روز اسناد ملی و میراث مکتوب در سال 1401 چه روزی است؟
17 اردیبهشت به پیشنهاد مرکز پژوهشی میراث مکتوب و با تصویب شورای فرهنگ عمومی به عنوان روز اسناد ملی و میراث مکتوب انتخاب شد. این روز به این دلیل نام گذاری شده است که اهمیت ثبت اسناد و مدارک ملی به مردم و مسئولان یاد آوری شود. در ادامه می توانید بخوانید که روز اسناد ملی و میراث مکتوب در سال 1401 کی و چه روزی است.
تاریخ دقیق روز اسناد ملی و میراث مکتوب در تقویم شمسی
تاریخ دقیق روز اسناد ملی و میراث مکتوب سال 1401 در تقویم شمسی مصادف است با:
شنبه، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱
۱۴۰۱/۰۲/۱۷
تاریخ دقیق روز اسناد ملی و میراث مکتوب سال 1401 در تقویم قمری 1443
تاریخ دقیق روز اسناد ملی و میراث مکتوب سال 1401 در تقویم قمری 1443 مصادف است با:
السبت، ٦ شوال ١٤٤٣
۱۴۴۳/۱۰/۰۶
تاریخ دقیق روز اسناد ملی و میراث مکتوب سال 1401 در تقویم میلادی 2022
تاریخ دقیق روز اسناد ملی و میراث مکتوب سال 1401 در تقویم میلادی 2022 مصادف است با:
Saturday, May 7, 2022
2022-05-07
تاریخچه روز اسناد ملی و میراث مکتوب
همزمان با سالروز تاسیس سازمان میراث مکتوب پیشنهاد نام نهادن یک روز به نام اسناد ملی و میراث مکتوب از سوی این سازمان به شورای فرهنگ داده شد. زیرا اهمیت این روز باید در خاطر مسئولین و مردم زنده شود بنابراین شورای فرهنگ با این پیشنهاد موافقت کرده است. برای انتخاب یکی از روزهای سال به این نام چند روز پیشنهاد شده است. این روز ها شامل موارد زیر هستند :
- زادروز آقابزرگ تهرانی کتابشناس و صاحب «الذریعه» (۱۸ فروردین)
- زادروز ابوریحان بیرونی، ریاضیدان و تاریخ نگار (۱۴ شهریور)
- زادروز استاد ایرج افشار (۱۶ مهر) ایران شناس و پدر کتابشناسی نوین ایران
در نهایت زادروز شیخ کلینی در روز 19 اردیبهشت به نام روز اسناد ملی و میراث مکتوب ثبت شده است.
اسناد ملی چیست؟
به مجموعهای از اندیشهها، ارزشها، فرهنگ و تغییر و تحولات ملتها اسناد ملی می گویند. این اسناد می توانند اطلاعات دقیقی از سیر تحولات و زندگی فرهنگی ،اجتماعی ،سیاسی و اقتصادی گذشتگان بدهند و در حقیقت سند تاریخ یک اجتماع است. بنابراین حفظ و نگهداری از این اسناد یکی موارد مهمی است که هر ملتی باید آن را بدانند.
روز جهانی اسناد و میراث مکتوب
۱۹ ژوئن (۲۹ خرداد) روزی است که به نام اسناد و میراث مکتوب در تاریخ جهانی ثبت شده است تا اهمیت این روز را برای ملت ها یاد آوری کند. اکثر کشور ها برای ثبت اسناد و مدارک تاریخی خود در آرشیو ملی تلاش می کنند. این نشان دهنده آن است که همه ملت ها به حفظ سند هویت خود اهمیت می دهند. شورای جهانی آرشیو روش های هر کشوری را برای ثبت اسناد و مدارک ملی را مشخص می کند تا دیگر ملت ها نیز بتوانند از تجربیات دیگران استفاده کنند. همچنین ایران نیز یکی از اعضای شورای آرشیو جهانی است.
تاریخچه آرشیو در ایران
رسم نگهداری و حفاظت از اسناد و مدارک دولتی در ایران از دیرباز رایج بوده است. در دوران هخامنشیان “بایگانی سلطنتی”هسته مرکزی تشکیلات اداری امپراطوری را تشکیل می داد . رئیس بایگانی سلطنتی . در حقیقت مغز متفکر سازمان اداری بود که فرمان های شاه را به زیردستان ابلاغ می کرد؛ و مسئول ضبط و ربط مکاتبات حکومتی، فرمان ها و دستورهای شاه و دیگر وقایع مهم روز بود. ایرانیان با لوحه های گلی پس از فتح ایلام، آشنا شدند و از کاربرد آن در امور تجاری و اداری اطلاع یافتند.در دوره قاجاریه از زمان فتحعلی شاه، اسناد و مکاتبات و سواد فرمان ها در دربار نگهداری می شد و آرشیو جزو اداره بیوتات به شمار می رفت. از زمان ناصرالدین شاه، علاوه بر بخش نگهداری اسناد دربار، اسناد سیاسی در وزارت امور خارجه و اسناد مالی در دستگاه میرزا یوسف خان مستوفی الممالک گردآوری می شد، اما روش صحیحی برای نگهداری اسناد و نوشته ها وجود نداشت. سرانجام در سال 1278 خورشیدی وزارت خارجه به پیروی از روش بایگانی کشورهای اروپایی، بایگانی خود را مرتب کرد.پس از انقلاب مشروطه و در طی سال های 1280 تا 1309 خورشیدی برای به کاربردن روش های نوین بایگانی با استفاده از دانش و تجارت هیات های فرانسوی و بلژیکی اقدام هایی انجام گرفت. سرانجام در اردیبهشت ماه 1309 تاسیس مرکزی برای حفظ اسناد دولتی در جلسه هیات وزیران به تصویب رسید. تا سال 1345 که لایحه تاسیس ((سازمان اسناد ملی ایران)) به هیات دولت ارائه شد، هرچند وقت، یک بار لوایحی در این باره مورد بررسی قرار می گرفت.پس از طرح لایحه مزبور در 23/8/45 و طی مراحل مختلف رد و قبول، سرانجام در جلسه هفدهم اردیبهشت ماه 1349 مجلس شورای ملی قانون تاسیس سازمان اسناد ملی ایران را به تصویب رساند و برای اجرا به دولت ابلاغ کرد. بدین سان مقدمات تشکیل آرشیو ملی ایران به عنوان پاسدار فرهنگ و هویت تاریخی کشور به وجود آمد.