رابطه هوش هیجانی و موفقیت تحصیلی و شغلی

چرا موفقیت به هوش هیجانی نیاز دارد؟

در حال حاضر اطلاعات اندکی در مورد رابطه بین هوش هیجانی و موفقیت وجود دارد

به گزارش مجله آلامتو به نقل از forbes؛ شما ممکن است جزو آن دسته از افراد بسیار ماهر و هوشمندی باشید که در حرفه ی خود چندان موفق نشده اند. از سویی دیگر، ممکن است تا کنون به این نتیجه رسیده باشید که بسیاری از افراد فوق العاده موفق لزوما باهوش ترین یا با استعداد ترین افراد روی کره ی زمین نیستند. این تفاوت در سطوح موفقیت را می توان به هوش هیجانی نسبت داد.


هوش هیجانی چیست؟

خب سوالی که در اینجا پیش می آید این است که هوش هیجانی، واقعا چیست؟

از نظر نهاد کسب و کار هاروارد، این اصطلاح به عنوان توانایی فرد برای تشخیص، درک و مدیریت احساسات خود و همچنین احساسات دیگران تعریف می شود. این بدان معنی است که افراد دارای هوش هیجانی در درک احساسات مردم و انتخاب واکنش مناسب مطابق با آن احساسات، فوق العاده ماهر هستند.


چگونه هوش هیجانی بر میزان موفقیت فرد تاثیر می گذارد؟

بر اساس مطالعه ی انجام شده توسط موسسه ی تالنت اسمارت، در مقایسه با 33 مهارت دیگر لازم در محل کار، هوش هیجانی نقش مهمی را در میزان موفقیت فرد ایفا می کند.

محققان حاضر در این تحقیق دریافتند که هوش هیجانی می تواند در حدود 58 درصد بر میزان موفقیت افراد در هر نوع کاری تاثیر بگذارد. اما مهم این است که بدانیم چرا چنین ارتباطی بین هوش هیجانی و موفقیت وجود دارد و چرا این ارتباط تا بدین حد حائز اهمیت است.

برخی از ویژگی های کلیدی هوش هیجانی می توانند در تغییر رفتار افراد به لحاظ عاطفی هوشمند نقش داشته باشند.

این ویژگی ها می توانند بر نحوه ی برقراری ارتباط با دیگران و واکنش به موقعیت ها تاثیر بگذارند.. لکن آن چه که ما باید به بررسی آن بپردازیم این است که چگونه نشانه های هوش هیجانی می توانند در موفقیت فردی افراد نقش داشته باشد.


  1. خودآگاهی

آگاهی از خود به معنی درک صحیح احساسات، نقاط قوت و ضعف شما است. این بدان معنی است که شما به راحتی می توانید اشتباهات خود را بررسی نموده، آن ها را درک کنید و زمانی که چیزی را نمی دانید آن را بپذیرید.

علاوه بر این برخورداری از چنین حسی به شما در پردازش و تفسیر شرایط مختلف و تاثیر آن ها بر احساساتتان کمک می کند. خودآگاهی یکی از مهم ترین اجزای هوش هیجانی است. این امر را می توان به موفقیت فرد نسبت داد چرا که با داشتن خود آگاهی شما به وضوح می دانید که چگونه احساساتتان بر عملکردتان تاثیر خواهند گذاشت.

با برخورداری از خودآگاهی، هنگامی که نمی توانید کاری را به درستی انجام دهید آن را بر عهده نمی گیرید و لذا از ایجاد شرایطی که برای شما و دیگران مشکل ساز باشد اجتناب خواهید کرد.

با درک درستی از کاستی های خود، شما قطعا به سوی پیشرفت گام خواهید برداشت. این پیشرفت ها ممکن است باعث افزایش شانس موفقیت در زندگی شخصی و حرفه ایتان شود.


  1. خود تنظیمی

خود تنظیمی که به عنوان خود مدیریتی نیز شناخته می شود، یکی دیگر از مولفه های مهم هوش هیجانی است.

از آنجا که با برخورداری از هوش هیجانی، شما درک واضحی از احساسات خود خواهید داشت، یاد خواهید گرفت که چگونه آن ها را به نحو صحیحی مدیریت کنید. این امر بدان معنا نیست که شما به خودتان اجازه نمی دهید احساس بدی داشته باشید، بلکه بدین معنی است که حتی المقدور از احساسات منفی اجتناب خواهید کرد و به جای بروز واکنش های احساسی، منتظر خواهید ماند تا احساسات زود گذر از بین بروند و بتوانید به طور منطقی به شرایط پاسخ دهید.

علاوه بر این می توانید به طور موثری عملکردها و اقدامات خود را کنترل کنید و این امر به شما کمک می کند تا به جای تصمیم گیری های ناگهانی ، گام های حساب شده ای بردارید لذا به سرعت می توانید با شرایط جدید هماهنگ شوید.

همچنین بخوانید: راه های افزایش هوش هیجانی

  1. همدلی

افراد دارای هوش هیجانی نسبت به افرادی که هوش هیجانی کمتری دارند، دلسوزترند. چرا که آن ها می توانند با دقت احساسات دیگران را تحلیل کنند و به این درک رسیده اند که چگونه گفتار و اقدامات آن ها می تواند بر احساسات دیگران تاثیر بگذارد. در نتیجه، در هنگام انتخاب کلمات و اقدامات مناسب، احساسات مردم را در نظر می گیرند.

این افراد به جای تصمیم گیری های فوری، سعی می کنند وضعیت و اقدامات دیگران را درک کنند و این امر به آن ها کمک می کند تا به جای تصمیم گیری یا واکنش های آنی نسبت به واژگان و اقدامات افراد، روی یک راه حل مناسب تمرکز کنند.

بنابراین افراد دارای هوش هیجانی به احتمال زیاد به خوبی با دیگران تعامل خواهند داشت و می توانند در هنگام کار با اعضای تیم، کارمندان یا مشتریان به آن ها سود برسانند.

آنها نحوه ی برقراری ارتباط با دیگران را فرا گرفته اند و می دانند که در شرایط دشوار بدون اینکه احساسات مردم را خدشه دار کنند باید چگونه رفتار نمایند. این کار، زندگی حرفه ای و شخصی آنها را آسان تر می کند.


  1. مهارت های اجتماعی

هوش هیجانی شامل برخورداری از مهارت های اجتماعی مطلوبی است که برای موفقیت های فردی ضروری می باشند. افراد دارای هوش هیجانی دوستانه رفتار می کنند و دوست داشتنی هستند، بنابراین به سرعت با دیگران هماهنگ شده و بازیکنان خوبی هستند.

از آنجا که آن ها می توانند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند و احساسات مردم را مد نظر قرار دهند، به سرعت نقاط مشترکی با سایر افراد خواهند یافت و با آن ها به تفاهم خواهند رسید. هنگام کار با گروه ها، افراد دارای هوش هیجانی به درک عظیمی از هویت احساسی گروه ها خواهند رسید و به طور مناسب بدان ها پاسخ خواهند داد.

افراد دارای هوش هیجانی بالا با توجه به مهارت های اجتماعی خود، می توانند به جای تمرکز بر روی محصول، بر جنبه های اجتماعی کسب و کار خود تمرکز کنند. بنابراین آنها دقیقا می دانند که چه راه حل هایی را برای برطرف نمودن نیازها و خواسته های مشتریان هدفشان ارائه نمایند.

به عنوان مثال، کارشناسان سئوی دارای هوش هیجانی عمدتا بر این نکته تمرکز می کنند که چگونه تجربه کاربر بر رتبه بندی جستجو اثر می گذارد. این کار به نفع آن ها می باشد، چرا که آمارها نشان داده کارشناسانی که بیشتر بر مشارکت کاربران و جست و جوهای آن ها تمرکز می کنند موفق ترند.

علاوه بر این، این گونه افراد می توانند روابط بین فردی قوی ای را با مشتریان خود برقرار کنند. این امر باعث افزایش وفاداری مشتری می شود و شانس دستیابی به موفقیت را در دراز مدت بهبود می بخشد.


چگونه هوش هیجانی خود را افزایش دهیم؟

بسیاری از مردم به طور طبیعی از موهبت هوش هیجانی برخوردارند در واقع این افراد با این موهبت خدادادی متولد شده اند. با این حال، کسانی که به طور طبیعی با این ویژگی متولد نشده اند هم می توانند هوش هیجانی را به صورت اکتسابی به دست آورند. در اینجا چند نکته برای بهبود هوش هیجانی ذکر شده که دانستن آن ها خالی از لطف نیست:

  • اولین قدم این است که خود آگاهی را در درون خود تمرین کنید و یاد بگیرید که احساسات دیگران را درک نمایید. سعی کنید آنچه را که احساس می کنید با پوست و گوشتتان درک نمایید و با خود بگویید چرا چنین احساس خاصی دارید و چگونه می توانید به طور مناسب به این احساس پاسخ دهید. اگر ارزیابی و تحلیل احساسات برایتان آسان نیست بهتر است آن ها را بنویسید.
  • به کلمات و عملکردهایتان توجه کنيد تا بتوانید پاسخ مناسبی به موقعیت های مختلف بدهید. به جای واکنش نشان دادن سریع به یک موقعیت سعی کنید خوب فکر کنید و یک پاسخ مناسب بدهید تا از درگیر شدن بیش از حد در مشکلات جلوگیری نمایید.

پس از انجام این کارها شما به وضوح خواهید دید که چگونه هوش هیجانی بالا شانس موفقیت شما را افزایش خواهد داد. اگر می خواهید هوش هیجانیتان را به صورت حرفه ای افزایش دهید، بهتر است به دنبال یک مربی هوش هیجانی باشید تا بتوانید پتانسیل شغلی خود را افزایش دهید.


نظر خود را بیان کنید