چگونه ذهنمان را تقویت کنیم؟

آموزش مغز: 12 تمرین سریع و سرگرم کننده ذهنی
بهترین تمرینات ذهنی برای تقویت مغز

بهترین تمرینات ذهنی برای تقویت مغز

مزایای ورزش فقط به بدن ختم نمی شود و همان قدری که ورزش می تواند برای بدن مفید و موثر باشد، تمرین‌ های ذهنی هم تاثیرگذارند و مهم است که برای تقویت مغز از این تمرین ها غافل نشویم.

شاید تعجب کنید، اما انجام چند تمرین کوتاه برای مغز، می تواند تغییرات تاثیرگذاری در زندگی شما ایجاد کند. در این مطلب از مجله آلامتو به 12 تمرین ذهنی مفید که می توانید برای تقویت مغزتان از آن استفاده کنید، می پردازیم، لطفا با ما همراه باشید.


همه ما می دانیم که آمادگی جسمانی باعث افزایش استقامت و افزایش قدرت عضلانی ما می شود. اما می خواهیم بدانیم که انجام تمرینات ذهنی چه تاثیراتی بر روی مغز دارد.

تحقیقات نشان می دهد که آموزش ها و تمرینات شناختی دارای مزایای کوتاه مدت و بلند مدت هستند، از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود حافظه

پس از هشت هفته تمرین شناختی توسط 19 دانشجو، هیپوکامپ مغز آن ها بزرگتر و فعال تر از همسالان آن ها بود. هیپوکامپ قسمتی از مغز است که با یادگیری و حافظه در ارتباط است.

  • کاهش سطح استرس

تسلط بر وظایف جدید، یادگیری را سریع تر کرده و شامل سطوح استرس کمتری است. حافظه قوی می‌تواند اطلاعات را با تلاش کمتری برای ذهن فرا بخواند.

  • بهبود عملکرد کاری

یادگیری سریع و به یاد آوردن جزئیات کلیدی می تواند به عملکرد بهتر منجر شود. یک ذهن قوی می تواند باعث شود که فرد مهارت های نرم (soft skills) مانند توجه به جزئیات را کسب کند و این همان چیزی است که یک کارفرما برای استخدام شخص می خواهد.

  • تاخیر در کاهش شناختی

با بالا رفتن سن، قطعا با مشکلاتی نظیر کاهش شناختی روبرو خواهیم بود. مطالعه‌ای که توسط مجله انجمن علمی سالمندان آمریکا منتشر شده است نشان داد که 10 جلسه یک ساعته تمرین و آموزش ذهنی و شناختی باعث افزایش سرعت پردازش اطلاعات در بزرگسالان سنین 65 تا 94 سال شده است.

چیزی که در مورد تمرینات ذهنی مهم است، این است که یک آموزش یا تمرین ذهنی پایدار بودن، باید آسان و سرگرم کننده باشد.


12 تمرین ذهنی سرگرم کننده برای مغز

برای انجام تمرینات سرگرم کننده نیازی به باشگاه رفتن نیست و می توانید در خانه تمرینات ذکر شده در قسمت پایین را انجام دهید. برای تمرین روزانه مغز می توانید فعالیت های زیر را با هم ترکیب کرده و مطابقت دهید:


  1. طوفان مغزی (Brainstorming)

یکی از ساده ‌ترین و آسان ‌ترین راه ‌ها برای درگیر کردن مغزتان، پیدا کردن راه حلی برای چالشی که با آن روبرو هستید. اگر در ایده پردازی انفرادی توانا نیستید، از یک شریک بخواهید که به شما ملحق شود.

هنگامی که من در تلاش هستم تا موضوعاتی را برای نوشتن مطالبم مطرح کنم، از سردبیرانم می خواهم که ایده های خود را این مورد مطرح کنند. دوستان یا همکاران، معمولا از کمک کردن خواشحال خواهند شد.


  1. رقصیدن

می خواهید بگویید که رقصیدن بیشتر از اینکه یک تمرین ذهنی باشد، یک حرکت فیزیکی است؟ بله درست است، اما به یاد داشته باشید که هماهنگی و تناسب لازم برای تمرین مغز مفید و بسیار تاثیرگذار است. به علاوه، رقص بسیار هم سرگرم کننده است.

مطالعات نشان می دهد که رقص باعث افزایش مهارت های شناختی چندگانه می شود. برنامه ریزی، به خاطر سپردن، سازماندهی و خلاقیت همه مهارت هایی هستند که می توانند از این طریق سود ببرند.


  1. یادگیری یک زبان جدید

یادگیری یک زبان جدید به زمان نیاز دارد. اما اگر آن را به درس های کوچک و روزانه تقسیم کنید، ساده تر از آن است که فکر کنید. از آنجا که در هنگام یادگیری یک زبان جدید هر درس به درس قبلی وابسته است و مجبور به تکرار هستید، به طور مرتب ذهن تان در حال کار است و این به تقویت آن کمک می کند.


  1. پرورش یک سرگرمی

همانند یادگیری زبان، برای پیشرفت و توسعه یک سرگرمی نیز به زمان نیاز داریم. اما نکته جالبی که در این مورد وجود دارد، این است که با تمرین و پرورش بیشتر آن، عملکرد مغزتان را نیز بهبود می بخشید. اگر می ‌خواهید مغز خود را تقویت کرده و یک مهارت شناختی خاص را بهبود بخشید، یک سرگرمی را انتخاب کنید که با آن مهارت همسو باشد.

به عنوان مثال:

  • توجه به جزئیات: سرگرمی ای را انتخاب کنید که نیاز باشد برای انجام آن با خصوصیات کوچک و ظریف کار کنید. نجاری، ساخت ماکت، طراحی و نقاشی همه گزینه های خوبی هستند.
  • یادگیری و حافظه: فعالیتی را انتخاب کنید که از شما بخواهد جزئیات زیادی را به خاطر بسپارید. بهترین گزینه های شما سرگرمی هایی است که مانند جمع ‌آوری تمبرها و یا سکه به دسته ‌بندی زیاد نیاز دارند.
  • عملکرد حرکتی: برای این عملکرد مغز، فعالیت های بدنی می توانند به عنوان تمرینات ذهنی سرگرم کننده دوگانه عمل کنند. ورزش هایی مانند فوتبال و بسکتبال عملکردهای حرکتی ناخالصی را ایجاد می کنند. عملکردهای حرکتی از طریق فعالیت هایی مانند تنیس روی میز یا حتی تجربه بازی های ویدئویی بهتر تمرین داده می شوند.
  • حل مسئله: بیشتر سرگرمی ها به این مهارت یعنی حل مسئله، نیاز دارند.

  1. بازی های تخته ای

درست است که این بازی‌ ها، شامل تمرینات بدنی نباشند، اما جزء بازی های بسیار پرطرفدار و سرگرم کننده هستند. با این حال همه بازی های تخته ای، برای تمرین شناختی به یک اندازه موثر نیستند.

بازی هایی مانند مهاجران کاتان یا سیطره کتان (Settlers of Catan) که مبتنی بر استراتژیک هستند را انتخاب کنید.


  1. بازی های کارتی

بازی های کارتی، به همان شیوه مشابه بازی های تخته ای، مهارت های شناختی را تقویت می کنند. به علاوه، آنها چند مزیت اضافی دارند که باعث می شود توجه ویژه ای به آنها شود.

چیزی که در مورد این شکل بازی وجود دارد این است، که با تعدادی کارت محدود می تواند بازی های مختلفی کنید و ذهن تان را به چالش بکشید.


  1. پازل

پازل ابزاری عالی برای ساختن یک مهارت شناختی خاص یعنی عملکرد بصری فضایی (visuospatial) است. تمرین برای تقویت این مهارت بسیار مهم است چون این یکی از اولین توانایی‌ هایی است که در افراد مبتلا به بیماری‌های شناختی مثل آلزایمر دچار لغزش می شود. می توانید با پازل های ساده شروع کنید و به تدریج سطح آن را بالا ببرید.


  1. پخش موسیقی

گوش دادن به موسیقی یکی از راه های خوب برای تقویت ذهن است اما موسیقی نواختن و پخش آن، یک قدم از گوش دادن به موسیقی فراتر می رود. مهم تر از اینکه، موسیقی شما را سرگرم کند، باعث می شود یک تمرین ذهنی سرگرم کننده باشد.

ابزاری را انتخاب کنید که می ‌دانید به آن پایبند خواهید بود. اگر همیشه می ‌خواستید ویولن را یاد بگیرید، به خاطر ارزان تر یا آسان تر بودن به سراغ گیتار نروید.

حالا اگر امکان پرداختن به یک ابزار موسیقی نباشد چه کنیم؟ آواز بخوانید. یادگیری کنترل صدای شما، به اندازه تنظیم مجموعه‌ای از کلیدها یا رشته‌های صدا، چالش برانگیز است.


  1. مدیتیشن

چگونه ذهنمان را قوی کنیم

همه فعالیت های تقویت ذهن، پر هیاهو نیستند، در حقیقت برخی از سرگرم کننده ترین تمرین های ذهنی، فعالیت های انفرادی ساکت و آرام هستند. مدیتیشن می تواند به شما کمک کند تا تمرکز کنید، به خصوص اگر شما در مسائل مربوط به تمرکز و توجه، مشکل دارید.

اگر تا به حال مدیتیشن را تمرین نکرده اید، نترسید، چیز سختی نیست:

  • مکانی آرام و راحت برای نشستن یا دراز کشیدن پیدا کنید.
  • یک تایمر را به مدت 10 دقیقه یا هر زمانی که موردنظر شماست، تنظیم کنید.
  • چشمان خود را ببندید یا چراغ ها را خاموش کنید.
  • روی تنفس خود تمرکز کنید. سعی نکنید آن را کنترل کنید.
  • اگر افکار شما سرگردان است، آنها را به آرامی با تنفس تان هماهنگ کرده و بازگردانید.
  • وقتی تایمر خاموش شد، انگشتان دست و پای خود را به مدت یک دقیقه تکان دهید.
  • به آرامی خود را به واقعیت برگردانید و حس آرامشی که پیدا کرده اید را به خاطر بسپارید.
همچنین بخوانید: چگونه مدیتیشن را شروع کنیم

  1. مکالمه عمیق

هیچ چیز بیشتر از یک گفتگوی خوب و طولانی، تحریک کننده ذهن نیست. منظور ما از مکالمه عمیق یک پچ پچ سرسری و کوتاه نیست، بلکه یک گفتگوی طولانی و سازنده مدنظر ماست. این نوع مکالمه به مغز شما کمک می کند تا عمیق تر فکر و تأمل کند.

طرف مقابل گفتگو را با دقت انتخاب کنید، شما به دنبال کسی هستید که بدون درگیری با ایده های شما، آن ها به چالش بکشد. استرس برای سلامتی مغز خوب نیست، اما در ایجاد بحث‌های خلاقانه ارزش زیادی دارد.


  1. آشپزی

شاید در ابتدا فکر کنید آشپزی کردن نیازی به مهارت های عملکرد ذهنی ندارد و یک کار ساده است، اما اینطور نیست.

حقیقت این است که وقتی نوبت به آشپزی می رسد، می بینیم که این کار به مهارت های شناختی چشمگیر نیاز دارد. درک آشپزی به حافظه خوبی نیاز دارد.

کسب اطمینان از این که طعم ‌ها متعادل هستند، توجه را به جزئیات جلب می ‌کند. زمانی که چیزی در آشپزخانه اشتباه می ‌شود، مهارت ‌های حل مساله ایفای نقش می کنند.

برای کارهایی مانند هم زدن مواد و کارهای از این دست مهارت های حرکت دهنده موردنیاز هستند.

اگر قرار است آشپزی کنید می توانید از سایرین نیز مشورت بگیرید، هماهنگی با سایر سرآشپزها یک لایه اضافی از چالش را به این تمرین ذهنی سرگرم‌ کننده اضافه می‌ کند.


  1. مشاوره یا هدایت

چه شما یک کمک گیرنده باشید و چه یک مربی، مشاوره یک تمرین ذهنی باورنکردنی است. یادگیری از شخصی که مهارت موردنیاز شما را داراست، مزایای مکالمه عمیق را با ایجاد مهارت ترکیب می کند. و از طرف دیگر آموزش به شخص دیگر، شما را مجبور می کند خود را در جایگاه او قرار دهید که این امر به همدلی و مهارت های حل مسئله نیاز دارد.

خودتان را در هر دو موقعیت قرار دهید. دانش ‌آموز بودن باعث می ‌شود که شما معلم بهتری شوید و آموزش به دیگران به شما بینشی در مورد نحوه یادگیری خودتان می دهد.

همچنین بخوانید: مهارت های ضروری بهتر زیستن

و اما سخن پایانی …

ذهن شما مهمترین دارایی شماست و تمرین مغز برای حفظ سلامتی آن لازم است. برای بهبود سرعت سیگنال دهی نورون ها لازم است چندین تمرین ذهنی سرگرم کننده به برنامه روزانه تان اضافه کنید. از مواردی که در این مطلب گفتیم کمک بگیرید و به پرورش مغزتان کمک کنید.


نظر خود را بیان کنید