دغدغه‌های بعد از عمل بینی

بعد از عمل بینی افراد با مسائلی مواجه می‌شوند که بهتر است از قبل برای آن آمادگی لازم را داشته باشند. با توجه به این که هر شخص معمولا یک بار در زندگی عمل بینی انجام می‌دهد تجربه قبلی در این خصوص ندارد؛ پس بهتر است که قبل از اقدام به جراحی در خصوص آن اطلاعات کافی به دست آورد تا بتواند انتخاب بهتری داشته و به نتیجه مطلوب دست یابد.

در این مقاله در خصوص بعضی از دغدغه‌های بعد از عمل بینی صحبت شده تا کسانی که متقاضی عمل بینی هستند با اطلاع کافی برای این جراحی اقدام نمایند.

تغذیه مناسب بعد از عمل بینی

این موضوع برای بسیاری از افراد سوال است که در چند روز اول بعد از عمل بینی چه غذایی باید بخورند. در این دوره توصیه می‌شود که از غذاهای نرم که نیاز به جویدن زیاد ندارد استفاده شود. نوشیدن آب میوه‌های طبیعی نیز به تسریع بهبود کبودی و تورم پس از جراحی کمک می‌کند. علاوه بر آن بهتر است که از غذاهای حاوی نمک زیاد اجتناب شود زیرا می‌تواند سبب افزایش تورم شود.

نحوه خوابیدن بعد از عمل بینی

در چند روز اول بعد از عمل بینی لازم است که سر شما اندکی از بدنتان بالاتر باشد تا تورم از صورتتان خارج شود. این موضوع در حالت نشسته و ایستاده به صورت طبیعی اتفاق می‌افتد اما در زمان خواب لازم است که این موضوع رعایت شود. به این منظور می‌توانید از دو بالشت زیر سرتان استفاده کنید. علاوه بر آن لازم است که به صورت طاق باز بخوابید زیرا اگر به پهلو بخوابید ممکن است بر بینی شما فشار وارد شده و یا تورم در یک سمت صورتتان جمع شود. بعضی از افراد عادت ندارند که به صورت طاق باز بخوابند، در نتیجه بهتر است که قبل از جراحی این کار را تمرین کرده تا بتوانند در شب جراحی به راحتی بخوابند.

بعضی از پزشکان بعد از جراحی برای جلوگیری از خون ریزی و یا ثابت نگه داشتن تیغه بینی در افرادی که انحراف بینی داشته‌اند، تامپون درون سوراخ‌های بینی قرار می‌دهند. تامپون معمولا بعد از 24 ساعت خارج می‌شود اما وجود آن در شب اول مانع از تنفس از طریق بینی می‌شود. تنفس دهانی علاوه بر این که سبب می‌شود فرد نتواد راحت بخوابد، موجب خشکی و سوزش گلو نیز می‌شود.

شست و شوی بینی با سرم نمکی

بعد از خارج کردن تامپون، لازم است که سوراخ بینی با سرم نمکی شسته شود که برای این کار از سرنگ استفاده شده و سرم با فشار وارد سوراخ بینی می‌شود. در این حالت مقداری از سرم از انتهای بینی وارد حلق شده و به این طریق خارج می‌شود و قسمتی دیگری از سرم از سوراخ بینی برمی‌گردد. شست و شو بینی به باز شدن مسیر تنفسی و بهبود تنفس کمک می‌کند.

دغدغه‌های بعد از عمل بینی

میزان فعالیت بعد از جراحی بینی

بعد از عمل بینی در چند روز اول لازم است که از انجام فعالیتی که سبب افزایش گردش خون در بدن شما شود، اجتناب کنید زیرا افزایش فشار خون می‌تواند منجر به خون‌ریزی شود. به همین دلیل از خم کردن سرتان نیز در چند روز اول اجتناب کنید. در این دوره می‌توانید به آرامی پیاده روی کنید. پیاده روی به برقراری گردش خون متعادل در بدنتان کمک می‌کند. همچنین لازم است که در چند روز اول از بلند کردن وزنه پرهیز کنید.

بعد از شش هفته می‌توانید ورزش کنید و تقریبا تمامی فعالیت‌های گذشته خود را از سر گیرید. اما برای ورزش‌هایی که با توپ همراه است یا ورزش‌های خشن نظیر کشتی، بوکس و … بهتر است تا یک سال صبر کنید.

نحوه چسب زدن بعد از عمل بینی

معمولا اسپلینت یا گچ بینی بعد از یک هفته برداشته می‌شود. بعد از آن لازم است که فرد برای کاهش تورم از چسب بینی استفاده کند. چسب بینی در سه هفته اول بعد از جراحی در کاهش تورم نقش به سزایی می‌تواند داشته باشد اما بعد از آن بیشتر برای هشدار به دیگران استفاده می‌شود. مدت زمان استفاده از چسب بینی در افرادی که بینی گوشتی دارند بیشتر از افراد دارای بینی استخوانی است زیرا با توجه به این که ضخامت پوست در بینی گوشتی بیشتر است، این نوع بینی بیشتر دچار تورم می‌شود.

هر پزشک روش خاصی برای چسب زدن پیشنهاد می‌دهد اما به صورت کلی نحوه چسب زدن بعد از عمل بینی به صورت زیر است:

ابتدا بینی خود را با آب و صابون و الکل شست و شو دهید. سپس یک قطعه چسب کاغذی به اندازه دو برابر طول بینی خود جدا کرده و به شکل U شکل زیر بینی قرار دهید به گونه‌ای که جلوی سوراخ‌های بینی‌تان گرفته نشود. در مرحله بعد 4 قطعه چسب جدا کرده و به شکل عرضی از بالا تا پایین بینی‌تان مطابق شکل زیر بزنید.

دغدغه‌های بعد از عمل بینی

گاها افراد تصور می‌کنند که چسب زدن می‌تواند فرم بینی نهایی آن‌ها را تغییر دهد. اما باید گفت که چسب زدن در فرم نهایی بینی تاثیری ندارد فقط به این دلیل که ورم بینی را کاهش می‌دهد، می‌تواند به صورت موقت سبب تغییر فرم بینی شود.

ورم بینی بعد از عمل

بعد از جراحی بینی عموما دو نوع تورم ایجاد می‌شود. تورم نوع اول به دلیل زخم‌ها و جراحت جراحی ایجاد می‌شود که معمولا بعد از دو الی سه هفته بهبود پیدا می‌کند. تورم نوع دوم به دلیل جدا شدن پوست از اسکلت بینی و جمع شدن مایع بافتی زیر آن ایجاد می‌شود که برای از بین رفتن آن نیاز به گذشت زمان زیادی (حدودا یک سال) می‌باشد. پس برای قضاوت در خصوص ظاهر بینی خود عجله نکنید مخصوصا اگر بینی شما از نوع گوشتی است. معمولا تورم نوک بینی دیرتر از تورم سایر نواحی بهبود پیدا می‌کند.

چرب شدن بینی بعد از جراحی

معمولا بعد از عمل، بینی افراد چرب‌تر از قبل می‌شود که این موضوع به چند دلیل ممکن است ایجاد شود. یکی از دلایل چرب شدن بینی بعد از عمل این است که چربی نقش حفاظتی و عایق داشته و بعد از جراحی به دلیل جراحت وارد شده به بینی بیش از قبل ترشح می‌شود. دلیل دیگر این موضوع این است که بینی به مدت یک هفته پانسمان داشته و بعد از آن نیز از چسب بینی بر آن استفاده می‌شود که این موضوع سبب بسته شدن منافظ پوست و تجمع چربی خواهد شد. برای جلوگیری از چرب شدن بینی بعد از عمل می‌توان غذاهای پخته شده و کم چرب مصرف کرد و همچنین بینی را با استفاده از مواد پاک کننده مناسب و ملایم شست و شو داد. البته لازم به ذکر است که در دوره بهبود عمل بینی نمی‌توان از پاک کننده‌های قوی، ورقه‌‌های بینی و لایه بردار استفاده نمود.