افراد باهوش دارای ویژگی های خاصی هستند که آنها را از عموم جامعه متمایز میسازد در این مقاله به بررسی چند مورد از این ویژگی ها خواهیم پرداخت.
افراد باهوش از سلامتی بیشتری برخوردارند
محققان به تازگی دریافتهاند كه ضریب هوشی افراد در سلامت آنها تاثیر دارد به طوری كه افراد باهوشتر از سلامت مطلوبتری بهرهمند هستند. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، به نقل از روزنامه ساندی هرالد، این محققان میگویند كودكانی كه ضریب هوشی پایینتری دارند بیشتر در معرض ابتلا به امراض جدی قرار دارند. این مطالعات نشان میدهد در میان نوجوانانی كه درصد ضریب هوشی آنها نسبت به سایر همسالانشان پایینتر است احتمال ابتلا به امراضی چون بیماریهای قلبی، دیابت، آسم، سرطان، آرتروز و سكته به مراتب بیشتر است. تحقیقات انجام شده توسط یك گروه پژوهشی از دانشكده بهداشت عمومی هاروارد در آمریكا نشان داد در ازای هر 15 نمره بیشتر در تست ضریب هوشی در سن 17 سالگی، یك سوم احتمال ابتلا به این قبیل بیماریها در سنین نوجوانی و بالاتر كاهش مییابد.
این پژوهشها نشان میدهد حتی زمانی كه این كودكان با وزن پایین متولد میشوند، با توجه به اینكه این امر بر رشد هوشی و فاكتورهای اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار است، ضریب هوشی بالا برای آنها وضعیت مطلوبی به وجود میآورد. نتایج این بررسیها در مجله اپیدمیولوژی و بهداشت جمعی منتشر شده و میتواند نشان دهد كه ضریب هوشی در دوران كودكی شاخص زودهنگامی برای سلامت آتی افراد است.
افراد باهوشتر کمتر به اعتیاد گرایش دارند
محققان بر اساس نتایج یک پژوهش جدید به مسوولان آموزش و پرورش پیشنهاد میکنند: دانش آموزان دارای هوش هیجانی پایین را شناسایی کنند و با برگزاری دورههای آموزشی، متغیرهای هوش هیجانی آنها را ارتقا دهند تا از گرایش آنها به اعتیاد جلوگیری کنند.
ویژگیها و شرایط نامساعد رشد عاطفی و هیجانی نوجوانان و جوانان میتواند زمینه ساز گرایش به اعتیاد باشد. لذا پژوهشی با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی با استعداد اعتیاد دانش آموزان توسط محمد قنبری طلب از گروه علوم تربیتی دانشگاه پیام نور لردگان شهرکرد و همکارانش انجام شد.
در این پژوهش توصیفی- تحلیلی که جامعه آماری آن را تمامی دانشآموزان پسر دوره پیش دانشگاهی شهرستان شهرکرد در یک سال تحصیلی تشکیل میدادند، تعداد 112 نفر با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای مرحلهای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن و سنجش استعداد اعتیاد (APS test) بود. دادهها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج نشان داد بین مولفههای درک هیجانی، نظمجویی هیجانی و بکارگیری هیجانی با استعداد اعتیاد رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین مولفههای اداراک و نظم جویی هیجانی قدرت پیش بینی استعداد اعتیاد را نشان دادند.
با توجه به یافتههای پژوهش حاضر، نقصان هوش هیجانی یکی از عوامل موثر در گرایش دانشآموزان به مصرف مواد مخدر است که بر این اساس آموزش هوش هیجانی به دانش آموزان ضروری به نظر می رسد.
این مطالعه در مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد منتشر شده است.
مغز افراد باهوش بهینهتر عمل میکند
مطالعات گروهی از متخصصان مغز نشان میدهد که تعداد اتصالات بین نورونهای کورتکس مغز با هوشمندتر شدن فرد کاهش مییابد.
به گزاش ایسنا- منطقه خراسان و به نقل از سایکوسنترال، در این مطالعه برای اولینبار از شیوه انحصاری تصویربرداری از نورونهای مغز استفاده شد. به کمک این روش رشتههای عصبی بین نورونها به وضوح قابل مشاهده و شمارش است.
محققان با بررسی کورتکس مغز 259 داوطلب دریافتند که تعداد دندریتها یا پایانههای سلولهای عصبی داوطلبان باهوش و معمولی متفاوت است.
دندریتها زائدههای رشته مانندی هستند که به جسم سلول عصبی متصل هستند. آنها مسئولیت انتقال پیامهای صادر شده از یاخته حسی مجاور یا یاختههای عصبی رده بالاتر یا به درون نورون را به عهده دارند.
محققان قبل از بررسی ساختار مغزی داوطلبان، با استفاده از آزمون IQ میزان هوش هر یک از داوطلبان را شناسایی کردند.
بررسی تصاویر بدست آمده از کورتکس مغز داوطلبان نشان میدهد که هرچه میزان هوش افراد بالاتر باشد، تعداد دندریتها یا پایانههای عصبی در مقیاس مشخصی از کورتکس کمتر است.
به گفته محققان، نتایج این تحقیق کاملا بر خلاف انتظار است و در شرایط معمولی انتظار میرود که تعداد اتصلات عصبی یا سیناپسی افراد باهوش بیشتر از افراد معمولی باشد.
محققان پس از بررسی نهایی وضعیت هوش و تعداد اتصالات عصبی مغز افراد باهوش به تئوری جالب توجهی دست یافتند.
آنها متوجه شدند که مغز افراد باهوش با فعالیت کمتر و بازده بیشتر، انرژی کمتری در قبال خروجی بیشتر تولید میکند، بنابراین بر خلاف باور موجود نباید انتظار داشته باشیم که مغز افراد باهوش بزرگتر از افراد معمولی باشد.
افراد باهوش غالباً عینکی هستند!
آیا افراد عینکی باهوش هستند؟ این عقیده به زمانی برمیگردد که افراد در کتابخانههای تاریک و یا مکانهایی با نور کم کتاب میخواندند و به همین دلیل بینایی آنها ضعیف میشد و مجبور به استفاده از عینک بودند، اما در حال حاضر محققان ژنتیک اعلام کردهاند از نظر علمی افراد عینکی واقعا افراد باهوشی هستند.
به گزارش ایسنا به نقل از تلگراف، محققان دانشگاه ادینبورگ نتایج ژنتیکی بیش از ۴۴ هزار و ۴۸۰ نفر را مورد تحلیل قرار دادند. آنان دریافتند افراد باهوش حدود ۳۰ درصد بیشتر به استفاده از عینک در زمان خواندن نیاز دارند. همچنین محققان در این تحقیق دریافتند توانایی شناختی بیشتر با ژنهای سلامت قلب و عروق ارتباط دارد.
این تحقیق بر اساس آنالیز دقیقترین ژنهای هوش که تاکنون کشف شده صورت گرفته است. در این تحقیق، ۱۴۸ منطقه ژنوم مرتبط با عملکردهای شناختی بهتر بررسی شد. نتایج این تحقیق به درک بهتر کاهش عملکردهای شناختی که بر اثر کهولت سن یا بیماری ایجاد میشود کمک خواهد کرد. البته هدف از این پروژه بررسی ارتباط ژنتیکی بین هوش، بینایی و سلامت قلب و عروق نبود.
سرپرست این تحقیق دکتر گیل دیویس از مرکز پیریشناختی و اپیدمیولوژی شناختی دانشگاه ادینبورگ اظهار کرد: در این تحقیق بسیاری از تفاوتهای ژنتیکی کمککننده در وراثتپذیری مهارتهای فکری شناسایی شدند.
کسانی که در این مطالعه شرکت کردند تحت بررسی تمامی انواع آزمونهای فکری برای کسب نمره توانایی شناختی عمومی قرار گرفتند. در این تحقیق همه آزمایشهای ژنتیکی و بررسی DNA نیز صورت گرفت و مشخص شد هیچکدام از افراد مبتلا به زوال عقل یا سکته مغزی نبودند.
نتایج این تحقیق در نشریه Nature Communications منتشر شده است.
افراد باهوش به راهحل مشکلات میاندیشند
یک مشاور خانواده گفت: افراد باهوش مشکلات را عمیقاً میفهمند و به راهحل آنها میاندیشند.
“زینب شکوری” در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه زنجان، ابراز کرد: اینکه کودک زود به حرف بیاید به تنهایی نمیتواند نشانه نبوغ و استعداد او باشد، اما اگر او از لغات و جملات پیشرفته استفاده کند، احتمالاً به همان باهوشی است که فکرش را میکنید.
وی تصریح کرد: یک کودک دو ساله معمولی میتواند جملهای مانند “یک سگ آنجا است” را به زبان بیاورد، اما یک کودک نابعه این جمله را میگوید: “یک سگ قهوهای در حیاط پشتی است و دارد گلها را بو میکند”.
این مشاور با اشاره به اینکه کودکان باهوش میتوانند مفاهیم پیچیده را درک کنند، یادآور شد: این کودکان از روابط گوناگون سر در میآورد و انتزاعی فکر میکنند.
وی اظهار کرد: یک کودک نابغه اشتیاق فراوانی نسبت به جزئیات نشان میدهد، این در حالی است که کودکان بزرگتر ممکن است بخواهند درباره جزئیات و چگونگی عملکرد یک وسیله اطلاعاتی کلی داشته باشد.
شکوری در ادامه با اشاره به اینکه کودک خردسال متوجه جابجاییها میشود، خاطرنشان کرد: این کودکان میتوانند یک اسباببازی را دقیقاً سرجای خودشان قرار دهند و اگر چیزی در جای اصلی خودش قرار نگرفته باشد، متوجه شده و سئوالات خود را نسبت به چرایی اتفاق پیش آمده از والدین و اطرافیان پرسیده و جواب قانعکننده خود را خواهند یافت.
۱ دیدگاه
خوب بود. مرسی