روز بزرگداشت زکریای رازی ۱۴۰۲ چه روزی است؟ چند شنبه و چندمه؟


تاریخ روز بزرگداشت محمدبن زکریای رازی در سال 1401 کی و چه روزی است؟

روز بزرگداشت زکریای رازی

زکریای رازی از بزرگترین محققان، پزشکان و شیمیدانان در جهان است. در این مقاله به تاریخ روز بزرگداشت محمدبن زکریای رازی در سال 1402 و بخشی از زندگینامه حرفه‌ای او می‌پردازیم.


تاریخ روز بزرگداشت زکریای رازی در سال 1402 چه روزی است؟

5 شهریور سال 1402 شمسی روز بزرگداشت محمدبن زکریای رازی و روز داروساز است. هر ساله به همین مناسبت مراسمی در جهت تکریم یاد او و معرفی دستاوردهای جدید در داروسازی در ارگان‌های مربوطه برگزار می‌شود.

تاریخ دقیق روز بزرگداشت زکریای رازی در تقویم شمسی:

تاریخ روز بزرگداشت زکریای رازی در سال 1402 در تقویم شمسی مصادف است با:

یکشنبه، ۵ شهریور ۱۴۰۲
۱۴۰۲/۰۶/۰۵


تاریخ دقیق روز بزرگداشت زکریای رازی در تقویم میلادی:

تاریخ روز بزرگداشت زکریای رازی در سال 2023 در تقویم میلادی مصادف است با:

Sunday, August 27, 2023
2023-08-27


تاریخ دقیق روز بزرگداشت زکریای رازی در تقویم قمری:

تاریخ روز بزرگداشت زکریای رازی در سال 1445 در تقویم قمری مصادف است با:

الأحد‬، ١٠ صفر ١٤٤٥
۱۴۴۵/۰۲/۱۰


محمدبن زکریای رازی که بود؟

ابو بکر محمد بن زکریای رازی (864-930م) در ری، ایران به دنیا آمد. او ابتدا به موسیقی علاقه داشت اما بعداً نزد شاگرد حنین بن اسحاق که به نظام پزشکی یونان، ایرانی و هندی باستان و سایر دروس آشنا بود، پزشکی، ریاضیات، نجوم، شیمی و فلسفه را آموخت. وی همچنین نزد علی بن ربان تحصیل کرد. تجربه عملی به دست آمده در بیمارستان به او در حرفه پزشکی که انتخاب کرده بود کمک کرد. رازی در جوانی به عنوان متخصص در پزشکی و کیمیاگری شهرت یافت، به طوری که بیماران و دانش آموزان از مناطق دوردست آسیا برای دیدن او سفر می‌کردند.

رازی حکیم، کیمیاگر و فیلسوف بود. سهم او در پزشکی چنان چشمگیر بود که تنها با ابن سینا قابل مقایسه است. او نویسنده ای پرکار بود که رساله هایی در موضوعات متعددی از خود به جای گذاشته است. او بیش از 200 مشارکت علمی برجسته در اعتبار خود دارد که حدود نیمی از آنها به پزشکی و 21 مورد کیمیاگری می پردازد. برخی از آثار او در پزشکی مانند کتاب منصوری، الحاوی، کتاب الملوکی و کتاب الجودری و الحسابه شهرت جاودانی به دست آوردند. کتاب المنصوری که در قرن پانزدهم میلادی به لاتین ترجمه شد، شامل ده جلد بود و به طور کامل به طب یونانی-عربی می پرداخت. برخی از جلدهای آن به طور جداگانه در اروپا منتشر شد. الحاوی بزرگترین دایره المعارف پزشکی بود که تا آن زمان ایجاد شد. این کتاب حاوی اطلاعات بسیار مهمی در مورد هر موضوع پزشکی بود که از منابع یونانی و عربی در دسترس بود و او با بیان اظهارات خود بر اساس تجربیات و دیدگاه‌های خود به این نتیجه رسید.

او علاوه بر طبابت، داروسازی می‌کرد کرد و در سالهای آخر عمر، خود را به علوم تجربی و نظری سپرد. رازی رویکردی غیر معمول به شیمی عملی داشت، زیرا او بیشتر به آزمایش و تولید علاقه داشت تا نظریه. به نظر می رسد که او علم شیمی خود را مستقل از جابر بن حیان توسعه داده باشد. او به عنوان یک شیمیدان اولین کسی بود که اسید سولفوریک را همراه با برخی اسیدهای دیگر تولید کرد و همچنین الکل را با تخمیر محصولات شیرین تهیه کرد.

محمدبن زکریای رازی که بود؟


دستاوردها و اکتشافات پزشکی زکریای رازی

رازی در بسیاری از زمینه های پزشکی پیشگام بود. دستاوردهای او عبارتند از:

  1. رازی اولین کسی بود که مطالعات آزمایشی روی حیوانات را برای بررسی اثرات و سمیت داروها قبل از تجویز انسان معرفی کرد.
  2. روش شناسی پزشکی بالینی را با رویکردی منطقی به مراقبت از بیماران بر اساس ثبت، تفسیر و طبقه بندی مشاهدات بالینی و تجربی خود پایه گذاری کرد. او همچنین پیشگام تمرین آزمایش کنترل موردی در پزشکی بالینی بود.
  3. او با حفظ احترام و اعتماد بیماران با صداقت بالا، سطوح بالایی از استانداردهای حرفه ای را برای پزشکان تعیین کرد.
  4. وی برای مواجهه با بیماری های روانی بیماران خود، درمان اختلالات رفتاری بیمار را شرایط پزشکی دانست و اولین مفهوم بخش روانپزشکی را ارائه کرد. شناخته شده است که او شکل اولیه شناخت درمانی را برای رفتار وسواسی و افسردگی انجام داده است.
  5. در زمینه اطفال و بیماری های عفونی پیشگام بود. کتاب الجودری و الحسبه او اولین توصیف علمی برای شناخت و تمایز آبله و سرخک بود . در سال 1970، سازمان بهداشت جهانی کار او را با بیان این جمله که “نوشته های او در مورد آبله و سرخک نشان دهنده اصالت و دقت است، و مقاله او در مورد بیماری های عفونی اولین رساله علمی در این زمینه بود.”

تاریخچه روز بزرگداشت زکریای رازی و روز داروساز

جامعه داروسازان کشور از سال 1354 در صدد انتخاب روزی به عنوان روز داروساز بودند. در سال 1355 برای اولین بار تاریخ 5 شهریور به روز داروساز نام گرفت. با این وجود این روز در تقویم وارد نشد. پس از انقلاب با پیگیری‌های انجمن‌های داروسازان، نهایتاً در سال 1378 با موافقت شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی این روز در تقویم رسمی کشور وارد شد.


سخن آخر

در این پست به تاریخ روز بزرگداشت محمدبن زکریای رازی پرداختیم. همچنین شرحی سابقه فعالیت‌های زکریای رازی در زمینه کسب و پیاده سازی مهارت‌های پزشکی از ارائه دادیم. او به عنوان جذاب ترین شفا دهنده عصر خود شناخته می شد. او یک متفکر مستقل بود. برای قرن‌ها از رساله‌های او، همراه با رساله‌های قانون پزشکی ابن سینا به‌عنوان متون اولیه برای دانشکده‌های بزرگ پزشکی در اروپا استفاده می‌شد.


☀ فال روزانه بر اساس ماه تولد