انواع سرطان و علائم آن

خطرات ، نشانه ها، علائم، آزمایش ها، درمان ها و همه چیزهایی که باید در مورد سرطان بدانید.

انواع سرطان و علائم آن

آشنایی با علائم اصلی سرطان بسیار مهم است حتی اگر فکر میکنید هیچگاه به این بیماری مبتلا نخواهید شد سعی کنید این مقاله را برای یکبار بخوانید:

به گزارش آلامتو به نقل از everydayhealth؛ سرطان یک واژه گسترده است که برای توصیف بسیاری از بیماری‌ های مختلف به کار می ‌رود. به طور کلی، سرطان زمانی اتفاق می‌ افتد که سلول ‌های غیر طبیعی در بدن شما از کنترل خارج شوند و سلول ‌های طبیعی را از بین می برند.

این بیماری تقریبا ممکن است در هر جایی از بدن شروع شود. سرطان می‌ تواند در یک نقطه بماند، یا در تمام بدن شما گسترش یابد. بعضی از سرطان‌ ها به آرامی رشد می ‌کنند در حالی که برخی دیگر به سرعت رشد می‌ کنند.

با توجه به جایی در بدن که سرطان از آن آغاز می شود، نامگذاری می شود، مثلا سرطان سینه، در بافت سینه شما آغاز می شود. بسیاری از سرطان‌ ها تومورهای جامد تشکیل می ‌دهند که رشد بافت را تشکیل می ‌دهند. اما سرطان ‌های خونی، مانند لوسمی، به طور کلی به عنوان تومور رشد نمی ‌کنند؛ آن‌ ها در شکل سلول‌ های انفرادی باقی می مانند.

تومورها می توانند بدخیم (سرطانی) یا خوش خیم (غیر سرطانی) باشند.


شیوع: سرطان یک بیماری شایع است

طبق گزارش موسسه سرطان ملی، هر ساله بیش از ۱.۶ میلیون مورد جدید سرطان در آمریکا تشخیص‌ داده می شود. حدود ۵۹۷،۶۹۰ نفر سالانه بخاطر ابتلا به یکی از انواع سرطان جان خود را از دست می ‌دهند.

همچنین اطلاعات نشان می دهند که بیش از 38 درصد از مردان و زنان در نقطه ای از زندگی شان در معرض یک نوع سرطان قرار می گیرند. پس از بیماری قلبی، سرطان دومین علت مرگ در این کشور است..

هر کسی ممکن است سرطان بگیرد، اما با افزایش سن شما خطر اتلا به سرطان نیز بالا می رود. تقریبا از هر 10 نفر مبتلا به سرطان 9 نفر 50 ساله یا بیشتر تشخیص داده می شوند.

خبر خوب این است که نرخ بقا برای بسیاری از انواع سرطان‌ ها به دلیل پیشرفت در غربالگری و درمان افزایش می ‌یابد.


عامل ژن: چگونه سرطان اتفاق می افتد

سرطان یک بیماری ژنتیکی است، به این معنی که این بیماری از طریق تغییراتی در ژن‌ هایی ایجاد می ‌شود که رشد سلول ‌ها را کنترل می‌ کنند و در بدن شما تقسیم می‌ شوند. این تغییرات ژن، که برخی اوقات “جهش‌” نامیده می ‌شوند باعث تغییرات گوناگونی می ‌شوند که می ‌توانند یک سلول سرطانی را ایجاد کنند.

قرار گرفتن در معرض مواد مضر مانند استعمال دخانیات یا تشعشع می ‌تواند به DNA شما آسیب رسانده و باعث ایجاد تغییراتی در ژن ‌ها شود. دیگر عوامل سبک زندگی مانند قرار گرفتن در معرض گسترده آفتاب می ‌تواند منجر به جهش شوند.

تنها به این دلیل که شما با یک جهش ویژه‌ متولد شده ‌اید، همیشه تضمین نمی ‌کند که شما سرطان را گسترش خواهید داد. تنها ۵ تا ۱۰ درصد از سرطان ‌ها نتیجه مستقیم از جهش وراثتی از یک والد است.

معمولا جهش‌ های ارثی و اکتسابی در کنار هم برای ایجاد سرطان کار می ‌کنند. برای مثال، شما ممکن است یک ژن از پدر و مادر خود به ارث ببرید که باعث می ‌شود زمانی که در معرض دود دخانیات قرار بگیرید، سرطان گسترش خواهد یافت.


متاستاز: هنگامی که سرطان گسترش می یابد.

سرطان می تواند از منطقه ای که شروع شده به سایر نقاط بدنتان گسترش یابد. این روند را متاستاز یا مهاجرت سلول های سرطانی از یک بافت به بافت دیگر می نامند.

متاستاز سرطان می ‌تواند بسیاری از اندام‌ های بدن شما را تحت‌ تاثیر قرار دهد، اما هنوز همان نوع سلول ‌های سرطانی را به عنوان سرطان اصلی در خود دارد. پزشکان، سرطان شما را براساس موقعیت اولیه خود اعلام خواهند کرد. بنابراین، سرطان لوزالمعده که به کبد شما سرایت کرده ‌است هنوز به سرطان لوزالمعده معروف است.

زمانی که سلول های متاستاز در زیر میکروسکوپ مشاهده می شوند، همانند سلول های سرطانی اصلی هستند.

وقتی سرطان گسترده شود، درمان برای پزشکان سخت ‌تر می ‌شود.


رایج ترین انواع سرطان

سرطان پوست تحت عنوان سرطان‌هاي غیر ملانومایی (non melanoma)، شایع ‌ترین شکل سرطان است که هر ساله حدود ۳ / ۳ میلیون نفر را تحت ‌تاثیر قرار می‌ دهد. سرطان پستان مورد بعدی به دنبال سرطان ریه و سرطان پروستات است.

سایر سرطان های رایج عبارتند از:

  • سرطان کولون و رکتوم
  • سرطان خون
  • سرطان کبد
  • سرطان مثانه
  • سرطان پوشش داخلی رحم یا آندومتر
  • سرطان کلیه
  • ملانوما
  • سرطان لنفوم غیر هودکین
  • سرطان لوزالمعده یا پانکراس
  • سرطان تیروئید

سرطان در انواع مختلفی از بافت های بدن شروع می شود. سرطان می ‌تواند در هر جایی در بدن شما اتفاق بیفتد. انواع مختلفی از سرطان ‌ها وجود دارد و هر نوع نیز زیرمجموعه های خاص خودش را دارد که ممکن است دکترها به طور متفاوتی با آن ‌ها روبرو شوند.

سرطان ها نیز به دسته های مختلفی تقسیم می شوند، از جمله این طبقه بندی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کارسینوما : کارسینوما شایع‌ ترین نوع هستند. آن‌ ها توسط سلول‌های اپی تلیال که در داخل و خارج بدن قرار می‌ گیرند، شکل می ‌گیرند. کارسینوماها را می توان به زیر شاخه‌ های زیر تقسیم کرد:

  • آدنوکارسینوم ها در سلول های اپیتلیالی که مایع یا مخاط را ایجاد می کنند، رشد می کنند. سرطان های سینه، روده بزرگ و پروستات آدنوکاردینوم هستند.
  • کارسینوم سلول بازال در لایه زیرین پوست شروع می شود.
  • کارسینوم سلول سنگفرشی در سلول‌های اپی تلیال ، که درست زیر سطح بیرونی پوست قرار دارند، شکل می گیرند. سلول های سنگفرشی ارگان های مختلف مانند روده، معده، مثانه، ریه ها و کلیه ها را تشکیل می دهند.
  • سرطان سلول گذار در یک نوع بافتی به نام اپیتلیوم گذرا تشکیل شده است. سرطان های مثانه، قلب و یا کلیه ها گاهی اوقات سرطان سلول گذار هستند.

سارکوم ها در استخوان ها و بافت های نرم (عضلات، رگ های خونی، چربی، تاندون ها، رباط ها، یا عروق لنفاوی) بدن شکل می گیرند. استئوسارکوم رایج ترین نوع سرطان استخوان است. سارکوم نرم بافتی شامل سارکوم کاپوسی، لیپوسارکوم و… است.

لوکمیا: سرطان هایی که در سلول های تشکیل دهنده خون شروع می شوند، لوکمیا هستند. آنها معمولا تومور را تشکیل نمی دهند، بلکه در خون و مغز استخوان رشد می کنند.

لنفوم: لنفوم سرطان هایی هستند که از لنفوسیتهای طبیعی که از سلولهای سفید خون عفونی هستند که بخشی از سیستم ایمنی بدن شما هستند، تولید می شوند. لنفوم هوچکین و لنفوم غیر هودکین دو نوع اصلی هستند.

ملانوما: این سرطان ها در سلول هایی به نام ملانوسیت ها که به پوست شما رنگ می دهند، ایجاد می شوند. اغلب اوقات ملانوما بر روی پوست شکل می گیرند اما می توانند در نقاط دیگر مانند چشم نیز رشد کنند.

میلوم مولتیپل (Multiple Myeloma): نوعی سرطان خون است که از سلول‌ های پلاسما که نوعی سلول ایمنی هستند، مشتق شده اند.

تومورهای مغزی و نخاعی: این تومورها در سیستم عصبی بدن تشکیل می شوند.

تومورهای نورواندوکرین: در سلول هایی تولید می کنند که هورمون ها را به خون شما آزاد می کنند.

تومورهای کارسینوئید: این یک نوع تومور عصبی عضلانی است که معمولا در مقعد و روده کوچک یافت می شود.

تومورهای سلول های بنیادی: تومورهای سلول های بنیادی در سلول های تولید مثل (تخم یا اسپرم) بدن شما شروع می شوند.


زندگی با سرطان

سال‌ها پیش، افراد مبتلا به سرطان مدت زیادی دوام نمی آوردند و این بیماری افراد مبتلا را از پای در می آورد. اما امروزه با توجه به پیشرفت‌ های پزشکی، چشم ‌انداز این بیماری به طور قابل ‌توجهی در سال‌ های اخیر بهبود یافته ‌است.

امروزه حدود 15 میلیون نفر در ایالات متحده با سرطان زندگی می کنند. در سال های اخیر، جنبش های آگاهی سرطان به انواع سرطان ها توجه کرده اند.

ممکن است یک نوار سرطان را دیده یا استفاده کرده باشید تا از خودتان و یا عزیزانتان به عنوان بخشی از مبارزه با سرطان حمایت کنید. این برنامه ‌ها به افزایش بودجه مورد نیاز برای تحقیقات و توسعه دارو کمک می ‌کنند.


عوامل خطر برای سرطان چیست؟

سرطان یک بیماری نیست، بلکه چندین بیماریست که هر کدام از آن ها به مراقبت و استراتژی درمان خاص خود نیاز دارد. اما یک چیز در مورد سرطان به راحتی قابل درک است: پیشگیری بهتر از درمان است.

حال برایتان سوال است که چگونه از این بیماری پیشگیری کنید؟ با اجتناب از عومل خطر

پزشکان در مورد اینکه چه چیزی می تواند موجب ابتلا به سرطان شود، به شما اطلاعاتی می دهند و شما باید از این علایم دور باشید. سیگار کشیدن در صدر این عوامل قرار دارد. این کار علت اصلی سرطان ریه و بیش از دوازده سرطان دیگر است.

رژیم غذایی ناسالم، چاقی، فقدان ورزش، مصرف الکل زیاد و قرار گرفتن در معرض نور خورشید از دیگر عوامل بالقوه ابتلا به سرطان است. از عوامل خطر آگاه باشید، از آن ها دوری کنید و از ابتلا به سرطان جلوگیری کنید.


علائم و نشانه های سرطان چیست؟

دانستن نشانه‌ ها و علائم سرطان می ‌تواند به شما و پزشک تان در تشخیص زودتر کمک کند تا هرچه زودتر سرطان درمان شود و این می‌تواند شانس موفقیت درمان را افزایش دهد.

نشانه ‌های سرطان شامل مواردی مانند کاهش وزن غیرقابل توضیح، تب و عرق شب هنگام، خستگی شدید و خونریزی غیرقابل توضیح است.

هیچ یک از این نشانه ‌ها نباید موجب نگرانی فوری شوند؛ آن‌ ها همیشه به این معنا نیستند که شما سرطان دارید. برخی از آن‌ ها می ‌توانند ناشی از بیماری‌ های کاملا بی ‌ربط به سرطان باشند. اما هرچه بیشتر بدانید، و هرچه زودتر به پزشک تان مراجعه کنید، احتمال بیشتری وجود دارد که شما و پزشک بتوانید نشانه‌ های سرطان را تشخیص داده و شروع به درمان کنید.

بعضی از سرطان‌ ها می ‌توانند بدون هیچ نشانه یا علامتی که برای شما یا پزشک شما آشکار باشد، رشد کنند. برای یافتن این سرطان ‌ها، محققان انواع مختلفی از ابزارهای غربالگری را توسعه داده‌ اند که می‌ توانند حضور سرطان را قبل از اینکه شناخته شده باشند، نشان دهند.

در بین سرطان ‌ها برای سرطان‌ های سینه، روده، راست ‌روده یا مقعد، ریه و دهانه رحم غربالگری در دسترس است.

مهم است به خاطر داشته باشید که غربالگری و تشخیص دو چیز متفاوت هستند. نتیجه مثبت در تست غربالگری به این معنا نیست که شما سرطان دارید. اما اغلب به این معنی است که شما برای تشخیص قطعی به تست ‌های بیشتری نیاز دارید.


برای تشخیص سرطان از چه آزمایش هایی استفاده می شود؟

اگر شما با نتایج مثبت در آزمون غربالگری مواجه شدید، نگران نباشید! برای برخی از سرطان‌ها، پزشکان ابزارهای تشخیصی خوبی دارند که می‌ توانند فراتر از غربالگری بروند و به شما بگویند که سرطان دارید یا نه.

تصویر برداری از ابزار مشترکی است که برای تایید یافته ‌های مشکوک در طول غربالگری سرطان از آن استفاده می شود. در این میان می توان از اسکن CT، اشعه ایکس، MRI و ماموگرافی نام برد.

یکی دیگر از ابزار تشخیص چیزیست که به عنوان آندوسکوپی شناخته می شود، در این روش پزشکان یک لوله را درون بدن قرار می دهند تا نگاه دقیق به اطراف بیاندازند و ببینند آیا می توانند تومورها را تشخیص دهند یا خیر.

و یک ابزار سوم بیوپسی به معنی نمونه برداری از بافت ها است که در آن پزشکان نمونه کوچکی از بافت شما را برای جستجوی سرطان در نظر می ‌گیرند. برخی از تست‌ ها دقیق ‌تر از بقیه هستند، اما همه آن‌ ها می‌ توانند به تشخیص کمک کنند.


راهنمای درمان، یک مرحله از سرطان است!

زمانی که سرطان تشخیص داده می ‌شود ، شما و پزشک تان می‌خواهید بدانید که سرطان تا چه حد پیشرفت کرده ‌است. آیا ابزار تشخیصی آن را زود تشخیص داده است؟ یا در مرحله ای است که مدت زیادی از آن گذشته و در سراسر بدن گسترش یافته است؟

مرحله ۱ به این معنی تشخیص است که مشخص می شود شما سرطان دارید. مرحله ۲ و مرحله ۳ به این معنی است که تومور رشد کرده و شروع به گسترش در بافت ‌های اطراف کرده‌ است. مرحله ۴ به این معنی است که سرطان در تمام بخش ‌های بدن گسترش ‌یافته است.

هر نوع سرطان یک سیستم مرحله‌ بندی مجزا دارد و تفسیر مرحله سرطان می‌ تواند دشوار باشد. آنکولوژیست یا متخصص سرطان می‌ تواند معنی مراحل شما را توضیح دهد.


یک انبار اسلحه برای درمان سرطان وجود دارد

انکولوژیست ها یک انتخاب وسیع و رو به رشد از درمان هایی دارند که اکنون می توانند برای مبارزه با سرطان استفاده شوند. بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان می ‌توانند انتظار داشته باشند که بسته به نوع سرطان مرحله‌ ی آن، ترکیبی از درمان‌ ها را دریافت کنند.

برای از بین بردن تومورها می توان از جراحی استفاده کرد و شیمی درمانی و پرتو درمانی می تواند برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده شود. گاهی اوقات بیماران تمام سه روش درمان را دریافت می کنند.

ایمونوتراپی یک گزینه درمانی جدیدتر است که در آن درمان توانایی سلول‌ های ایمنی بدن را افزایش می‌ دهد تا سلول ‌های سرطانی را تشخیص داده و به آن ‌ها حمله کند.

یکی دیگر از درمان ‌های جدید ، درمان هدفمند است که در آن پزشکان به طور مستقیم به ژن‌ ها و یا مسیرهای شیمیایی که رشد سرطان را تحریک می ‌کنند، حمله می‌ کنند. درمان ‌های جدید و درمان‌ های هدفمند هر ساله در حال توسعه هستند.


روش درمانی CAR T-cell: استفاده از سیستم ایمنی بدن

یکی از جدیدترین شکل ‌های درمان سرطان ، درمان شخصی سازی است. این شکل، درمانی است که به طور منحصر به فرد برای تومور بیمار ایجاد شده‌ است.

در روش درمانی CAR T-cell سلول ‌های ایمنی ویژه ‌ای به نام سلول‌ه ای T از جریان خون بیمار استخراج می‌ شوند و با افزودن یک گیرنده آنتی ‌ژن که به آن ‌ها کمک می‌ کند، سلول ‌های سرطانی بیمار را هدف قرار دهند. سپس این سلول‌ های T مهندسی شده به بیمار بازگردانده می‌ شوند. بیشتر تحقیقات شخصی سازی در آزمایش ‌های بالینی مورد بررسی قرار می ‌گیرند.


مراقبت تسکینی می تواند به سهولت بیماری کمک کند

همانطور که هر کسی که تحت درمان سرطان قرار دارد می تواند به شما بگوید، درمان می ‌تواند دشوار باشد و گاهی اوقات می‌ تواند اثرات جانبی خطرناکی داشته باشد. درمان این علائم می‌ تواند زندگی بیماران را بهبود بخشد در حالی که آن ‌ها و پزشکان در تلاش برای رهایی از سرطان هستند.

چنین درمانی به عنوان مراقبت ‌های تسکین ‌دهنده یا مراقبت‌ های حمایتی منسوب است. این درمان‌ ها شامل دارو، حمایت عاطفی، تکنیک‌ های ریلکس سازی و تمدد اعصاب، پشتیبانی تغذیه ای و… است. این نوع مراقبت می تواند برای کودکان و همچنین بزرگسالان مهم باشد.


منابع ارائه آموزش و پشتیبانی سرطان

انجمن سرطان آمریکا، موسسه ملی سرطان (بخشی از موسسه ملی بهداشت) و انجمن آمریکایی انکولوژی بالینی، منابع زیادی برای بیماران سرطانی و خانواده هایشان دارند. اما تعداد زیادی از سازمان ها، سایت ها و وبلاگ ها وجود دارد که می تواند پس از تشخیص، به شما در مراقبت از خودتان، کمک کنند.


نظر خود را بیان کنید