مصرف «شيشه» گوي سبقت را از تمام مواد ربوده است، ماده محركي كه ايجاد بدبيني و جنون مهمترين عارضه آن است، شبكه توليد و توزيع شيشه همه جاي كشور گسترده است و آرام و بي صدا هويت جوانانمان را ميشكند.
به گزارش فارس، ماده محرك شيشه، كه با نامهاي مختلف و رايجي همچون چون يخ، كريستال، و مت در كشور رايج و مصرف تفريحي و مستمر آن به خصوص در بين جوانان كشور به شدت رو به افزايش است از جمله موادي است كه نگرانيهاي مردم، والدين و مسئولان امر مبارزه با مواد مخدر را به خود اختصاص داده و به نوعي گوي سبقت را از ساير مواد مخدر و محرك در بين جوانان ربوده است.
اين ماده كه به بهانههاي مختلف مانند لاغرشدن، افزايش تمركز، رهايي از استرس و افسردگي، ايجاد حالت شادي و نشاط و افزايش قواي جنسي مصرف ميشود در لابراتوارها و آشپزخانههاي خانگي و زيرزميني توليد ميشود و متأسفانه به راحتي در اختيار جوانان قرار ميگيرد.
معتادان و مبلغان اين ماده مخرب براي تبليغ اين محرك خطرناك به جوانان مي گويند كه با مصرف آن حالتشان تشديد ميشود يعني اگر فرد خوشحال باشد، بعد از مصرف شيشه خوشحالتر ميشود و اگر ناراحت باشد بعد از مصرف شيشه ناراحتيش تشديد ميشود زيرا شيشه اين خاصيت را دارد كه به احساس فرد شدت ميبخشد.
نكته غلط ديگر كه در بين جوانان و اكثر زنان تبليغ ميشود كه شيشه اعتياد آور نيست و به همين علت ميتوان از آن براي بدنسازي استفاده كرد زيرا فرد بعد از مصرف شيشه، فعاليت بدنيش زياد شده اين فعاليت بدني شديد و خستگي ناپذير باعث لاغري و تناسب اندام وي ميشود كه اين باور شديداً اشتباه است.
براي بررسي بيشتر اين ماده خطرناك كه بين كادر اورژانسهاي روانپزشكي باب شده اگر جواني با علائم ناگهاني اختلال تفكر به اورژانس مراجعه كرد اولين تشخيص درباره وي، مصرف شيشه است به سراغ متخصصان امر رفتيم.
*مخربترين ماده روانگردان حال حاضر كشور شيشه است
سيد سعيد صدر، مدير گروه روانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي ميگويد: از مخربترين مواد مورد مصرف به ويژه در جوانان شيشه است و ثابت شده بيشترين ميزان تخريب را در مغز ايجاد ميكند. متأسفانه اوايل مصرف به دليل اينكه موجب افزايش دقت، تمركز، انرژي ميشود و احساس خوشايندي به فرد دست ميدهد موجب مصرف مكرر ميشود اما ادامه مصرف آن موجب اختلال تفكر، ايجاد بدبيني، افسردگي، پرخاشگري و كنجكاوي بيش از اندازه و در نهايت اختلال قضاوت ميشود.
صدر با بيان اينكه مصرف تفريحي اين ماده در كشور بالاست تصريح ميكند: مصرف مستمر شيشه در كشور نيز رو به بالاست و اشكال آن اين است كه چون وابستگي رواني آن به تدريج ايجاد ميشود فرد احساس نميكند كه وابسته ميشود. در حال حاضر مخربترين ماده مورد مصرف در مردان شيشه است و اعتياد آن بسيار شديد است. اما معني آن اين نيست كه رها شدن از آن غير ممكن است.
وي يادآور ميشود: معمولاً موقعي مصرفكنندگان شيشه به اورژانسها مراجعه ميكنند كه اختلال تفكر مانند سوءظن، بدبيني و پرخاشگري به خصوص در مردان ايجاد شده است و ممكن است فرد به علت اينكه احساس خطر از ناحيه ديگران ميكند سلاح سرد و چاقو با خود حمل كند.
صدر ميگويد: در مورد زنان اين اختلال بيشتر به صورت اختلال در تفكر و بدبيني رخ ميدهد. معمول شده است كه در اورژانسهاي روانپزشكي اگر جواني با علائم ناگهاني اختلال تفكر مراجعه كرد اولين تشخيص آن مصرف شيشه است.
*مصرف يكبار «شيشه» اعتيادي مانند هروئين ايجاد ميكند
محمد اسماعيل عليپور، رئيس مركز پيشگيري و درمان اعتياد تهران ميگويد: مصرف يكبار «شيشه» اعتيادي مانند اعتياد به هروئين ايجاد ميكند و حتي امتحان يكبار اين ماده هم عوارض عصبي -رواني شديد در پي دارد.
وي با بيان اينكه اين تصور غلط است ميافزايد: در بين مصرفكنندگان ديده ميشود كه وابستگي رواني آنها به شيشه آن قدر شديد است كه ميتوان آن را با وابستگي به هروئين مقايسه كرد. مصرف يكبار شيشه ميتواند اعتيادي مانند اعتياد به هروئين ايجاد كند.
عليپور اضافه ميكند: جوانان بدانند حتي يك بار امتحان كردن اين ماده شوم آنها را با خطر بزرگي مواجه ميكند و عوارض عصبي و رواني به همراه دارد و عملكرد فرد را مختل ميكند. بسياري از افرادي كه شيشه مصرف ميكنند دچار افكار بدبينانه نسبت به شغل، خانواده و اجتماع ميشوند كه عملكرد آنها را مختل ميكند و خطراتي براي خانواده آنها و ثبات خانوادگيشان به همراه دارد.
اين متخصص روانپزشكي ميگويد: گزارشهايي از جمله اينكه افراد معتاد به شيشه به فرزندان و همسر خود حمله كردهاند و به علت افكار بدبينانه از شغل خود اخراج شدهاند وجود دارد. در مواردي هم اين افراد به دليل هذيان و توهمي كه در آنها ايجاد ميشود درمان سختي را بايد پشتسر بگذارند و در برخي موارد به مدت طولاني بايد در بيمارستانهاي روانپزشكي بستري شوند.
وي با بيان اينكه هنوز درمان دارويي براي شيشه وجود ندارد ادامه ميدهد: ما ميتوانيم حتي اعتياد به هروئين، كراك و ترياك را با داروهاي نگهدارنده تا حدي كنترل كنيم اما براي اين ماده شوم در دنيا درماني وجود ندارد و فرد مبتلا شرايط پيچيدهاي خواهد داشت كه بسياري از درمانگران به علت سختبودن درمان زير بار آن نميروند.
*مصرف «شيشه» عوارض شديد قلبي، جنسي و پوستي دارد
علي فرهوديان، عضو مركز تحقيقات سوء مصرف مواد مخدر دانشگاه علوم بهزيستي نيز ميگويد: عوارض كليوي، قلبي و جنسي از پيامدهاي مصرف «شيشه» است زيرا اين ماده خطرناك عروق تمام بدن را درگير ميكند. در اكثر افراد ميل جنسي را افزايش نميدهد بلكه يك مهارگسيختگي جنسي ايجاد ميكند كه فرد اگر در گذشته در مورد ارتباطات خاص جنسي و پرخطر مراقبتهايي انجام ميداد ديگر مهار خود را از دست ميدهد.
وي ميافزايد: بيشتر پژوهشها نشان ميدهد شيشه ميل جنسي را كم ميكند اما اضطراب فرد را در ارتباطات پرخطر و بيماريزاي جنسي كاهش ميدهد لذا فرد فكر ميكند ميل جنسياش افزايش يافته و دست به رفتارهاي جنسي بيشتر و پر مخاطره ميزند.
*مصرف شيشه ميل جنسي را افزايش نميدهد
آذرخش مكري، معاون مركز ملي مطالعات اعتياد خاطرنشان ميكند: بر خلاف باور عمومي مصرف شيشه نه تنها ميل جنسي را افزايش نميدهد بلكه سردمزاجي و ناتواني ميل جنسي را در پي دارد. آنچه پس از مصرف متعدد شيشه اتفاق ميافتد اعتياد جنسي است نه افزايش ميل جنسي به طوري كه افراد از نظر جنسي معتاد ميشوند و رفتارهاي مهارگسيخته جنسي انجام ميدهند.
وي ميافزايد: وقتي مهار از روي ميل جنسي برداشته ميشود در اين حالت فرد فكر ميكند ميل جنسياش افزايش يافته است در حالي كه معتاد شده است و در عين حال چون مرتب مجبور است مثل يك معتاد به رفتارهاي جنسي فكر كند تا خيالش راحت شود به خيال خودش ميل جنسياش افزايش يافته است.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران ادامه ميدهد: مصرف شيشه به منظور افزايش ميل جنسي تمام عوارض اعتياد را براي فرد در پي خواهد داشت ضمن اينكه پس از مدتي رفتار جنسياش از حالت متعارف درميآيد و ناتواني، سردمزاجي، زودارضايي و عدم تمايل جنسي را به بار خواهد آورد.
*معتادان به شيشه براي درمان مسير بسيار سختي در پيش دارند
عليرضا سليمي، عضو هيئت علمي دانشگاه علومپزشكي شهيد بهشتي ميگويد: قاچاقچيان مواد مخدر در ساخت ماده روانگردان شيشه از چند ماده مختلف استفاده ميكنند به همين دليل معتادان به اين ماده براي درمان، مسير بسيار سختي در پيش دارند. ماده روانگردان شيشه از نظر ميزان مسموميت و خطر در رأس تمام مواد مخدر و روانگردانها قرار دارد و متأسفانه اين باور غلط كه شيشه اعتيادآور نيست، موجب افزايش مصرف آن در افراد جامعه شده است.
وي ميافزايد: ماده روانگردان شيشه به شكل خرده شيشه و بيشتر شبيه بلورهاي يخزده است و وابستگي روحي و رواني به اين ماده از مهمترين عوارض مصرف آن به شمار ميرود.
عضو هيئت علمي دانشگاه علومپزشكي شهيد بهشتي با بيان اينكه ماده روانگردان شيشه بيشتر در لابراتورهاي خانگي تهيه ميشود، ادامه ميدهد: در كشورهايي نظير پاكستان، ايران و كشورهاي اروپايي، طرز تهيه شيشه متفاوت است اما آمفتامينها و داروهاي مختلف اعصاب از مهمترين موادي هستند كه در ساخت اين ماده اعتيادآور به كار ميروند. بالا رفتن ضربان قلب، افزايش فشار خون و تغيير خلقوخو را از علائم مسموميت با شيشه است.
گردآوری : آلامتو
به نقل از : خبرگزاری فارس