تاریخ دقیق روز آزادسازی خرمشهر در سال 1401 کی و چه روزی است ؟


۳ خرداد فتح خرمشهر در عملیات بیت المقدس و روز مقاومت، ایثار و پیروزی

3 خرداد سالروز آزادسازی خرمشهر در عملیات بیت المقدس نماد همدلی و وحدت مردم ایران در نخستین روزهای جنگ تحمیلی است.

۳ خرداد روز فتح خرمشهر در عملیات بیت المقدس بوده که روز مقاومت، ایثار و پیروزی نام گرفته و هر ساله در این تاریخ در سراسر میهن اسلامی ما جشن گرفته می‌شود.

فتح خرمشهر به بازپس گیری شهر خرمشهر توسط ایرانیان در 3 خرداد 1361 در جریان جنگ ایران و عراق اطلاق می‌شود. این شهر در اوایل جنگ در 5 مهر 1359، مدت کوتاهی پس از حمله عراق به ایران، به تصرف عراقی ها درآمد.

سالروز آزادسازی شهر خرمشهر در جنوب غربی از دست نیروهای رژیم دیکتاتور سابق عراق طی عملیات تاریخی با رمز بیت المقدس انجام شد. این روز تقویم ایرانی به عنوان روز مقاومت، ایثار و پیروزی نامگذاری شده است.

خرمشهر شهری مهم با 50 هزار نخل سر بریده است. این شهر نماد مقاومت در روزهایی است که رژیم صدام حسین عراق شروع به تهاجم به کشور همسایه کرد. مردم ایران در پی تهاجم 31 شهریور 1359 در مقابل اشغالگران ایستادگی کردند. رژیم بعث عراق بر این عقیده بود که ایرانیان ساکن در مناطق مرزی در مقابل تهاجم نمی ایستند، اما مقاومت آنها متجاوزان را عقب راند.

رزمندگان ایرانی توانستند در مدت 34 روز عملیات متوالی از شهر دفاع کنند و جان خود را از دست دادند تا جلوی پیشروی نیروهای عراقی را بگیرند. با این حال، مهاجمان با سلاح های پیشرفته توانستند در 4 آبان 1359 به شهر حمله و آن را تسخیر کنند.

سربازان دلیر ایرانی عملیات بزرگ بیت المقدس را در سه مرحله انجام دادند. آنها در 3 خرداد سال 1361 موفق به آزادسازی خرمشهر شدند و به دلیل رشادت های برجسته سربازان ایرانی، این شهر به خونین شهر (شهر خون) معروف شد.

اهمیت 3 خرداد روز فتح خرمشهر، روز مقاومت و ایثار و پیروزی

آزادسازی خرمشهر در 3 خرداد طی عملیات بیت المقدس نقش اساسی در تحولات سیاسی و نظامی بعدی داشت که معادلات منطقه را تغییر داد و نشان داد که ایران یک قدرت جدید در منطقه غرب آسیا است. این یکی از مهم ترین دستاوردهای ایران در جنگ تحمیلی عراق در سال های 1359 تا 1367 بود.

این شهر جنوبی قبل از اشغال شدن توسط نیروهای بعثی صدام حسین به عنوان قطب تجاری ایران محسوب می‌شد.

این پیروزی همچنین موقعیت استراتژیک ایران را در طول جنگ هشت ساله با عراق تغییر داد. از آنجایی که ایران توانست بر جنگ فائق آید، آزادسازی خرمشهر جوامع بین المللی را شوکه کرد. عملیات بیت المقدس در 3 قسمت انجام شد که 25 روز به طول انجامید.

حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آزادسازی خرمشهر، از یاری خداوند متعال برای آزادسازی این شهر بندری مرزی ایران از اشغال نیروهای دشمن خبر دادند.

آزادسازی خرمشهر به قدری مهم بود که رسانه‌های غربی مجبور به اعتراف به این دستاورد بزرگ ایرانیان شدند. فایننشال تایمز نوشت: شکست عراق در خرمشهر و اسارت هزاران سرباز عراقی توسط نیروهای ایرانی، شکست و تحقیر فاجعه بار برای ارتش عراق است. روزنامه فرانسوی لیبراسیون نوشت که در پی بازپس گیری خرمشهر، آمریکا، اروپا و برخی کشورهای عربی طرح‌هایی را برای پایان دادن به جنگ عراق و ایران پیشنهاد کردند.

همچنین بخوانید: متن پیام تبریک آزادسازی خرمشهر

مراحل عملیات بیت المقدس در 3 خرداد روز فتح خرمشهر

مراحل عملیات بیت المقدس در 3 خرداد روز فتح خرمشهر

عملیات پس از ساعت‌ها برنامه ریزی آغاز شد. مهمترین هدف عملیات آزادسازی خرمشهر بود. این شهر برای ایران و عراق بسیار مهم بود به عبارت دیگر خرمشهر نقش مهمی در منطقه داشت. در اولین گام عملیات، نیروهای بعثی هرگز فکر نمی کردند که نیروهای ایرانی بتوانند از رودخانه عبور کرده و به جاده اهواز – خرمشهر برسند.

در مرحله دوم عملیات، نیروهای ایرانی به طول 17 کیلومتر به سمت جاده حرکت کردند و در نهایت نیروهای بعثی به عقب برگشتند. در مرحله سوم عملیات بیت المقدس که 10 روز به طول انجامید، آزادسازی خرمشهر هدف اصلی عملیات بود. در حمله بعدی نیروهای نظامی رژیم عراق بسیاری از فرماندهان ارشد را از دست دادند و سرانجام نیروهای ایرانی خرمشهر را در 03/03/1361 آزاد کردند. سرانجام بعثیان با تمام سلاح های حرفه ای مقابل ایران شکست خوردند. به همین خاطر است که این روز را روز مقاومت، ایثار و پیروزی نامیدند، اگر ایثار جوانان رزمنده و مردم شهر نبود باز پس گرفتن خرمشهر کاری غیر ممکن بود.

در جریان این نبرد حدود 20000 نفر از نیروهای عراقی به اسارت ارتش ایران درآمدند و هزاران نفر دیگر کشته شدند. پس از شکست عراق در خرمشهر و آزادسازی 5700 کیلومتر مربع از خاک جنوب ایران، ایالات متحده، سایر کشورهای غربی و کشورهای عربی تلاش کردند تا از دستیابی نیروهای ایرانی به پیروزی های بیشتر جلوگیری کنند. سازمان‌های بین‌المللی و به‌ویژه شورای امنیت سازمان ملل درباره جنایاتی که نیروهای عراقی در ایران مرتکب می‌شدند سکوت کردند.

از به نام ترین فرماندهان حاضر در این رویداد تاریخی می‌توان علی صیاد شیرازی، محسن رضایی، احمد متوسلیان، حسین خرازی و … را نام برد.

سخن آخر

در این پست به شرح مختصر اتفاقات 3 خرداد فتح خرمشهر در عملیات بیت المقدس و روز مقاومت، ایثار و پیروزی پرداختیم. این روز آنچنان تاثیر عمیقی در تاریخ این مرز و بوم دارد که باید یاد و خاطره آن تا ابد در دل و جان هر ایرانی باقی بماند.


☀ فال روزانه بر اساس ماه تولد