روز علوم آزمایشگاهی ۱۴۰۳ چه روزی است؟ چند شنبه و چندمه؟

روز علوم آزمایشگاهی امسال

روز علوم آزمایشگاهی

روز علوم آزمایشگاهی

آیا چه روزی از تقویم به عنوان روز علوم آزمایشگاهی سال 1403 ثبت شده است؟ در این مطلب به تاریخ روز علوم آزمایشگاهی و تاریخچه آن می پردازیم.

روز علوم آزمایشگاهی سال ۱۴۰۳ چه روزی است؟

سی فروردین مصادف است با روز علوم آزمایشگاهی و بزرگداشت مقام حکیم احمد جرجانی، دانشمند و طبیبت قرن های پنجم و شش هجری که نبوغ، تیزهوشی و پژوهش از ویژگی های او بود.

تاریخ روز علوم آزمایشگاهی در تقویم شمسی:

تاریخ روز علوم آزمایشگاهی سال 1403 در تقویم شمسی مصادف است با:

پنج شنبه، ۳۰ فروردین ۱۴۰۳

۱۴۰۳/۰۱/۳۰


تاریخ روز علوم آزمایشگاهی در تقویم میلادی:

تاریخ روز علوم آزمایشگاهی سال 2024 در تقویم میلادی مصادف است با:

Thursday, April 18, 2024

2024-04-18


تاریخ روز علوم آزمایشگاهی در تقویم قمری:

تاریخ روز علوم آزمایشگاهی سال 1445 در تقویم قمری مصادف است با:

الخمیس‬، ٩ شوال ١٤٤٥

۱۴۴۵/۱۰/۰۹


روز علوم آزمایشگاهی سال 1403 چند شنبه است؟

30 فروردین سال 1403 روز علوم آزمایشگاهی مصادف با آخرین چهارشنبه فروردین ماه است.

روز علوم آزمایشگاهی سال 1402


پیشینه روز علوم آزمایشگاهی در ایران

اولین بار در 30 فروردین سال 1382 بود که روز بزرگداشت دانشمند ایرانی سید اسماعیل جرجانی (بنیانگذار علوم آزمایشگاهی در  ایران) به عنوان روز علوم آزمایشگاهی تعیین شد. از آن سال به بعد هر ساله سازمان ها و انجمن های علوم آزمایشگاهی این روز را گرامی می دارند و در تقویم رسمی کشور این تاریخ ثبت شده است.


سید اسماعیل جرجانی که بود؟

همانطور که گفتیم 30 فروردین به مناسب بزرگداشت حکیم زین الدین ابوالفضائل سید اسماعیل جرجانی یا ابوالفضائل سید اسماعیل گرگانی به نام روز علوم آزمایشگاهی اسم گرفته است. سید اسماعیل جرجانی طی سال های 1042 تا 1136 میلادی و در دوران سلسله خوارزمشاهی زندگی کرده است. او در شهر گرگان و در دربار خوارزم متولد شد و در مرو از دنیا رفت.

حکیم جرجانی در جوانی به نیشابور سفر کرد تا به یادگیری علوم و حدیث بپردازد و این فرصتی شد که او با طب جالینوسی که از شاگردان ابن سینا بود، آشنا شود. جرقه های تمایل به پزشکی در حکیم جرجانی با حضور در محافل آموزشی ابن ابی صادق النیشابوری بوجود آمد. او یکسال دیگر هم در مرو ماند و به یادگیری علوم پزشکی پرداخت.

حکیم جرجانی در سال 504 از مرو به درباره قطب الدین محمد سرسلسله خوارزمشاهیان مراجعت کرد که محل و مجمع دانشمندان بود. در خوارزم او مسئول بیمارستان بزرگ آنجا بود. او از مشهورترین پزشکان ایرانی قرن دوازده بود. در دوران زندگی حکیم جرجانی، عموم دانشمندان کتب و آثار خود را به زبان عربی ارائه می دادند، اما او بر خلاف دیگران دایره المعارف پزشکی خود را به نام “ذخیره خوارزمشاهی” به زبان فارسی نوشت. این کتاب برای قرن ها مورد استفاده ایرانیان بود و به زبان های اردو، عبری و ترکی نیز برگردانده شد. از دیگر کتب حکیم جرجانی می توان به کتاب آناتومی، امنبه، کتاب فی حفظ الصیحات، تذکره الاشرافیه فی اسناح الطیبه و … اشاره کرد. به همین خاطر است که بسیاری جرجانی را یکی از بزرگترین پزشکان دنیا در عصر خود می دانند.


تاریخچه رشته علوم آزمایشگاهی در ایران

علوم آزمایشگاهی یکی از شاخه های علم پزشکی که پیش از این با نام تکنولوژی پزشکی شناخته می‌شد. این رشته در دانشگاه های ایران تا مقطع کارشناسی ناپیوسته دانشجو می پذیرد. این رشته از سال 1330 در ایران تدریس شده است.

در سال 1339 دوره 3 ساله تخصص علوم آزمایشگاهی برای دارندگان مدرک دکترای حرفه ای بوجود آمد. از سال 1340 نیز دوره شش ماهه تربیت تکنیسین به دوره های یکساله و دو ساله تبدیل شد. در سال 1344 برخی از دانشگاه ها از جمله مشهد، دانشگاه ملی، تبریز و … از طریق کنکور سراسری دانشجوی کارشناسی علوم آزمایشگاهی گرفتند.

از سال 1347 دوره کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی در دانشگاه ها پایه گذاری شد. جذب دانشجویان این رشته از طریق آزمون سراسر انجام می گرفت و در دانشگاه های تبریز، اصفهان و تهران این رشته نیز ارائه می شد.

از سال 1353 بنا به مصوبه شورای تخصصی آموزش پزشکی دوره آسیب شناسی بالینی توسط دانشکده های پزشکی دانشگاه ملی، شیراز، تبریز، مشهد و … دایر شد.


سخن آخر

روز علوم آزمایشگاهی فرصتی است برای گرامیداشت زحمات سپیدپوشان عرصه سلامت که حضور آنها در آزمایشگاه بخش اساسی از روند شناسایی و درمان بیمار را تضمین می کند. سی فروردین به یادآوری می کند افرادی در پشت درهای آزمایشگاه به طور مداوم در حال فعالیت هستند تا هموطنان از هر آسیب و بیماری به دور باشند و ما باید قدردان آنها باشیم.


☀ فال روزانه بر اساس ماه تولد