چگونه برنامه ریزی کنیم؟

6 توصیه برای مدیریت زمان و برنامه ریزی که زندگی‌تان را تغییر می‌دهد

time management

بهترین راه برای مدیریت زمان چیست؟ شما وقتی میتوانید برنامه ریزی موفقی داشته باشید که زمان را در کنترل خودتان بگیرید؛ در این مقاله قصد داریم راه مدیریت زمان را به شما یاد بدهیم.

مدیریت زمان برای همه کسانی که به اوقات فراغت اعتقاد دارند

به نقل از روزنامه خراسان؛ قابل توجه همه شب امتحانی­‌ها و قبل امتحانی‌­ها و بعضا بعد امتحانی­‌های عزیز! حواس­تان باشد از همین الان که امتحانات­تان تمام شده یا رو به موت است باید به فکر وقت­های بعد از آن باشید. حتما که آدم نباید امتحان داشته باشد که به فکر برنامه‌ریزی و مدیریت زمان بیفتد! اگر هم بخواهید به اصلش بپردازید، اصلش همان دوران بعد از امتحانات است که به آدم می­چسبد و باید خوب بگذرد و برایش برنامه داشته باشد. به مناسبت همین «روزهای بعد امتحانی» می­پردازیم به موضوع مهم مدیریت زمان از نوع فراغت بال!

آدم­‌ها دو دسته‌­اند…

به قول یکی از دوستان جیمی که همیشه آدم­ها را به دو دسته تقسیم می­کند، آدم­ها در برخورد با روزهای بعد از امتحانات­شان دو دسته می­شوند؛

آدم­های دسته اول: امتحانات را که بدهیم می­شود انتخابات. انتخابات را که رد کنیم ماه رمضان می­آید . توی چله تموز و روزه گرفتن هم عالمی دارد مگر آدم می‌­شود برای روزهایش برنامه بریزد! برنامه ندارد که! کل روز را یا می­خوابی یا رو به قبله­ای یا رو به تلویزیون. بعد از رمضان هم که حتما مسافرت و بعد از سفر هم که وقتی نمی­ماند برای برنامه‌ریزی و کارهای دیگر!!

آدم­های دسته دوم: امتحانات را که بدهیم می­شود انتخابات. خب بشود انتخابات! چه دخلی به ما دارد؟! نه این­که بی دخل باشد اما رای­مان را می­دهیم و می­چسبیم به کارهایمان دیگر.

دسته اولی­ها که می­توانند هر وقت هر کاری دل­شان خواست بکنند!اما دسته دومی­ها مطمئنا خودشان را تحت نظارت دارند.

خودمو مدیریت کنم یا زمانمو؟!!

به دور و برتان یک نگاهی بیندازید، چند نفر آدم می­شناسید که واقعا مدیریت دارند روی زمان‌شان و روی خودشان؟!! چندتا؟ یکی؟ دوتا؟ سه تا؟ یا هیچی… . وقتی حرف از مدیریت زمان و برنامه­‌ریزی می‌­شود، باید به عرض­تان برسانیم که منظورمان تغییر در خودمان است، نه تغییر در زمان. حکما زمان را که نمی‌­شود تغییر داد؛ زمان طبق قرارداد جهانی خودش ثابت است و ثانیه به ثانیه در حال گذر کردن و رفتن است، اما ما که طبق قرارداد جهانی ثابت نیستیم! پس می­توانیم تغییر کنیم و از زمان به بهترین نحو استفاده کنیم. اگر از یک زاویه دیگر به مدیریت زمان نگاه کنیم متوجه می­شویم که مدیریت زمان یعنی کنار گذاشتن تنبلی و بی حوصلگی­ها، عادات، رفتارهای روزمره­ای که زمان را هدر می­دهد و…

آیا وقت واقعاً طلاست؟

والا این­جوری که ما داریم روزها را می­‌گذرانیم، وقت­مان ارزشش کمتر از پر کاهی نباشد، گویا بیشتر نیست. البته بلانسبت بعضی از آدم­ها که وقت­شان بیشتر از طلای ۲۴عیار هم می‌­ارزد!! «ما» که می­گوییم یعنی عموم مردم؛ خودمان هم جزوی از عموم مردم! که به کسی برنخورد. خانمی که شما باشی، مگر هر گرم طلا حدود ۱۳۰ هزار تومان نیست؟! خب وقتی می­گویند وقت طلاست یعنی هر ثانیه برابر هر گرم! وای که اگر این­‌جوری فکر کنیم حاضر نیستیم حتی یک ثانیه از وقت­‌مان که در واقع همان عمر گرانمایه‌­مان است را تلف کنیم و برای هر گرمش برنامه‌­ای دست و پا می‌­کنیم. آن هم برای روزهای بعد امتحانات که همین جوری آدم هی دور خودش می­‌چرخد و کاسه چه کنم چه کنم دستش می­‌گیرد.

از زمان چگونه استفاده کنم؟

  • گام اول: فکر کنید قرار است آخر تابستان بمی‌رید، البته دور از جان‌­تان! حالا ببینید اگر تا آخر تابستان چه کارهایی را انجام نداده باشید ناکام از دنیا می­‌روید و می‌­شوید جوان ناکام؟! حالا نوبت آن است که یک برگه سفید بردارید و همان کارها را یادداشت کنید.
  • گام دوم: زندگی­‌تان را به این ابعاد تقسیم کنید: فردی، خانوادگی، آموزشی، مالی، اجتماعی، تفریحی، معنوی! اگر ابعاد دیگری را هم دوست دارید اضافه کنید و فهرست کارهای قبل موت­تان را در این ابعاد تقسیم‌بندی کنید.
  • گام سوم: حالا واقع‌بین باشید و با توجه به شرایط‌­تان و موقعیت زندگی­‌تان ببینید که به کدام کارتان می‌­توانید برسید. توی هر بعد فقط همان یک کار یا شاید هم چند کار را نگه دارید و بقیه را که فعلا خارج از توان‌­تان است خط بزنید.
  • گام چهارم: کارهایتان را اولویت‌بندی کنید و زمان رسیدن به هر کدام را تخمین بزنید.
  • گام پنجم: راه رسیدن به هر کدام و کارهای کوچک و بزرگ انجام آن کار را بنویسید و زمان دقیق انجام آن­ها را یادداشت کنید.
  • گام ششم: یک جدول زمان – کار تهیه کنید. از همین الان تا۳۱ شهریور روزهای باقی مانده عمرتان است. لیست کارهای­تان را هم که در آوردید. جدول­تان باید بر اساس ساعت و روز باشد. توی خانه­‌های جدول هم که کارهای­تان را می­نویسید.
  • گام هفتم: با این جدول از تابستان‌­تان ناکام نمی‌­روید!

بیشتر اتلاف وقت کجاست؟

شده تا حالا یک‌­هویی به خودتان بیایید و بببینید ای داد و بیداد شب شد و هزار کار نکرده یا مانده دارید و فردا صبح باید فلان کار و بهمان کار را انجام بدهید؟! بعد با خودتان می‌­گویید چه شد که این‌­قدر وقتم گرفته شد و به هیچ کارم نرسیدم؟! بله، قاتلان صحبت‌‌مان از حرفه­ای­ترین قاتلین است که عمرمان را الکی الکی هدر می­دهند و وقت‌مان را می­‌گیرند.

برای این­که بفهمید این قاتلین چه چیزهایی هستند فقط کافی است بگویید چه چیزهایی در طول روز وقت شما را بیشتر از همه می­‌گیرد؟! صحبت کردن با تلفن؟ اینترنت؟ تلویزیون؟ نشخوارگری فکری و فکرهای بیهوده کردن؟ و یا هزار و یک چیز دیگر که شاید حتی از انجام دادن­شان لذت ببریم. هر کدام که در طول روز بیشتر وقت­تان را گرفت بدانید قاتل زمان و عمر شماست، به همین راحتی!

گذراندن اوقات فراغت

خواندن کتاب­‌هایی که نیاز به فکر و تحلیل زیادی ندارد: مثل رمان­هایی که همیشه خواندنش آرزویتان است. یا خواندن یک کتاب نسبتا سنگین به لحاظ محتوایی! یا حتی نشریات و مجلات مورد علاقه‌تان‌که وقت خواندن‌­شان را نداشتید. برداشتن سیر مطالعاتی دوستانه همراه با چند تا دوست هم خالی از لطف نیست!

نگاه کردن فیلم و نقد فیلم‌هایی که اسکار گرفته‌اند از خارجی‌‌ها و از ایرانی‌­ها، فیلم‌‌هایی که در جشنواره فیلم فجر جزو بهترین‌­ها هستند.

می­‌توانید به دنبال کسب مهارتی باشید. مثلا اگر همیشه به عکاسی علاقه­‌مند بودید و نرفتید دنبالش تابستان فرصت مناسبی است. البته برای کسب مهارت به دو نکته توجه کنید: یکی این­که در راستای علاقه‌تان باشد. دوم این­که اگر دنبال شغل یا رشته تحصیلی خاصی هستید بهتر است مهارت­‌های لازم برای آن رشته یا شغل را کسب کنید. خلاصه آن­­که آینده‌نگر باشید یا به­ عبارتی با یک تیر دو نشان را بزنید.

یک لیست از اسامی رفقای قدیمی‌­تان که خیلی وقت است از آن­ها خبر ندارید تهیه کنید و یکی یکی با آن­ها تماس بگیرید و حال و احوالی ‌بپرسید یا قرار ملاقات بگذارید. باور کنید حال‌‌تان را خیلی جا می­ آورد.

دوره‌های دوستانه چند نفره برای خودتان بگذارید. البته موضوع دوره برای خودتان مشخص کنید.هر دفعه درباره یک موضوع صحبت کنید. هم تبادل نظر کردید، هم یکدیگر را بهتر می‌­شناسید و هم ذهن­‌تان باز می­‌شود و رشد می­‌کنید.

برنامه ورزشی بریزید. مثلا هر هفته با خانواده کوه­پیمایی بروید.


نظر خود را بیان کنید