همه چیز درباره میوه موز

یک واحد موزشناسی

Bananas

اگر درباره موز تحقیق میکنید و یا علاقمند هستید تا درمورد این میوه خوشمزه و پرخاصیت بیشتر بدانید با ما همراه شوید.


هر آنچه لازم است در مورد موز بدانید

موز یکی از پرطرفدارترین و خوشمزه ترین میوه های جهان است. جالب است بدانید که  طبق اعلام سازمان ملل، صادرات جهانی موز در سال 2015 به حدود 18 میلیون تن رسیده است، این عدد به خوبی گویای محبوب بودن این میوه خوشمزه است.

اگر بخواهیم به برخی از مهم ترین خواص موز اشاره کنیم، باید بگوییم که موز سرشار از پتاسیم و پکتین (نوعی فیبر) است. به علاوه، خوردن موز می تواند روش خوبی برای دریافت منیزیم و ویتامین های C و B6 باشند.

از سوی دیگر موز سرشار از آنتی اکسیدان هایی است، که می توانند در برابر رادیکال های آزاد که ما هر روز با آن در تماس هستیم، از ما محافظت کنند. در این مطلب از مجله آلامتو به طور مفصل به این میوه پرطرفدار می پردازیم. لطفا تا انتها با ما همراه باشید.


از موز سبز تا سیاه

یک متاآنالیز 2017 که توسط بخش Prilozi علوم پزشکی منتشر شد، حاکی از آن است که موزهای سبز نارس برخی از مزایای سلامتی را به همراه دارند.

موزهای سبز یا به اصطلاح نارس می توانند در کنترل مشکلات دستگاه گوارش مانند اسهال و زخم معده مفید باشند و در عین حال کلسترول و فشار خون را کاهش دهند.

برخی مطالعات حاکی از آن است که لکتین های موجود در موز سبز می توانند درمانی را برای بیماران HIV فراهم کنند.

از سوی دیگر، تحقیقات نشان داده است که با رسیده شدن موز، میزان مواد مغذی موجود در آن افزایش می یابد.

بر اساس مطالعه ای که در سال 2009 در تحقیقات علوم و فناوری مواد غذایی منتشر شد، موزهای دارای لکه های تیره در تقویت قدرت گلبول های سفید خون، هشت برابر موثرتر از موزهای پوست سبز هستند.

گلبول های سفید خون با عفونت های ناشی از باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و سایر عوامل بیماری زا مبارزه می کنند.

همچنین بخوانید: تاریخچه ورود موز به ایران

ارزش غذایی موز

طبق اطلاعات سازمان غذا و داروی ایالات متحده، ارزش غذایی یک موز متوسط به شکل زیر است:

  • چربی کل: 0
  • کلسترول: 0
  • پتاسیم: 13 درصد DV
  • ویتامین A : 12 درصد DV
  • ویتامین C: 15 درصد DV
  • کربوهیدرات کل: 10 درصد DV
  • فیبر غذایی: 12 درصد DV
  • قند: 19 گرم
  • پروتئین: 1 گرم
  • کلسیم: 0
  • آهن: 2 درصد DV

فواید سلامتی خوردن موز


تقویت سلامت قلب

موز یکی از مواد غذایی مفید برای قلب است. این میوه خوشمزه سرشار از پتاسیم است، پتاسیم یک الکترولیت معدنی است که جریان الکتریسیته را در بدن شما جریان می دهد و برای تپش قلب شما لازم است.

طبق گفته سازمان غذا و دارو، پتاسیم بالا و سدیم پایین موز ویژگی هایی هستند که می توانند به محافظت از سیستم قلبی عروقی شما در برابر فشار خون کمک کنند.

یک مطالعه حیوانی در سال 2017 که توسط محققان دانشگاه آلاباما انجام شد، نشان داد که پتاسیم موجود در موز نیز با اثر شریانی ارتباط دارد.

هرچه پتاسیم بیشتری داشته باشید، احتمال سفت شدن عروق کمتر است. در این مطالعه، موش هایی که رژیم کم پتاسیم داشتند، نسبت به موش هایی که مقدار نرمال پتاسیم مصرف می کردند، شریان های سفت تری داشتند. سفتی شریانی در انسان با بیماری قلبی در ارتباط است.

درمان افسردگی و خلق و خو

جالب است بدانید که موز به دلیل دارا بودن سطح بالای تریپتوفان، که بدن آن را به سروتونین تبدیل می کند، می تواند برای غلبه بر افسردگی مفید باشد.

به علاوه، ویتامین B6 موجود در موز می تواند به شما در تجربه خواب خوب و باکیفیت کمک کند و منیزیم موجود در آن نیز در آرام سازی عضلانی نقش مفیدی ایفا می کند.

کمک به هضم و کاهش وزن

همیشه صحبت هایی از قبیل «آیا موز چاق میکند» وجود دارد اما باید بدانید مصرف مناسب موز برای تناسب اندام شما مفید است.

موز سرشار از فیبر است که می تواند به متناسب ماندن اندام شما کمک کند. یک موز می تواند تقریباً 10 درصد از فیبر مورد نیاز روزانه شما را تأمین کند.

ویتامین B6 موجود در موز می تواند به محافظت در برابر دیابت نوع 2 کمک کرده و در رسیدن به اهداف کاهش وزن نیز مفید عمل کند. به طور کلی، موز یک غذای عالی برای کاهش وزن است زیرا طعم شیرین و سیرکننده ای دارد که اشتهای شما برای غذا خوردن را مهار می کند.

یک بررسی که در سال 2017 در نشریه تغذیه منتشر شد نشان داد که نشاسته مقاوم (نوعی فیبر غذایی) در موز ممکن است از سلامت روده حمایت کرده و قند خون را نیز کنترل کند.

نشاسته مقاوم تولید اسیدهای چرب زنجیره کوتاه که برای سلامت روده لازم هستند را افزایش می دهد.

مفید برای ورزش

اگر بگویم موز در تامین انرژی از نوشیدنی های ورزشی بهتر و مفیدتر است، احتمالا تعجب خواهید کرد. مطالعه ای که در سال 2012 در PLOS One منتشر شد، ورزشکاران مسابقه دوچرخه سواری را مورد بررسی قرار داد.

این بررسی ورزشكارانی را كه هر 15 دقيقه با نوشیدنی ورزشی سوختگيري می کردند را با ورزشكارانی كه با موز و آب سوخت گیری می کردند، مقايسه کرد.

محققان مشاهده کردند که زمان عملکرد ورزشکاران و فیزیولوژی بدن در هر دو مورد یکسان است. اما سروتونین و دوپامین موز ظرفیت آنتی اکسیدانی ورزشکاران را بهبود بخشید و باعث بهبود در عملکرد کلی آن ها شد.

تقویت بینایی

همیشه وقتی که صحبت از تقویت بینایی به میان می آید همه ما از هویج یاد می کنیم، اما جالب است بدانید که موز نیز در تقویت بینایی سهمی تاثیرگذار دارد.

مطالعات انجام شده حاکی از آن است که میوه ها حاوی مقدار کمی اما قابل توجه ویتامین A هستند که برای محافظت از چشم، حفظ بینایی طبیعی و بهبود بینایی در شب ضروری است.

ویتامین A حاوی ترکیباتی است که غشای اطراف چشم شما را حفظ می کند. مانند سایر میوه ها، موز نیز می تواند به جلوگیری از دژنراسیون ماکولا، یک وضعیت غیرقابل درمان، که دید مرکزی را محو می‌کند، کمک کند.

استحکام استخوان ها

ممکن است موز سرشار از کلسیم نباشد، اما همچنان برای استحکام استخوان ها مفید است.

طبق مقاله ای که در سال 2009 در مجله فیزیولوژی و بیوشیمی منتشر شد، موز حاوی مقادیر زیادی فروکتولیگوساکارید است. اینها کربوهیدرات های غیر هضمی هستند که پروبیوتیک های دوست دار هضم را تشویق می کنند و توانایی بدن در جذب کلسیم را افزایش می دهند.

پیشگیری از سرطان

برخی شواهد نشان می دهد که مصرف منظم موز می تواند در برابر سرطان کلیه از بدن محافظت کند.

طبق مطالعات انجام شده، زنانی که در هفته، چهار تا شش موز می خورند خطر ابتلا به سرطان کلیه را به نصف کاهش می دهند. موز به دلیل مقادیر بالای ترکیبات فنولیک ممکن است در پیشگیری از سرطان کلیه مفید باشد.

مفید برای بارداری

اگرچه این یک مزیت سلامتی نیست، اما مطالعه منتشر شده توسط انجمن سلطنتی نشان داد که پتاسیم موجود در موز با زنانی که پسر بچه به دنیا می آورند ارتباط دارد.

در این مطالعه 740 زن مورد بررسی قرار گرفتند و دریافتند کسانی که مقادیر زیادی پتاسیم قبل از اقدام به بارداری مصرف کرده بودند، نسبت به افرادی که پتاسیم مصرف نکرده بودند، احتمال پسردار شدن شان بیشتر بود. همچنین موز می تواند به جلوگیری از دیابت بارداری کمک کند.

همچنین بخوانید: طرز تهیه شیر موز خوشمزه

خطرات و عوارض جانبی مصرف موز

خوردن موز به میزان متعادل هیچ عوارض جانبی یا خطری ایجاد نمی کند. این در حالی است که خوردن بیش از حد آن ممکن است باعث سردرد و خواب آلودگی شود.

معمولا این سردردها ناشی از اسیدهای آمینه موجود در موز است که رگ های خونی را گشاد می کنند. موزهای رسیده بیش از سایر موزها حاوی این اسیدهای آمینه هستند. به علاوه، مقادیر زیاد تریپتوفان موجود در موز، می تواند در خواب آلودگی نقش داشته باشد.

موز یک میوه شیرین است، بنابراین خوردن زیاد آن و عدم رعایت اصول بهداشتی مربوط به دندان، می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود.

خوردن موز فقط در صورت مصرف زیاد می تواند خطرآفرین باشد. USDA به بزرگسالان توصیه می کند که روزانه حدود دو فنجان میوه یا حدود دو موز بخورند. خوردن بیش از این مقدار می تواند تراکم مواد معدنی را افزایش دهد و مشکل ساز شود.

مرکز پزشکی دانشگاه مریلند گزارش داد که مصرف بیش از حد پتاسیم می تواند منجر به هایپرکالمی شود که مشخصه آن ضعف عضلانی، فلج موقتی و ضربان قلب نامنظم است.

طبق بررسی های NIH، مصرف بیش از 500 میلی گرم ویتامین B6 در روز می تواند منجر به آسیب عصبی در بازوها و پاها شود. اما نیاز به نگرانی نیست، چرا که برای رسیدن به این سطح از ویتامین B6 باید هزاران موز بخورید!

همچنین بخوانید: روزی چند عدد موز بخوریم

پوست موز: خوراکی یا سمی؟

به نظر می رسد که بزرگترین خطر پوست موز لیز خوردن روی آن باشد. پوست موز سمی نیست. جالب است بدانید که حتی پوست موز هم مملو از مواد مغذی است و در بسیاری از نقاط جهان به عنوان خوراکی نیز مصرف می شود!

پوست موز حاوی مقادیر زیادی ویتامین B6 و B12 و همچنین منیزیم، پتاسیم و همچنین حاوی مقداری فیبر و پروتئین است.

طبق مقاله ای در سال 2011 در مجله بیوتکنولوژی و بیوشیمی منتشر شد، پوست موز در کنار تمامی مواد مغذی گفته شده، دارای ترکیبات مختلف زیست فعال از جمله پلی فنول ها، کاروتنوئیدها و سایر ترکیبات است.


1 دیدگاه

  1. تبسم

    به دردم خورد. ممنون

نظر خود را بیان کنید