان فضائل ایشان روایتی از امام صادق علیه السلام به هیئتی از مردم قم می فرماید: (به برادران ما از اهل قم خوش آمدید… ما حرمی داریم که آن شهر قم است. و زنی از فرزندانم به نام فاطمه در آن دفن می شود که زیارت او برابر با بهشت است. راوی گفت: این گفتار از آن حضرت (علیه السلام) قبل از تولد امام کاظم (ع) بود.
در جای دیگر نیز امام جواد (علیه السلام) فرمودند: «هر کس قبر عمه ام را در قم زیارت کند بهشت جایگاه او است».
همچنین بخوانید: اس ام اس تسلیت وفات حضرت فاطمه معصومه (س)
سخن آخر
حضرت فاطمه معصومه (س) از جایگاه ویژهای بین مردم ایران برخوردار هستند و هر ساله زائران زیادی در روز تولد و وفات ایشان به حرم مطهرشان مشرف میشوند. در این مطلب از آلامتو نیز ما به تاریخ روز وفات حضرت معصومه (س) اشاره کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.