سیستم های اعلام و اطفا حریق

حتما شما هم تا کنون هنگام ورود به یک پارکینگ عمومی یا مجتمع های جدید متوجه وجود شیر های قرمز رنگ بر روی سقف و استوانه های قرمز رنگ بر روی دیوار ها شده اید. و مطمئنن با کارایی آن ها نیز تا حدودی آشنایی دارید . بله همانطور که می دانید این دستگاه ها و دستگاه های مشابه آن ها مربوط به سیستم های کنترل ، اعلام و اطفا حریق هستند که امروزه در استاندارد جهانی از ملزومات بنا ها و سازه ها به شمار می آیند و در کشور ما نیز این فرهنگ در حال ترویج است.

تفاوت سیستم اعلام و اطفا حریق چیست؟

معمولا ما هر دو این سیستم ها را به یک نام می شناسیم و آن هم سیستم کنترل آتش یا مشابه آن است. خیلی از افراد هم به تمام این مجموعه آتش خاموش کن می گویند. اما مهم است بدانیم که هر یک از اجرای این سیستم نام و اامان های جدا دارند و با اینکه در کنار هم کار می کنند اما عملکرد متفاوتی دارند. برای درک آن مثالی می زنیم : موتور خودرو یک مجموعه از قطعات مختلف و عملکرد های مختلف است که در قالب یک مجموعه فعالیت می کنند و نیروی لازم برای حرکت خودرو را فراهم می کنند. به همین شکل نیز سیستم های اطفا و اعلام حریق در کنار هم این امکان  را فراهم می آورند که بتوان دود ، آتش یا حرارت شدید را تشخیص داد و برای خاموش کردن یا جلوگیری از آن اقدام نمود. مسئولیت اصلی سیستم اعلام حریق در ایمن فیدار اروین تشخیص محل آتش سوزی ، شدت آن ، نوع آن و فرستادن تمام اطلاعات به پردازنده مرکزی است. در کنار آن وظیفه سیستم اطفا حریق دریافت این هشدار ها ، سنجش آن ها و استفاده از راهکار مناسب برای مهار ، جلوگیری یا خاموش کردن آتش است.

سیستم اعلام حریق

همانطور که از نام این سیستم پیداست وظیفه آن بخش اعلام خطر می باشد. اما چگونه این کار انجام می شود؟ این سیستم از یک سری سنسور ها و حساسیت سنج ها تشکیل شده است که در مکان های مختلف با توجه یه نوع آن ها نصب می شوند. شاید همه ما آن استوانه قرمز رنگ شبیه به شیپور را روی دیوار های مرکز خرید دیده باشیم. بله این یک نوع سنسور است که دود را تشخیص می دهد و به پردازنده مرکزی هشدار می دهد. شاید حتی آن قاب گرد سفید رنگ را نیز دیده باشیم که بیشتر شبیه لامپ است اما دورتادور آن سوراخ است و به سقف نصب شده است. این هم یک نوع سنسور تشخیص دود است که با تشخیص دود هشدار را برای کنترلر مرکزی ارسال می کند. البته اینها سنسور های رایج هستند و بسیاری از سنسور های دیگر نیز وجود دارند که بسیار حرفه ای تر هستند و حتی می توانند میزان حرارت در هر نقطه را محاسبه کنند و حتی نوع گرما را که آیا حاصل از آتش است یا دود نیز تشخیص دهند.

سیستم اطفا حریق

این سیستم در واقع تکمیل کننده سیستم اعلام حریق است و پس از تشخیص آتش توسط سیستم اعلام حریق وارد مدار می شود تا از خسارات جلوگیری کند. این سیستم هم شامل اجزایی است که قطعا تا کنون برخی از آن ها مشاهده کرده ایم. آن لوله های قرمز رنگ روی سقف که هر کدام در انتهایشان یک شیر کوچه به سمت پایین دارند و در فروشگاه ها نصب شده اند بخشی از همین سیستم اطفا حریق هستند. اما آن چه شما در قالب لوله یا شیر روی سقف یا دیوار می بینید فقط بخش کوچکی از سیستم اطفا حریق است. قسمت بزرگی از سیستم اطفا حریق در پشت این دیوار ها مخفی شده است که می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. مثلا ممکن است سیستم اطفا حریق یک فروشگاه بزرگ شامل یک منبع بزرگ به اندازه 3 متر باشد که پر از مواد ضد احتراق است ، در آن سو شاید برای یک ساختمان کوچک امتداد این لوله  ها به چند کپسول موازی شده وصل شده باشد که پر از پودر یا کف یا مواد مشابه هستند. نوع ماده مصرفی در سیستم های اطفا حریق با توجه به مکان مورد پوشش ، لوازم موجود در آن مکان ، فضای موجود برای راه اندازی سیستم اطفا حریق و هزینه پیش بینی شده برای راه اندازی سیستم اطفا حریق تعیین می گردد. مشاوران ما در Ervin-co.com  آماده اند تجربات خود را در زمینه اطفا و اعلام حریق در اختیار شما قرار دهند.

در پشت تمام این تجهیزات شامل اجزای اعلام حریق و دستگاه های اطفا حریق همیشه یک مرکز فرمان وجود دارد. این مرکز فرمان ممکن است یک تابلو مشابه تابلو برق باشد که تمام ورودی ها و خروجی ها به آن متصل است. این کنترلر مرکزی با توجه به هشدار هایی که از سنسور های سیستم اعلام حریق دریافت می کند خروجی های خود را که همان سیستم اطفا حریق است فعال می کند و از پیش روی آتش و خسارات جانبی آن جلوگیری می کند. در سیستم های مختلف مقدار پیچیدگی این کنترلر متفاوت است و همچنین نحوه برخورد آن با آلارم های متفاوت نیز تغییر می کند که می تواند شامل فعال کردن پلکانی سیستم اطفا و ایجاد حساسیت برای نقاط مختلف باشد.