رابطه استرس و حافظه

آیا حافظه تان رو به زوال است؟ دلیل این مشکل می تواند سبب شگفتی شما شود

اگر در معرض استرس زیادی هستید و همزمان دچار فراموشی های کوچکی میشوید که نگران‌تان کرده است با ما در این مقاله همراه شوید.

به گزارش آلامتو به نقل از psychologytoday؛ در این مطلب من به شما نشان خواهم داد که چرا افرادی که از استرس مزمن رنج می برند، مدام دچار مشکلات حافظه می شوند. به طور خلاصه، زمانی که ما دچار استرس می شویم، مرکز حافظه موجود در درون مغزمان، که هیپوکامپ نامیده می شود به درستی قادر به رمزگذاری خاطرات نخواهد بود.

stress

استرس و حافظه

این امر بدان دلیل روی می دهد که هیپوکامپ با گیرنده های کورتیزول پوشیده شده است و زمانی که ما در معرض استرس مزمن قرار می گیریم، کورتیزول ما افزایش می یابد و هیپوکامپ را در درون خود غرق می کند و همین امر سبب می شود تا این بخش از مغز در انجام فعالیت خود دچار اخلال شده و حافظه ما دچار نقص شود.

در کوتاه مدت نتیجه چنین رویدادی این است که ما مسائل ناگوار و ضربه های روحی بسیار استرس زا را رمزگشایی نمی کنیم. اما چنانچه این امر به درازا بکشد، تنش مزمن، که موجب غرق شدن مداوم هیپوکامپ در جریان کورتیزول می شود، منجر به آتروفی یا ضعیف شدن قسمت حافظه مغز می گردد و این امر به نوبه خود باعث می شود که نه تنها مغز رویدادهای آسیب زننده و استرس زا را رمزگشایی نکند، بلکه هیچ خاطره ای را نیز ثبت ننماید.

چنین به نظر می رسد که بسیاری از اطلاعات از “یک گوش وارد و از گوش دیگر” بیرون می روند. بنابراین، در بسیاری از مردم، اختلالات روی داده در حافظه، گواهی بر آغاز زودرس بیماری آلزایمر نیست، بلکه، این نشانه ای از استرس بیش از حد است.

سوالی که در این جا پیش می آید این است که چه کاری می توانیم در جهت بهبود حافظه مان انجام دهیم ؟ خبر خوب این است که نورون زایی که سبب احیای نورون ها می شود، در هیپوکامپ امکان پذیر است. لذا من در قسمت پایین چند توصیه مختصر و کوتاه را به شما ارائه می کنم تا بتوانید حافظه ای سالم و قوی داشته باشید!

قبلا اثبات شده است که ایتم های زیر سبب می گردند نورون زایی در هیپوکامپ افزایش یابد:

  1. ورزشی با شدت متوسط: شما نمی خواهید قهرمان ماراتن باشید پس فقط کافی است که در هفته، سه بار به مدت 30 دقیقه ورزش کنید تا بتوانید آرامش روحی لازم را کسب نمایید.
  2. خوردن شکلات و زغال اخته: نورون زایی هیپوکامپ می تواند با خوردن غذاهای غنی از فلاونوئیدها، مانند کاکائو و زغال اخته، تقویت گردد.
  3. تمرین ذهن آگاهی: تلفیق تمرینات ذهن آگاهی، نظیر یوگا، مدیتیشن و تنفس دیافراگمی راه دیگری برای تقویت مرکز حافظه می باشد.
  4. مصرف امگا 3: اسیدهای چرب امگا 3 یک راه عالی برای تسریع نورون زایی موجود در مرکز حافظه مغز هستند و علاوه بر این، می توانند به مدیریت و درمان افسردگی نیز کمک کنند.

استرس، اضطراب و تروما می توانند موجب تخریب مغز شوند. اگر فکر می کنید ممکن است به یکی از این بیماری ها دچار شده باشید، بهترین راه این است که به دنبال کسب کمک حرفه ای از یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی مجاز و یا روانکاو باشید.

با این حال، بسیاری از مردم با ایجاد تغییرات کوچک در گذر زمان (که من آنها را “تغییرات درجه یک” می نامم) می توانند تفاوت های زیادی را در نحوه احساس و بهبود حافظه خود مشاهده نمایند.

البته این امر نیاز به زمان دارد و به تدریج سبب ترمیم هیپوکامپ آسیب دیده شما خواهد شد پس نباید انتظار داشته باشید که تغییرات بزرگی در مدت زمان کوتاه برایتان اتفاق بیفتد. پس از همین امروز شروع کنید و عادات بد خود را کنار گذاشته و سعی کنید موارد بالا را در زندگی خود لحاظ نمایید.


نظر خود را بیان کنید